Nyheter

Politiet hentet ut kirkeasylanter

ANNO: Politiaksjonen mot kirkeasylantene på Fitjar utløste en stor debatt om politibrutalitet, kirkeasyl og hva som er en kirke.

– Jeg er sjokkert, sa pastor Frank Håvik i Nytt Liv Sunnhordland.

Grytidlig fredag 23. februar knuste politiet ruten til frimenighetens forsamlingshus på Fitjar i Hordaland og hentet ut en afghansk konvertittfamilie fra kirkeasyl. Det meldte Stord24. Debatten som fulgte om politibrutalitet, kirkeasyl og hva som er en kirke varte året ut.

Traumatiserte

Familien ble sendt til Trandum utlendingsinternat – i strid med Sivilombudsmannens konklusjon om at stedet er uegnet for barn. Politiet hadde nylig erklært det var slutt på å sende barn dit.

Én måned etter aksjonen hadde familien på ny søkt kirkeasyl, denne gangen i Hønefoss kirke. I oktober anmeldte pastor Håvik og frimenigheten Politiets utlendingsenhet (PU) til Spesialenheten for politisaker. De mener pågripelsen var for brutal.

I november besøkte Vårt Land familien i Hønefoss. De fortalte at barna er traumatiserte som følge av politiaksjonen og oppholdet på Trandum. Det samme gjorde Hønefoss menighet.

– Hver torsdag natt får vi ikke sove. For det er da de har kommet hver gang, sa familiefaren.

PU kommenterer ikke saker under etterforskning.

Kirkebygg

– Dette er et bolighus tilhørende menigheten, ikke en kirke.

Slik begrunnet politiet aksjonen på Fitjar. «Alle» syntes derimot uenige – menigheten, kommunen, ordføreren og biskopen i Bjørgvin anså bygget som en kirke eller et bedehus. Ifølge Justisdepartementets retningslinjer skal politiet som hovedregel ikke hente asylanter ut av kirker og bedehus med makt.

Både SV, KrF og det nye regjeringspartiet Venstre stilte daværende justisminister Sylvi Listhaug (Frp) til veggs i Stortinget etter politiaksjonen – om politibrutalitet og hva som er å regne som et kirkebygg i kirkeasylsaker.

Listhaug var rutinemessig orientert om aksjonen på forhånd. Til pressen sa hun at familien hadde fått avslag på asylsøknad og at rettsystemet ga nødvendig rettssikkerhet.

I slutten av oktober gikk Unge Venstre inn for å avskaffe hele tradisjonen med kirkeasyl.

– Politikere bør ikke forholde seg til hva som er hellig og ikke. Politiet og staten har voldsmonopol overalt, uavhengig av om det er kirkerom, sa Unge Venstre-leder Sondre Hansmark – til ros fra Frp og ris fra KrF.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter