Nyheter

Politiet prøvde å fjerne kirkeasylant

Den albanske journalisten sier familien er i sjokk. Han frykter for livet om han sendes tilbake.

Fem politimenn troppet midnatt natt til i dag opp ved Nysæter kirke på Stord. De ville fjerne den albanske journalisten Genci Angjellari, arkitektkona Fatjona Angjellari og datteren på ett år.

Det skriver Sunnhordland, som ble oppringt av kirkeasylantene, som var redde for at politiet skulle bryte seg inn i kirken. Politiet reiste etter hvert tilbake til Haugesund, men familien er tydelig preget av hendelsen.

Fortvilet

– Jeg vet ikke, jeg vet ikke, gjentar en fortvilet Angjellari, igjen og igjen, når Vårt Land ringer.

Familiens situasjon er vanskelig, forteller han. Kirkevergen og soknepresten i Nysæter har anbefalt å forlate kirken innen mandag.

– Det er vår generelle anbefaling, bekrefter sokneprest Arnt Johan Vistnes overfor Vårt Land.

Angjellari forteller at det var Vistnes og avisen Sunnhordland som fikk politiet til å gå, siden «babyen var i sjokk og dette ikke er normalt for Norge».

– Vi er i sjokk. Fem politimenn kom med lykter sent på kvelden for å hente oss, som om vi var terrrorister. De skapte frykt, sier Angjellari.

Sunnhordland skriver at politiet hadde «en klar plan» om å frakte familien til flyplassen i Stavanger «der de skulle settes på fly direkte mot Albania». Samtidig var politiet tydelige på at de ikke ville «tvinge seg inn».

Haugaland og Sunnhordland politidristrikt bekrefter at de gjennomførte en aksjon natt til i dag. Politiet opplyser at de fulgte vanlig fremgangsmåte i slike saker, og at aksjonen forløp uten dramatikk.

LES OGSÅ: «Milorg 2» skal stanse innvandring

Hevder han ble truet etter avsløringer

Vårt Land har tidligere skrevet om den albanske familiens dramatiske historie. UNE har har avslått asylsøknadene deres to ganger, sist i september. Da gikk familien i kirkeasyl.

Som TV-journalist jobbet Genci Angjellari med flere saker om korrupsjon i hjemlandet Albania. Konsekvensene av dette var at han ble truet med kniv og banket opp på en politistasjon. Han hevder politisjefen truet med å drepe ham og familien. 16. juni i år – en uke før valget i Albania – ble TV-kanalen stengt av styresmaktene.

– Mafiaen vil drepe meg om jeg sendes tilbake. Vi er virkelig i fare, sier Angjellari.

LES OGSÅ: «De har ikke erklært hellig krig, bare klaget på maten»

La fram alternativene

Sokneprest Vistnes sier til Vårt Land at han ble oppringt av politiet og bedt om å snakke med familien og be dem gå ut. De tre hadde nettopp kommet tilbake til kirken, etter å ha oppholdt seg annensteds en stund.

– Jeg sa at jeg ville sørge for at de fikk fred i natt. Det sa jeg til politiet òg. Jeg sa til familien hva alternativene var - å bli satt på et fly nå, eller å bli hentet ved neste anledning og ført til Trandum. De valgte å bli, sier Vistnes.

Trandum er politiets lukkede forvaringssenter for utlendinger.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Sannsynlig at han ble truet

16. juni i år – en uke før valget i Albania – ble TV-kanalen Anjellari jobbet ved stengt av styresmaktene.

Familiens advokat, Arild Birkeland, sa i september til Vårt Land at det er svært sannsynlig at journalisten ble truet på livet.

– Amnesty International har laget en oversikt over andre journalister som har måtte flykte fra Albania fordi de er i fare som følge av jobben. Organisasjonen Reporters Without Borders har erklært at de er overbevist om at journalisten ikke er sikret trygghet ved retur, og de oppfordrer på det sterkeste om at han får bo trygt i Norge, sa Birkeland.

Norsk Journalistlag betegnet den gang saken som vanskelig:

– Jeg vet om journalister fra Albania som har fått asyl, men også de som ikke har fått det. Det er vanskelig å få solid informasjon fra Albania, sa utenrikspolitisk ansvarlig, Eva Stabell.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter