Politikk

Politisk fastlåst situasjon for ID-løse

Den politiske situasjonen for de identitetsløse beskrives som «fastlåst». Unge Høyre-leder Sandra Bruflot lover å spille det inn i Høyres programkomité.

– Dette virker helt meningsløst. Det er veldig rart å ha 301 barn i Norge som ikke får være med på det andre barn gjør, sier Unge Høyre-leder Sandra Bruflot.

Hun sikter til kartleggingen NOAS, Norsk Folkehjelp og Redd Barna har gjort av situasjonen for barn i lengeværende barnefamilier.

301 barn og over 1000 mennesker har midleritidig opphold i Norge, men mangler tilgang til grunnleggende rettigheter og plikter i samfunnet. Fordi de ikke har fullgod, norsk ID.

«Fastlåst situasjon»

I arbeidet med sakene om de identitetsløse gis Frp gjentatte ganger «skylden» for at situasjonen ikke har fått en løsning.

Det er Frp som har hatt justisministeren i regjeringen i perioden der det ble bestemt at kun norske statsborgere skal få nasjonalt ID kort når det kommer i høst.

Men det er ikke sikkert at Frp kan gis hele ansvaret for situasjonen.

En stortingskilde Vårt Land snakker med beskriver en politisk fastlåst situasjon. ID-utfordringene til identitetsløse skal ikke være noe regjeringen har tenkt å endre. De andre store partiene på Stortinget skal være på samme linje.

Argumentene fra de store partiene standpunkt kan forenklet oppsummeres slik:

Det øker terskelen for at flere kommer til Norge, og en oppmykning kan virke som en oppfordring til flere om å lyve. Dette kalles en «pull-effekt» – det kan dra migranter til Norge.

Frykt for at de som kommer med usikker identitet kan utgjøre en fare fordi de er andre enn de gir seg ut for å være, for eksempel at de er tilknyttet terrororganisasjoner.

Kan være mulig løsning på vei

Ingen i politisk ledelse i det Høyre-styrte Justisdepartementet har mulighet til å la seg intervjue av Vårt Land om saken.

«Det nasjonale ID-kortet vil først bli lansert for norske borgere, men Justis- og beredskapsdepartementets intensjon har hele tiden vært at ID-kortet også skal kunne utstedes til utenlandske borgere med tilknytning til Norge», skriver en kommunikasjonsansatt i Justisdepartementet i en e-post.

Må ha to tanker i hodet

Sandra Bruflot forstår argumentet om at det kan være en risiko ved å gi ID til identitetsløse. Men hun mener likevel at saken må kunne 
løses.

– Vi må ha to tanker i hodet. Ingen ønsker at personer som er tilknyttet terrororganisasjoner kan forfalske sin ID. Men vi må likevel finne en løsning som gjør at barn og unge ikke får satt livet sitt på vent.

Bør få utdannelse

Hun tror at Norge tjener mer i sum på å la unge mennesker utdanne seg og være en del av samfunnet, enn å nekte dem å gjøre det.

– Det er ikke sånn at en utdannelse i Norge er null verdt i resten av verden, selv om de ikke skulle få permanent opphold til slutt. Vi tar imot studenter fra resten av verden, ofte som et argument at det er bra for landet de kommer fra. Hvorfor skal ikke det gjelde for disse her? Og for de som blir værende er det selvfølgelig et stort gode med utdannelse, sier Sandra Bruflot.

Lite å vinne på å kjøre saken

Noe av grunnen til at det ikke dannes et flertall for å gjøre noe med saken, er at den gir liten politisk gevinst. Det er tusen mennesker som ikke har stemmerett, og en gruppe som «ikke går i fakkeltog».

– Hvordan løses dette da?

– Jeg sitter i Høyres programkomité og kan ta det med inn dit. Hvis ikke det løses i denne perioden, er dette en typisk sak som programkomiteen bør se på.

Les disse ID-sakene:

De har opphold i Norge, men får ikke identitetspapirer. Uten ID får de ikke bankkonto

Karin Andersen (SV) vil gi ID til identitetsløse nå

Skatteetaten ønskjer også å gje ID-kort til utlendingar med lovleg opphald i landet

---

Konsekvenser

  • Uten norsk ID får du en rekke problemer i det norske samfunnet. Dette er ikke en uttømmende liste, men omfatter de vanligste problemene.
  • Du får ikke opprette kundeforhold i bank. Men det er forskjeller på hvordan banker behandler D-nummer eller personnummer.
  • Kan ikke ta førerkort.
  • Kan ikke hente ut e-resept.
  • Du kan ikke få jobber som krever politiattest eller sikkerhetsklarering.
  • De får ikke ta høyre utdanning eller videregående.
  • Får stort sett elementær utdanning, men dette varierer også.
  • Du får ikke ytelser fra Nav eller studiestøtte.
  • Kan få problemer med å få fastlege, for de må kunne identifisere deg.
  • Du får ikke reise utenlands.

---

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk