Nyheter

Politiet vil fortsatt ikke ta kirkeasylanter

Regjeringen vil ha slutt på kirkeasyl, men politiet kommer ikke til å hente ut og pågripe asylanter i kirker. Det får Vårt Land bekreftet fra politidirektoratet.

Politiets utlendingsenhet har skapt usikkerhet om politikken på dette området er endret.

– Politiets utlendingsenhet (PU) er rede til å hente alle som har fått avslag på asyl i Norge. Det gjelder også kirkeasylanter, uttalte prosjektleder Tor Espen Haga i PU til NRK tidligere denne uka.

I strid med gjeldende politikk

Nå viser det seg at dette er i strid med det som fortsatt er gjeldende politikk på området:

Kommunikasjonsrådgiver Wemunn Strand Aabø i Politidirektoratet gjør det klart overfor Vårt Land at «politiet forholder seg til retningslinjene om kirkeasyl gitt fra Justisdepartementet 4. mars 1999». Her slås det fast at det «av respekt for kirken er (det) som hovedregel ikke aktuelt for politiet å gå inn i kirker og bedehus med makt for å hente utlendinger som skal sendes tilbake til hjemlandet».

Statssekretær Marit Berger Røsland (H) i Justisdepartementet sier til Vårt Land at «bruk av kirkeasyl er uheldig og regjeringen mener at man skal innrette seg etter lovlig fattede vedtak».

LES OGSÅ: Håper på kort kirkeasyl

– Følger utviklingen tett

– Jeg har tiltro til at politiet håndterer de nye saker om kirkeasyl på en god måte, og at det er en god dialog med menighetene. Vi vil følge utviklingen tett fremover, og Justis- og beredskapsdepartementet vurderer løpende behovet for endringer i politiets rundskriv, tilføyer statssekretæren.

Den siste tiden har det vært svært få eller ingen asylanter i norske kirker. Men forrige uke søkte to syriske familier med åtte familiemedlemmer kirkeasyl i Hammerfest, etter å ha fått signaler om at asylsøknaden deres kan komme til å bli avslått.

Kirkeasyl står for fall

I ­regjeringsplattformen er Frp og Høyre tydelige på at kirkeasylordningen står for fall. «Det vil være regjeringens syn at kirkerommet ikke skal brukes til kirkeasyl», skrev partiene.

Like før jul i 2013 gav justisminister Anders Anundsen politidirektoratet klar beskjed om «å finne en felles løsning med Kirken som bidrar til at vi ­julen 2014 ikke lenger har personer med utreiseplikt som har tatt bolig i norske kirker».

Den norske kirke har vært avvisende til å «forhandle» om denne saken.

– Kirkens ledere vil ikke for­handle med politiet. Det blir helt feil, har biskop Atle Sommerfeldt tidligere uttalt til Vårt Land.

– Et overtramp

Borg­-bispen hadde en tyde­lig advarsel til justisministeren: – Dersom man sender politi­styrker inn i norske kirkerom vil vi se på det som et overtramp.

Generalsekretær Berit Hagen Agøy i Mellomkirkelig råd for Den norske kirke er meget overrasket over uttalelsene som kom for noen dager siden fra prosjektlederen i Politiets utlendingsenhet.

– Det han uttaler ville utvilsomt være ny politikk, og vi har ikke fått informasjon om at politiet har eller vil forandre praksis på dette området, sier hun.

LES OGSÅ: Biskop: – Kirkerommet er barmhjertighetens rom

– Kirkeasyl er ingen ordning

Hagen Agøy legger ikke skjul på at temaet kirkeasyl er kinkig, også for kirker.

– Kirkeasyl er ingen ordning, men noe som oppstår når folk søker tilflukt i en lokal kirke. Dette er altså ingen ordning som Den norske kirke forvalter. Vi er ikke i posisjon til å kunne forhandle om dette, understreker Berit Hagen Agøy.

Direktør Jens-Petter Johnsen i Kirkerådet uttalte før helgen til Vårt Land at «kirkeasyl ikke løser problemene for asylsøkerne og at det ikke er noen god løsning på lang sikt».

– Kirkene er lite egnet for å bo, og vi er veldig forbeholdne med å si at dette er en løsning for noen asylanter, sa Johnsen.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter