Forhandlingsleder Håkon Pettersen begrunner i en pressemelding lørdag formiddag bruddet med at den politiske avstanden mellom partiene har vist seg å være for stor til at et byrådssamarbeid er mulig.

– Gjennom flere uker har vi hatt konstruktive politiske samtaler med Ap, MDG, SV og Venstre. Det har tatt lang tid å arbeide fram en helhet med fem partier rundt bordet. Når vi nå har en helhetlig skisse er konklusjonen at dette fører politikken lenger til venstre enn vi opplever KrFs velgere i Bergen har ønsket, sier Pettersen.

Håkon Pettersen får støtte fra KrFs bystyrerepresentant, Joel Ystebø. Vårt Land treffer ham på KrFUs landsmøte på Gardermoen. Ystebø er nemlig også leder for Vestland KrFU.

Det var helheten, ikke enkeltsaker som førte til brudd

– Hvor buttet det?

– Vi har hatt lange samtaler, men avstanden var for stor. Det handler ikke om en enkeltsak, men helheten sier Ystebø. Han er enig med Petersen at politikken var for langt til venstre.

Foreløpig går det mot at KrF inntar en fri rolle i byrådet. Men Ystebø øyner håp om gjennomslag og samarbeid til høyre.

Fra før av har Senterpartiet forlatt byrådsforhandlingene. Sammen kan Sp og KrF gi Høyre og Harald Victor Hoves borgerlige koalisjon flertall i byrådet.

– KrF har gjorde et dårlig valg, men samtidig har vi en unik mulighet for gjennomslag nå. Hvis Sp fortsatt står på høyresiden, slik de har vært tidligere, så må vi ta en vurdering på om vi vil samarbeide den veien, sier Ystebø.

– Hvem har skylden for bruddet?

– Jeg vet ikke om vi kan fordele skyld. Husk at det var en veldig bred koalisjon. Avstanden ble for stor. Man kan i hvert fall ikke skylde på KrF. Vi satt lenge i det forhandlingsrommet. Vi har ønsket å få til dette.

Vil ha gjennomslag

Håkon Pettersen har orientert byrådsleder Roger Valhammer (Ap) om at KrF etter eget ønske fratrer byrådet

– Når KrF nå forlater forhandlingsbordet vil vi nullstille oss og se hvordan vi kan får mest mulig gjennomslag for KrFs politikk i kommende periode, sier Pettersen.

Ap, MDG, SV, Venstre og KrF hadde til sammen 32 av 67 mandater i Bergen bystyre. Nå mister mindretallskoalisjonen KrFs to representanter.

Takker for samarbeidet

Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) beklager overfor Bergens Tidende at KrF trekker seg, men sier han aksepterer og respekterer partiet sitt valg.

– Jeg er samtidig glad for at vi har avklart et valgteknisk samarbeid med Senterpartiet og Rødt for bystyreperioden 2019-2023, og at vi kan gå videre med et Ap-ledet byråd. Sammen med Venstre, SV og MDG er går vi nå i sluttforhandlinger med sikte på å danne et nytt byråd, sier han.

(©NTB)