Nyheter

Politivakt på midnattsmesse

Julekvelden holdes det rundt 500 midnattsmesser ulike steder i Paris. Mange steder vil det være politivakter til stede for å ivareta sikkerheten. Myndighetene frykter et symbolsk angrep.

Det er den franske innenriksministeren Bernard Cazeneuve som før julehøytiden har henvendt seg til kirkene i landet og de beliggende i Paris spesielt og bedt dem om å ta sikkerheten på alvor. Blant annet skriver han i et notat til politisjefene at sikkerheten skal økes i forbindelse med julehøytiden. Det rapporterer Europe 1 radio.

Frankrike er på tå hev, og et angrep mot en kristen kirke vil ha stor symboleffekt for terrorister. I Frankrike er det rundt 45.000 katolske kirker og 4.000 protestantiske.

Må holde utkikk etter mistenkeligheter

Fredag 13. november tok jihadister livet av 130 mennesker ulike steder i Paris, og i januar sto terrorister bak angrepet mot redaksjonslokalene til Charlie Hebdo. I april arresterte politiet en 19 år gammel mann som hadde tatt livet av en kvinne og planla et angrep mot en kirke i forstaden Villejuif utenfor Paris. I hans leilighet fant de dokumenter som knyttet ham til IS og Al Qaida, skriver den franske avisen The Local.

Den franske innenriksministeren ber kirkene sørge for å ha færre dører i bruk og om å være observante og melde fra til politiet om mistenkelige biler og gjenstander.

– Dette sier innenriksministeren hovedsaklig for å gi folk en følelse av sikkerhet. Men myndighetene tar heller ikke sjansen på ikke å øke sikkerheten, for hvis noe da skulle skje, ville de blitt sterkt kritisert i ettertid, sier den franske terroreksperten François Bernard Huyge til The Local.

Kirkene i Frankrike forventer langt lavere besøk denne julen enn normalt, på grunn av terrortruslene.

Leide sikkerhetsvakter til julebasaren

På den norske sjømannskirken i Paris, Dronning Sonjas kirke- og kultursenter som er en villakirke 20 minutter utenfor Paris, forbereder de julefeiringen som normalt.

– Vi har de siste årene leid den svenske kirken i Paris. Den ligger inne i sentrum, og vi møtes der til julegudstjeneste klokken 15.00 på julaften. Normalt pleier det å komme mellom 30 og 40 mennesker på våre gudstjenester, og vi håper det møter opp mange i år også, tross den spente situasjonen i byen, sier Yvonne Cecilie Jordal som er vertinne for Sjømannskirken i Paris og gift med sjømannsprest Ola Johannes Jordal.

– Vi kan jo ikke slutte med å leve livene våre. Det er umulig å ta alle slags forholdsregler for å beskytte seg mot terrorisme, men vi følger de anbefalingene myndighetene gir.

Ikke lenge etter terroraksjonen i Paris 13. november gjennomførte Sjømannskirken julebasar. Da ble de nødt til å leie inn sikkerhetsvakter.

– Det var en helt spesiell anledning, for egentlig var det ikke lov med større arrangementer av noe slag i hele Paris på den tiden. Vi ble pålagt av myndighetene å stille med sikkerhetsvakter i porten for å få gjennomføre julebasaren. Det har vi ikke hatt tidligere, sier Jordal.

LES OGSÅ: Turistene svikter Betlehem i jula

I høyeste beredskap etter terroren

I etterkant av det mislykkede attentatet mot en kirke i april, uttalte den franske stasministeren Manuel Valls at han ville garantere sikkerheten rundt religiøse steder og bygninger.

– Kristne og katolikker i Frankrike var målet for denne planlagte terroraksjonen. De må kunne gå til gudstjeneste og messe i fred, sa han den gangen. Nå følger innenriksministeren opp med en rekke økte sikkerhetstiltak over hele landet, og i Paris spesielt, foran julehøytiden.

Trusselnivået har vært høyt i Frankrike siden angrepet mot Charlie Hebdo og sikkerhetstiltak har blitt en del av hverdagen.

– Det å åpne vesker og jakker er dessverre – eller kanskje heldigvis – normalen i Paris i disse dager, og noe vi gjør overalt. Det er nok ikke spesielt for i kveld. Det er trist at det skal være nødvendig, men vi er selvsagt glade for at det gjøres. Det er jo for alles sikkerhet. Politi fra ulike styrker er nå et helt vanlig syn i byen – både over og under bakken, sier Yvonne Cecilie Jordal i den norske Sjømannskirken.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter