Nyheter

Politi ønsker frivillig avslutning av kirkeasyl

Tilbyr kirkeasylanter å reise til asylmottak.

De tre asylsøkerne som har søkt tilflukt i Kirkenes kirke, har fått tilbud om å komme tilbake til asylmottaket de har rømt ifra. Ifølge NRK vurderer de å dra tilbake til mottaket.

Det er Politiets utlendingsenhet (PU) har gitt asylsøkerne i kirken et tilbud om å bli kjørt tilbake til asylmottaket i Vadsø.

– Det jeg har fått høre er at politiet kom til Kirkenes kirke med spørsmål om det var mulig å få til en avtale mellom de det gjelder og politiet, så de slipper å sitte i kirkeasyl, sier kirkeasylantenes advokat, Cecilie Schjatvet til NRK.

LES MER Biskop: Vi kaster ingen ut av kirken

Politi inn i kirker

Tilbudet fra politiet i Finnmark kommer dagen etter at Justisdepartementet gikk ut og sa at regjeringen vurderer å sende politi inn i kirker som huser avviste asylsøkere.

Totalt sitter det 11 syrere i to kirker i Finnmark, åtte i Rypefjord kapell ved Hammerfest og tre i Kirkenes kirke. Asylantene i Kirkenes kirke, en 26 år gammel syrisk mann, en 32 år gammel syrer og hans 28 år gamle gravide kone, kom til kirken torsdag, da de rømte fra mottakssenteret Vestleiren med hjelp fra lokale aksjonister i Kirkenes.

LES MER: Danmark brukte politi mot kirkeasylanter

Blir pågrepet

Etter det NRK får opplyst vil asylantene tenke over tilbudet før de bestemmer seg og gir politiet et svar.

– Vi oppfatter det ikke som et lokkemiddel for å forlate kirken, men som et oppriktig forslag fra politiet lokalt. Så vil det alltid være en viss risiko forbundet med å gå ut av kirken. Hvis de får avslag på sine asylsøknader, vil politiet føle seg berettiget til å effektuere dette, sier Schjatvet.

Siden 1993 har et rundskriv fra Justisdepartementet sagt at politiet ikke skal hente ut kirkeasylanter med makt.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter