Nyheter

Politiet frykter for omdømmet

Men saken mot korrupsjonstiltalte Erik Jensen behøver ikke gå utover politiets omdømme, mener professor i kriminologi.

Bilde 1 av 2

– Ut ifra tiltalen er dette den alvorligste saken politi-Norge har opplevd i moderne tid etter krig. Men generelt er tilliten til politiet i Norden svært robust, viser undersøkelser, sier professor ved Politihøgskolen, Liv Finstad. Hun har jobbet med politietterforskning i 25 år og arbeider med temaer som handler om politiet som lærende organisasjon.

Naive nordmenn?

Finstad understreker at tillitten kan synke ved politiskandaler som Jensen-saken, men at spørsmålet heller er om det vil bli et midlertidig tillitsfall eller permanent endring.

– Politiets tillit sank etter 22. juli, men stabiliserte seg i ettertid. Vi har registrert at politiet er selv svært bekymret over hvordan Jensen-saken vil påvirke folks tillit til dem.

Mens befolkningen i mange andre land ikke ville latt seg sjokkere over korrupsjonstiltaler mot politiet, gir mange nordmenn nå uttrykk for dette. Finstad peker på at vi i Norge ikke har hatt samme type politiskandaler som i England og særlig USA.

– Samtidig er det ikke mulig å sette likhetstegn mellom politiet i USA og i Norge.

Politihøgskolens forskning viser at tilliten til politiet ikke kan forstås isolert.

– Det er en avspeiling av tilliten til myndigheter og staten. Den er høy i Norge, sier Finstad.

LES MER: Kirken og Gud fikk for mye plass etter 22. juli

Kreativt politiarbeid

I boken til Jensen tegnes bilde av en politimann som har gått utradisjonelle veier og drevet med kreativt politiarbeid. Det har åpenbart gitt gode resultater, ifølge ham.

Hva tror du politiet i Oslo frykter skal avdekkes i rettssaken mot Jensen?

– Den internasjonale politiforskningen viser at utradisjonelt politiarbeid der det tas snarveier forbi strafferettslover ikke dreier seg om ensomme ulver i politiet, men har sammenheng med ledelse, hensikten kan hellige noen midler. Hvor langt har kreativiteten strukket seg og hvor går grensene? Spørsmålet er da: hvem har visst hva og hvem har gått god for hva?

LES MER: Utøya-erstatning føltes som blodpenger

Råttent eple eller eplekasse?

Tidligere brukte man metaforen råtne epler når noen gikk skeis i politiet, altså at politifolk hadde råtne personlighetstyper og moralske defekter. Måten man løste problemet på var å fjerne de eplene, forklarer Finstad.

– Nå brukes gjerne metaforen råtne eplekasser. Problemet går fra enkeltpersoner til arbeidskulturer, veiledning, ledelse. Spørsmålet blir heller hva tilrettelegger for at dette kan skje?

Tror du noen av politiets arbeidsmetoder ville overrasket den gjengse nordmann?

– Vi har et godt og velutdannet politi som stort sett gjør ting på en ordentlig måte. Samtidig er det nok arbeidsområder og metoder som publikum ikke får kjennskap til. I noen sammenhenger skal politiet holde kortene tett til brystet og ikke avsløre for mye. Derfor blir det svært interessant å se hva som kommer fram i rettssaken.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter