Nyheter

Polske nynazister etablerer seg i Norge

Den polske organisasjonen Obóz Narodowo-Radykalny har dukket opp i Norge. – De er små, men kan ty til vold, mener ekspert.

Bilde 1 av 2

Nettstedet Vepsen skriver at Obóz Narodowo-Radykalny (ONR) har flere aktivister i bergensområdet. Det bekrefter Øyvind Strømmen, som følger Europas høyreekstreme miljøer tett.

LES OGSÅ: Tore Bjørgo forklarer hva høyreekstremisme er

Klistremerker

Det hele begynte med at en polsk mann reiste seg under et folkemøte på Askøy og hadde noen kommentarer om et asylmottak som skulle etableres der. Ifølge Vepsen hevdet han at asylsøkere står bak de fleste voldtekter i Oslo.

– Bergens Tidende nevnte det, og så var det en observant fyr på Twitter som la merke til merket på jakken hans. Så har man sett klistremerker og sånt rundt omkring i bergensområdet, sier Strømmen.

Han tror oppmerksomheten om gruppen kan skyldes at minst én av de to som er arrestert etter brannen ved et planlagt asylmottak på Lindås i Nordhordland, er polsk. Vepsen skriver at ONR på sin norske Facebook-side har tatt avstand fra brannen.

LES OGSÅ: «Det er ikke lenger hudfargen som gjør andre underlegne»

Sterkt høyreekstrem organisasjon

Polen har ifølge Strømmen et «ganske rikt høyreekstremt landskap». I polsk sammenheng er gruppen «sterkt høyreradikal».

Bør vi være bekymret?

– Det finnes kanskje en norsk avdeling, men som trolig bare består av en håndfull mennesker. Dette er ikke noe som vil ha en varig eller betydningsfull effekt, men grupper med denne typen ideologi innebærer alltid en fare for vold – om enn små voldshandlinger.

Navnet ONR henspiller på en antijødisk organisasjon med samme navn etablert i 1934, som var inspirert av italiensk fascisme, ifølge Vepsen. Under krigen gikk mange av dem inn i den nasjonalistiske motstandsbevegelsen, andre ble nazistøttespillere. I dag er muslimer og flyktninger blant målskivene.

Den moderne varianten dukket opp rundt 1993, anslår Øyvind Strømmen. Han beskriver ONR som nyfascister, som også har tatt til seg antimuslimske ideer. Gruppen har fått en del oppmerksomhet, men er «en ganske liten organisasjon blant ganske mange» i Polen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Polsk fremmedfrykt

Han mener antallet høyreekstreme organisasjoner i Polen blant annet må forstås i lys av at det «føles betydelig fremmefrykt» i landet. Dette viser seg i debattene om hvor mange og hva slags flyktninger Polen skal ta imot.

– Valgene i Polen har vist en bevegelse langt ut på høyresiden. Antisemittisme er ikke uvanlig, antimuslimske ideer er heller ikke uvanlig, sier Strømmen.

Er det ikke litt rart at en innvandrer reiser seg på et folkemøte og kritiserer innvandring?

– Ja, det kan jo fremstå som litt paradoksalt. Men i antimuslimsk tenkning handler det gjerne om at Europa er truet, og da er polakker en del av det store, europeiske fellesskapet. Muslimer er derimot definert ut. Sånn sett er det ikke noe i veien for å være en innvandringsfiendtlig innvandrer.

– Gammelt mønster

I motsetning til vestlige, antiislamske grupper, er de høyreekstreme i Polen «eksplisitt nasjonalistiske», ifølge Lars Erik Berntzen.

– De snakker om Stor-Polen og slikt. Som de gamle, fascistiske gruppene etablerer de seg i migrantmiljøene i andre land. Men rekrutteringsgrunnlaget deres begrenser seg nok til polske miljøer, sier stipendiaten ved European University Institute i Firenze.

– Jødene er fortsatt hovedfienden til disse organisasjonene. De retter i større grad blikket mot muslimer og islam – ikke som hovedfiende, men som et verktøy for jødene. De mener at muslimene er fortroppene som vil ødelegge vestlige, hvite land, sier Berntzen, som forsker på antimuslimske grupperinger.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter