Nyheter

Politiet revurderer bevæpning

Sjansen for at IS slår til i Norge har blitt lavere.

Politiet vil vurdere om det fortsatt er nødvendig med en midlertidig bevæpning av politiet, etter at PST sa at risikoen for et IS-angrep i Norge er blitt mindre.

IS er svekket

– 18 personer fra de norske ekstremistmiljøene er mest sannsynlig drept i Syria, mens ni er varetektsfengslet og siktet for terrorrelatert kriminalitet. Dette innebærer at miljøene totalt sett fremstår som noe svekket, skriver Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i trusselvurderingen.

For ett år siden beskrev PST en negativ utvikling i trusselbildet mot Norge. Det gjorde at politiet fikk tillatelse til å bære våpen i fire uker. Den midlertidige bevæpningen har siden blitt forlenget en rekke ganger.

– Vi vil nå se på hva dette betyr for de tiltak vi har iverksatt, herunder den midlertidige bevæpningen, sier beredskapsdirektør Kaare Songstad i Politidirektoratet (POD).

Fortsatt trussel

Fortsatt vurderer PST det som mulig at det kan komme forsøk på terrorangrep mot mål i Norge.

– Utviklingen fremover vil være ustabil og usikker. Trusler og oppfordringer, blant annet fra ISIL, kan fortsatt påvirke enkeltpersoner eller små grupper til å gjennomføre terrorangrep, heter det i trusselvurderingen. ISIL er en annen forkortelse for opprørsgruppa Den islamske staten (IS).

Vanskelig å avverge

Sikkerhetstjenesten mener fortsatt at politiet og Forsvaret er de mest sannsynlige målene for slike angrep, og at faren derfor er mindre for privatpersoner.

– Denne typen spontane angrep vil ha begrenset skadeomfang og kjennetegnes av kort forberedelsestid og minimal grad av planlegging. Dette reduserer muligheten for både å varsle og avverge angrep, skriver PST.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter