Nyheter

Politikerne ruster seg til kampen om arvesølvet

Rødgrønn opposisjon går nå i stilling for å sette sitt merke i oppgjøret om delingen av kirkefondet OVF. – Et ran, lyder SVs førstekommentar om OVF-løsningen.

Sp og Ap er nøkkelpartier om Stortinget makter et bredt forlik. Bred enighet er i alle fall håpet til livssynsminister Kjell Ingolf Ropstad etter at den store pakken med nytt trosslovverk, melding om livssynspolitikk og altså fremtiden til Opplysningsvesenets fond (OVF) i dag passerte statsråd.

De første reaksjonene fra Ap og Sp viser at døra er på gløtt. Ingen av dem er direkte avvisende. Men det er altså SV.

LES OGSÅ: Kamp om «arvesølvet»

Store endringer i sikte

I stortingsmeldingen legger regjeringen opp til store endringer:

• OVF deles mellom kirken og staten.

• Hele verdien av fondet skal komme Den norske kirke til gode.

• Like store verdier som overføres til staten, skal brukes på å sette i stand og sikre de kulturhistorisk viktige kirkebyggene.

I opplegget inngår det at kommunenes lovgitte ansvar for kirkebyggene ligge fast. Dessuten skal staten forpliktes til å sette av flere milliarder kroner til å sette i stand og sikre kirkebygg for å ta vare på kulturarv.

SV: OVF er «folkets eiendom»

SV-talsmann Freddy André Øvstegård er besk om hovedpunktene:

– Opplysningsvesenets fond er folkets eiendom – og den burde tilkomme folket. Derfor er dette et ran av eiendom. Regjeringen gir bort massive verdier, sier han.

– SV vil heller foreslå å gi kommunene sin del av eiendommen, Den norske kirke de eiendommene som de faktisk bruker, og la staten eie vannkraft og lignende – som gir evigvarende inntekter. Da får folket fortjenesten av eiendommen og kirka sikres uten for stor særbehandling, uttaler Øvstegård.

Ap avventer

Aps talskvinne på livssynsfeltet, Kari Henriksen, har døren på gløtt:

– Dette er en løsning vi må studere nøye. Det er viktig at det ikke ligger snubletråder som kan redusere kirkens økonomi og kommunenes nøyaktighet, sier Henriksen.

– I første omgang avventende?

– Det som foreslås kan være en løsning, men vi vil nå lytte nøye til aktørene det gjelder og lese hva regjeringen skriver i dokumentet, svarer hun.

LES OGSÅ: Kirken nummer én i ordning for trosstøtte

Sp-Arnstad: «Dette er interessant»

– Ved første øyekast er dette interessant og vi vil vurdere det nærmere når vi får gått igjennom meldingen, sier Sps parlamentariske leder, Marit Arnstad, i en kort førstekommentar om OVF-løsningen.

– Hvis det er slik at en halvdel går til kirken og den andre til staten, slik at verdier kanaliseres til blant annet middelalderkirker og verneverdige kirker, er dette en interessant løsning, poengterer hun.

Hun minner om at dette er en sak som Sp og KrF har stått sammen om og fremmet forslag om tidligere

Men Sp har vært arg kritiker

Sps program stenger heller ikke for den løsningen regjeringen nå legger opp til. Der heter det bare at «en del av avkastningen» fra Opplysningsvesenets fond skal bidra «til å ta vare på kirkens bygninger og kulturminner».

Men en rekke Sp-politikere har over år ført en aggressiv linje overfor OVF. På landsmøtet for to år siden var det drama: «Opprørere manglet bare et fåtall stemmer på flertall for å slakte hele fondet og overføre verdiene i sin helhet til norske kommuner.

LES OGSÅ: Sp nær ved å slakte kirkefondet OVF

Ap den gang: «OVF en stat i staten»

Og Ap fremmet for få år tilbake grunnlovsforslag for å få mer politisk kontroll over OVF, men vant ikke frem. Hovedtalsmannen mente OVF utviklet seg til «en stat i staten».

Men bare SV var med på laget. For Ap var det et tungt nederlag da Høyesterett dømte regjeringens åpning for å la tomtefestere innløse OVF-grunn til «underpris».

I høst går starten

Den store behandlingen av tros- og livssynspakken starter ventelig ut på høsten og først neste år antas det at Stortinget avgjør skjebnen til OVF. I utgangspunktet har Solberg-regjeringen flertall. Men etter at stat/kirke-forliket i 2008 samlet samtlige partier, er håpet også denne gangen at enigheten skal bli så bredt som mulig.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter