Nyheter

Politiker-nei

Selv de mest liberale politikerne på Stortinget mener bruk av hjernedøde kvinner til surrogati er å gå for langt.

– Selv mitt liberale jeg stritter i mot, sier Høyres Heidi Nordby Lunde. Stortingspolitikeren er kjent for sine liberale holdninger, og har blant annet tatt til orde for å tillate eggdonasjon i Norge. Nordby Lunde, som også er organdonor, er sterkt kritisk til å skulle holde en kropp kunstig i live for å bære fram barn for andre.

– Jeg som ønsker å være organdonor forutsetter at det skjer etter at jeg har gått bort. Jeg vil ikke at kroppen min skal holdes kunstig i live for at man skal kunne høste en nyre når man trenger det. På samme måte syns jeg ikke man kan holde en kvinne kunstig i live for å bruke kroppen hennes til surrogati, sier hun.

Nordby Lunde mener ikke hensynet til ufrivillig barnløse skal settes først i denne saken.

– Jeg forstår det sterke ønsket mange har om å få barn. Heldigvis har vi mange andre alternativer, som assistert befruktning, sæddonasjon eller adopsjon, sier hun.

LES OGSÅ: Befolkningen støtter eggdonasjon

Bryter med menneskeverdet

Nestleder i KrF og sykepleier Olaug Bollestad mener Smajdors ideer bryter med grunnleggende prinsipper om hva et menneske er og hvordan et menneske brukes.

– Prinsippet om ikke å bruke mennesker som middel for andre er grunnleggende for oss. Jeg lurer på om ikke det Smajdor kaller «æsj-faktoren» egentlig handler om etiske motforestillinger som for min del tar utgangspunkt i menneskeverd, sier Bollestad.

Hun sier man ikke kan bryte med alle prinsipper for å «produsere» barn til ufrivillig barnløse.

LES OGSÅ: Hun vil la hjernedøde kvinner bære fram barn

Ikke åpenbart uetisk

Postdoktor i filosofi og grunnlegger av Humanistskolen, Ole Martin Moen, kjenner til Smajdors forskning. Han mener det er interessant å spørre hvorfor dette er uetisk.

– Det er ikke åpenbart hvorfor det er galt, fordi det ikke er tydelig hvem sine interesser det går utover. Kvinnen er jo død og har gitt sitt samtykke. Å skape et nytt liv vil være en god og meningsfylt ting. Og sett fra barnets side så ville det ikke eksistert uten teknologien, sier Moen.

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter