Nyheter

‘Politisk nikab-ansettelse’

Islamsk Råd Norge har ansatt en kvinne med nikab til å drive kommunikasjon. Et uklokt valg, mener Maryam Trine Skogen.

– Det er viktig at Islamsk Råd Norge har et ansikt utad. De kan ikke bare vurdere om en ansatt er egnet til stillingen.

Slik kommenterer Maryam Trine Skogen at Islamsk Råd Norge (IRN) har ansatt Leyla Hasic som bærer det ansiktsdekkende sløret nikab. Hasic skal drive kommunikasjonsarbeid og være «brobygger til storsamfunnet».

Hun het tidligere Melissa Colacovic og har prøvd seg i konkurransen Top model.

LES OGSÅ: Mannen de elsker å hate

Kommunikasjon

Leyla Hasic (32) har markert seg i samfunnsdebatten som en sterk forsvarer av det heldekkende ansiktssløret, skriver Klassekampen.

Ifølge stillingsbeskrivelsen skal oppgavene hennes også være søknadsskriving og IT-drift.

– Hva et menneske har i hodet er viktigere enn det de har på hodet, sier Methab Afsar, generalsekretær, til Klassekampen. Han mener ansettelsen viser at IRN har en åpen holdning.

Afsar var ikke tilgjengelig for kommentar før Vårt Land i går gikk i trykken.

LES OGSÅ: Ingen kvinner i Islamsk Råd-styret

– Uheldig

Maryam Trine Skogen er spaltist i Vårt Land og har konvertert til islam. Hun mener at ansettelsen er uheldig.

– Hvorfor er den uheldig?

– Det har allerede vært en betent debatt siste året om nikab skal forbys på skoler og blant offentlig ansatte. Når Islamsk Råd ansetter en kommunikasjonsansvarlig med nikab, blir det et politisk utspill. Da forteller man at man ikke bryr seg om debatten. Nikab er ikke et nøytralt plagg, sier Maryam Trine Skogen.

Hun skulle heller sett at IRN markerte seg på en måte som signaliserer at det finnes mange moderate muslimer, som kan samarbeide og ikke støtter terror.

LES OGSÅ: Derfor ville styret sparke generalsekretæren

Sosiale medier

På kommentarfeltene har folk reagert sterkt på ansettelsen. Noen trodde det var en aprilspøk som kom for tidlig:

«Dette er ingenting anna enn ei hån mot vår kultur og levesett.», «Frir meg ikke fra tanken om at dette er en planlagt provokasjon fra Islamsk Råd», «Dette er dårlige signaler hvis ønsket er å oppnå forståelse og dialog» og «Dette er sikkert bare en dekkoperasjon...».

LES OGSÅ: Slik svarer Afsar på anklagene

Skuffet

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) er skuffet over ansettelsen. Hun har i år bevilget 484.000 kroner i økt driftstilskudd for at IRN skulle øke bemanningen.

– Islamsk Råd Norge fikk midler til denne stillingen fordi jeg mente de burde bli bedre til å ivareta sin rolle som brobygger. Jeg er redd dette er med på å skape større avstand, sier Helleland.

Hun understreker at innvendingene hennes ikke knytter seg til Hasic' kvalifikasjoner for stillingen hun er ansatt i.

LES OGSÅ: Advarer mot splittelse i Islamsk Råd

Brobygger?

Islamsk Råd Norge (IRN) skal være muslimenes felles interesseorganisasjon i Norge og representerer 42 medlemsorganisasjoner og trossamfunn.

– Tror IRN dette bidrar til å være en bedre brobygger og dialogpartner med andre tros- og livssynssamfunn? Jeg mener dette er ytterst uklokt og provoserende. Islamsk Råd skal bidra til å skape større forståelse og redusere avstander, sier statsråden til NTB.

Regjeringen startet i fjor høst arbeidet med å forby heldekkende ansiktsplagg på norske skoler, høyskoler og universiteter. Ap, Venstre, SV, Frp, KrF og Senterpartiet har i Stortinget i høst støttet forbud i skolen – og et forbud kan være på plass i løpet av året.

LES OGSÅ: Moskeer sammen om id-feiring etter bråket

Strid

Etter arbeidstid tirsdag møttes flere medlemmer i IRN for å diskutere blant annet den kontroversielle ansettelsen.

Styret i IRN prøvde i fjor å avsette generalsekretær Mehtab Afsar. Da generalforsamlingen nektet, gikk styret av i juni i fjor. Nytt styre ble valgt i november.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter