Nyheter

Politiet vurderer å ta i bruk elektrosjokkvåpen

Den midlertidige bevæpningen av politiet forlenges igjen. Samtidig vurderer politiet å ta i bruk elektrosjokkvåpen dersom trusselbildet mot Norge vedvarer.

– Hvis trusselbildet ikke endrer seg, må vi starte et arbeid for å finne andre tiltak. Vi gir nå Politihøgskolen i oppdrag å utrede muligheten for å bruke elektrosjokkvåpen som et kompenserende tiltak, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård.

– Det er ikke slik at det fullt ut kan kompensere for det våpenet vi bruker i dag, men det kan kanskje likevel settes inn som et alternativ, mener han.

Forlenger bevæpningen

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sier han har besluttet å forlenge den midlertidige bevæpningen av politiet, som har vart siden november i fjor, til 15. oktober.

– Jeg vil minne om at dette handler om sikkerheten til borgerne våre og de som skal sikre den tryggheten, nemlig politiet, sier Anundsen.

LES OGSÅ: Ketil Lund mener PST skaper muslimfrykt

Bakgrunnen er at PST mener trusselen fra fremmedkrigere og sympatisører av ekstremistgruppen Den islamske staten (IS), er like stor i dag som i fjor høst.

– Dette trenger ikke være personer som har erfaring som fremmedkrigere, men folk som like fullt identifiserer seg med og støtter ISIL og kan ønske å ramme Norge, sier Bjørnland, som bruker en annen forkortelse for IS.

Vådeskudd

Siden den midlertidige bevæpningen trådte i kraft, er det blitt avfyrt flere vådeskudd. Slike hendelser skal fra nå av rapporteres til Politidirektoratet og Justisdepartementet.

– Vi gjør det vi kan for å redusere vådeskudd, og vil sannsynligvis i løpet av uka ha en bedre oversikt over antall vådeskudd totalt sett den siste tiden, sier Humlegård.

Politidirektøren understreker imidlertid at politiets bruk av våpen i trusselsituasjoner ikke har økt under den midlertidige bevæpningen.

LES OGSÅ: Politiet bekrefter at våpnene er ladd

15 terrorangrep

PST-sjef Bjørnland sier IS i fjor høst oppfordret sine sympatisører til å gjennomføre hevnangrep mot USA og deres koalisjonspartnere, herunder Norge, som en reaksjon på militæroperasjoner i Syria og Irak.

– Etter ISILs oppfordringer høsten 2014 er det, i et konservativt anslag, gjennomført 15 terrorhandlinger i vestlige land, hvorav sju har vært rettet mot politiet og fire har hatt politi som primærmål, sier Bjørnland.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter