Nyheter

Press for friere bioteknologi i Høyre

Mens eggdonasjon stjeler overskriftene, seiler ensliges rett til befruktning opp som ny het strid under Høyres landsmøte. Fylkeslag overrasker dessuten med ja til surrogati.

Vårt Land kunne tidlig i februar fortelle at det gikk mot ja til eggdonasjon under vårens landsmøte. Tendensen er bare blitt forsterket – og ledelsen går trolig på et nederlag om eggdonasjon.

Men det er langt mer enn denne saken som splitter. Vårt Land har på nytt snakket med fylkeslagene i Høyre og et knippe sentrale politikere. Vi har kartlagt partiets holdning i de bioteknologiske stridssakene som landsmøtet skal behandle:

• Partiledelsen har innstilt på et landsmøte-ja til assistert befruktning for enslige. Men en rekke kilder mener resultatet er åpent. Spørsmålet kan bli en thriller.

• Ja til surrogati blir avvist. Men sentrale Høyre-folk er svært overrasket over hvor sterkt støtten til surrogati nå er blitt i partiet.

• Også spørsmålet om å la kvinner kunne fryse ned egg uten spesielle vilkår kan utløse strid i og utenfor landsmøtesalen.

LES OGSÅ: Går mot Høyre-ja til eggdonasjon

Opphetet i fjor

Det er først og fremst spørsmålene hvordan kvinner kan hjelpes til å få barn som mobiliserer stridsfløyene. I syn på genteknologi og spørsmål som rører ved mulig sorteringssamfunn, holder det store flertallet av fylkeslagene fast ved en tradisjonell, verdikonservativ linje.

Det var i fjor Høyres landsmøte utsatte en opphetet debatt om eggdonasjon til å bli en egen sak om bioteknologi på årets landsmøte. Temaet skulle inngå i arbeidet med nytt prinsipprogram.

En egen komité, ledet av nestleder Jan Tore Sanner, la i februar frem utkast til en storresolusjon om bioteknologi. Den sa nei til eggdonasjon – og ja til assistert befruktning for enslige. I begge disse spørsmålene var komiteen delt.

LEDER: Konservativ verdipolitikk 

LES OGSÅ: Trenger ikke Høyre for å sikre ja til eggdonasjon

Ny, liberal vei

Men Vårt Lands ringerunde til fylkene og samtaler med nøkkelpersoner i partiet viser et Høyre som er i ferd med å mykne opp en restriktiv holdning til såkalt fertilitetsteknologi. Standpunkter kan gå på kryss og tvers av liberale og konservative leire i partiet.

Store lag som Oslo og Akershus har ennå ikke drøftet Høyres nye bioteknologipakke. Og en del fylkeslag har ikke vedtatt egne resolusjoner om temaet. Men summen peker i en mer liberal retning for Høyre.

Ett av fylkene der liberale vinder blåser, er helseminister Bent Høies hjemfylke, Rogaland. Dette er et av ni fylkeslag som nå har vedtatt ja til eggdonasjon – og det med klart flertall.

– Jeg trodde på et ja, men ikke på et så stort flertall, sier Tina Bru, stortingsrepresentant og leder i Høyres Kvinneforum.

Vårt Land kilder peker nettopp på Kvinneforum og Unge Høyre som de hardeste forkjemperne for å si ja til eggdonasjon og assistert befruktning for enslige.

– Jeg er veldig usikker på om vi får flertall for assistert befruktning for enslige. I så fall blir flertallet ganske mye knappere enn for eggdonasjon. Det er nok mer kontroversielt i Høyre, sier Bru.

LES OGSÅ: Høyre-komité innstiller på nei til eggdonasjon

Kvinnekamp

Fylkeslederne i Kvinneforum har samlet seg om en så godt som enstemmig uttalelse om bioteknologi før landsmøtet. Fra denne vil de fremme endringsforslag – som skal bli førende for landsmøtedebatten.

Tina Bru varsler også forslag om at kvinner skal kunne fryse ned egg for fremtiden. I dag er det bare lov for kvinner som gjennomgår prøverørsbehandling eller av bestemte medisinske årsaker.

– Disse tre sakene er mest aktuelle på landsmøtet, sier Bru.

Selv om nestleder Sanner og flertallet i Høyre-utvalget presenterte et ja til at også enslige skal få benytte assistert befruktning, trenger det ikke gå slik. Om fylkeslag sier ja, er likevel benkeradene på landsmøtet fylt opp med jokere.

For delegatene er i praksis fristilt og stemmer etter egen overbevisning. Nøkkelpersoner i Høyre mener nettopp dette taler for et åpent oppgjør om assistert befruktning. I seg selv er assistert befruktning et krevende spørsmål for verdikonservative i partiet – og en helt ny problemstilling for mange.I seg selv er assistert befruktning et krevende spørsmål for verdikonservative i partiet – og en helt ny problemstilling for mange.

At saken er åpen, viser Trøndelag Høyres vedtak: Avstemningen endte med at flertallet fikk strøket formuleringen om assistert befruktning.

Unge Høyre-leder Sandra Bruflot sier hun er svært usikker på hva landsmøtet vedtar her:

– Selv om det var flertall i prinsipprogramkomiteen, er dette en ganske ny debatt i Høyre. Unge Høyre er ganske delt i spørsmålet, selv om vi landet på et ja.

Bruflot varsler at Unge Høyre prioriterer å sikre ja til eggdonasjon – og nettopp kamp for assistert befruktning for enslige.

LES OGSÅ: Høyre kan aldri bli enige med seg selv i verdispørsmål

Overskygger

– Assistert befruktning er kommet i skyggen av debatten om eggdonasjon. Når vi nå nærmer oss landsmøtet og delegater skal ta stilling, så kan saken om assistert befruktning få mer plass, sier Tone Trøen, parlamentarisk nestleder i Høyre.

Hun tilhørte mindretallet i programkomiteen og forklarer motstanden sin slik:

– Er man enslig, vil et barn født etter assistert befruktning være mer sårbart i utgangspunktet om sykdom eller dødsfall skulle skje. Skal vi legge til rette for dette, må vilkåret være at barnet har to foreldre.

Også Heidi Nordby Lunde, leder i Oslo Høyre og liberal i spørsmålet, mener eggdonasjon har skygget for andre biospørsmål:

– Når eggdonasjon får så mye oppmerksomhet, så er det synd for de andre sakene som hadde fortjent mer debatt. Jeg mener at vi vant eggdonasjonssaken i fjor. Vi burde prioritert de andre sakene nå. Dessverre er det litt seint når det bare er én måned til landsmøtet.

LES OGSÅ: Kvinnefronten og Den norske kirke advarer mot eggdonasjon

Surrogati-sjokk

Svært overraskende helt opp i partitoppen, er den nye debatten om surrogati. I fjor vår gikk det under radaren at Oslo Høyre bare var én stemme fra å si ja til surrogati ved den interne programbehandlingen.

I vår er det Sogn og Fjordane Høyre som overrasker ved å si ja til surrogati. Laget uttaler:

«Ein må vurdere surrogati der dette er einaste alternativ. Det er vanskeleg at dette er tillate i utlandet men ikkje i Norge».

Og i Rogaland – et fylke der kristentradisjoner står sterkt – skal et stort mindretall på årsmøtet for to uker siden ha stemt ja til surrogati.

Også Unge Høyre-leder Sandra Bruflot stusser over hvor mange som sier de er for surrogati i fylkeslagene:

– Jeg tenkte at denne debatten var død enn så lenge, sier hun.

LES OGSÅ: Venstre skal avklare hva de mener om tidlig ultralyd

Liberal trend

Unge Høyres leder forklarer liberale vedtak og trender om bioteknologi i en del fylker med flere forhold:

• Flere kvinner i partiet og blant delegatene enn før.

• Kvinneforum har systematisert arbeidet sitt, sørger for diskusjoner i fylkeslagene og har laget en felles resolusjon.

• Det er lenge siden bioteknologi ble debattert i Høyre. Høyres åpne og direkte debatt gjør det lettere for delegater å innta en åpen holdning.

Heidi Nordby Lunde i Oslo mener medieomtale er en drivkraft, sammen med den overordnede samfunnsutviklingen.

– Medieomtale fører til diskusjoner i fylkeslagene. Enkeltsaker som var kontroversielle for ti år siden, blir mer synlige. Så er du avhengig av engasjerte enkeltpersoner i fylkes- og lokallagene.

LES OGSÅ: – En misforstått frihetskamp for å gjøre hva man vil med sin egen kropp risikerer å svekke den klassiske kvinnekampen

Andre saker

I tillegg til Kvinneforums varslede forslag om å fjerne dagens vilkår for å fryse ned egg og eggstokkvev, har tre fylkeslag vedtatt at de vil utvide dagens 5-årsgrense på lagring. Disse er Trøndelag, Møre og Romsdal og Rogaland. Vårt Lands gjennomgang viser dessuten en forsiktig bevegelse i Høyre i genteknologiske spørsmål:

• To store fylkeslag har vedtak om å fjerne dagens 38-årsgrense på fosterdiagnostikk. Ett har et nei-vedtak.

• Tre fylkeslag har formulering om at «NIPT-test bør tilbys dem som tilbys fosterdiagnostikk i dag og uten KUB-test først».

• Tre fylkeslag skriver at «det bør åpnes for mer forskning på genterapi». Enkeltlag åpner også for forskning på kjønnsceller altså på arvemateriale. Ingen vil derimot rokke ved vilkårene om at kun egg som skal destrueres kan forskes på, og da kun inntil to uker etter befruktning.

LES OGSÅ: «Mye tyder på at vi tåler mindre fra kvinnelige ledere»

Hva skjer i Rogaland?

Fylkesleder i Rogaland, Elin Schanke, vedgår at liberalisering av syn på eggdonasjon og assistert befruktning kanskje skurrer litt med bildet folk har av et konservativt Rogaland:

– Ja, hva har skjedd, ler hun, og utdyper:

– Gjennomgangstonen i disse spørsmålene er at så lenge folk kan reise utenlands, er det bedre å ha gjøre det i kontrollere former innenlands.

– Blir Høyre mer verdiliberale her, men med pragmatisk argumentasjon?

– Ja, vi i Rogaland er kanskje det. Ting modnes. Et historisk eksempel er abortspørsmålet. Men etikken rundt dette er veldig viktig for oss. Der kommer konservatismen vår inn, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter