Nyheter

Popstjernen som utfordrer Museveni

Bobi Wine, som er artistnavnet, var bare fire år da frigjøringshelten Yoweri Museveni tok makten i Uganda. Nå er 36-åringen den aldrende presidentens mest plagsomme utfordrer.

Hans fulle navn er Robert Kyagulanyi Ssentamu, og karrierekurven er like bratt som den er oppsiktsvekkende. Fra oppvekst i slummen i hovedstaden Kampala, via stjernestatus i hjemlandet med sin reggae-pop, til uavhengig parlamentsmedlem og en mulig framtidig president.

Men akkurat nå står Wine ved en korsvei i den politiske karrieren, etter dramatiske uker med politiske protester som endte med at sjåføren hans ble drept, og Wine selv angivelig torturert av sikkerhetsstyrkene.

LES MER: Tviholder på makten

Anklaget for forræderi

Den populære 36-åringen ble pågrepet og satt i varetekt 14. august, anklaget for forræderi i byen Arua der han drev valgkamp til støtte for en annen kandidat. Myndighetene hevder tilhengere av Wine kastet stein mot bilkortesjen til president Yoweri Museveni, som også var i byen.

I dramaet ble sjåføren Yasin Kawuma skutt og drept, angivelig av sikkerhetsstyrkene. Den tidligere popstjernen hevder at han ble utsatt for grov tortur da han satt i varetekt, og ved månedsskiftet valgte han å dra til USA for å få medisinsk hjelp etter den påståtte mishandlingen.

Under artistnavnet Bobi Wine var Robert Kyagulanyi Ssentamu en kjent popstjerne med flere hitlåter etter tusenårsskiftet, før han ble valgt inn i nasjonalforsamlingen i fjor som uavhengig representant.

Sterkt sosialt engasjement

Da hadde han lenge markert seg med sosialt engasjement og sanger om fattigdom og urettferdighet, med politisk brodd mot den aldrende Museveni og hans krets. Mens hans humanitære innsats og kritikk av makteliten har gitt troverdighet ikke minst blant ungdom, har han også vært i kontroverser på grunn av kristenkonservative, fordømmende utsagn om homoseksualitet.

President Museveni har de siste årene fulgt i fortsporene til en rekke afrikanske tidligere frihetskjempere som er kommet til makten. 74-åringen har fått kjempet gjennom grunnlovsendringer som gjør at han kan gjenvelges gang på gang, og i teorien har mulighet til å sitte på livstid.

Museveni har vært president siden 1986, og ventes å stille til gjenvalg igjen i 2021.

LES MER: Ønsker høyere pensjonsalder

Svært ung befolkning

Bobi Wines raske vei fra popstjerne til å bli den mest markante politiske kritikeren av Museveni, skjer i et land med en av verdens yngste befolkninger. Bortimot halve befolkningen er under 15 år, og mer enn hver femte innbygger er mellom 15 og 24 år.

Dermed er et stort flertall av landets innbyggere født etter at Museveni kom til makten i 1986 som en slags frigjøringshelt, etter en lang periode med krig og vanstyre under despotene Idi Amin og Milton Obote.

Nå er nesten 98 prosent av befolkningen yngre enn Museveni, og den tidligere reggaeartisten Robert Kyagulanyi Ssentamu er blitt en lederfigur for yngre generasjoner som er blitt lei av den eldre garde med president Museveni i spissen.

LES MER: Israelsk sjarmoffensiv

Retter anklager om tortur

Før helgen lot Bobi Wine seg intervjue i USA på Voice of Americas fjernsynsprogram Straight Talk Africa. Der rettet han sterke anklager mot ugandiske sikkerhetsstyrker for torturlignende overgrep da han ble arrestert sammen med 33 andre i forbindelse med demonstrasjonene i forrige måned.

– Jeg ble slått og holdt i håndjern. En hel del avskyelige ting ble gjort med meg. Men her er jeg, fremdeles i live, sa Wine, som i et innlegg på Facebook har gått i detalj om den angivelige mishandlingen.

Stømbrudd i Uganda

Samtidig som intervjuet med Wine ble strømmet live på internett, falt elektrisiteten midlertidig ut i store deler av Uganda. Bobi Wine rettet i intervjuet appeller direkte til ungdom og sin egen generasjon, og varslet at han tenker å dra tilbake til Uganda denne uken: «Man, thats my home, yo».

– Det er der jeg kommer fra, det er der jeg er født, og det er jeg vil bli begravet, sa en offensiv Bobi Wine.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter