Nyheter

Polfarere og charter-stjerner i norsk politikk

Norske kjendiser boltrer seg best i lokalpolitikken.

Bilde 1 av 10

Noen kjendiser har riktignok nådd opp i rikspolitikken – som innvalgte stortingsrepresentanter eller rekruttert til statsrådsposter.

Men siden norske velgere først og fremst stemmer på partier og ikke personer, er rikspolitikerkjendisene langt fra like vanlig her til lands som i for eksempel USA. Ved stortingsvalg er det heller ikke tillatt med personstemmer. Det gir velgerne liten innflytelse på partienes egne nominasjoner av politikere med mindre de er partimedlemmer.

I lokalpolitikken derimot, har kjendisene fått boltre seg. Velgerne har vist seg å utnytte personstemmene i lokalvalg til det fulle, og stemt kjendisene opp på listene.

Her er noen av kjendisene som sitter som politikere for øyeblikket:

Høyre: Fra bloggere til polfarere

• John Christian Elden: Kjendisadvokaten som nå forsvarer politimann Eirik Jensen i retten møter også som vararepresentant på Stortinget

• Erling Kagge: Polfareren og forleggeren la i fjor ut på helt nye eventyr, da han ble valgt inn i partiets høyeste organ: Sentralstyret

• Heidi Nordby Lunde: Ble kjent som bloggeren VamPus, tidligere Henne-blogger og Gullblogg-vinner og er fast møtende stortingsrepresentant fra 201.3

• Geir Kvarme: Skuespilleren kjent fra blant annet «Jul i Blåfjell» ble valgt inn i Oslo bystyre i 2015

• Linda Medalen: Den tidligere toppspilleren i norsk fotball gikk inn i politikken etter at hun la fotballkarrieren på hylla. Hun sitter nå i kommunestyret for Høyre i Asker.

Høyre har også noen tidligere kjendispolitikere å merke seg: Blant annet satt TV-profil og «Gutta på tur»-kjendis Arne Hjeltnes i sentralstyret til partiet fra 2010 frem til 2016.

LES OGSÅ: Høyresiden revner

Arbeiderpartiet: Skuespillere og idrettsfolk

• Frode Kyvåg: Den tidligere Norway Cup-generalen ble valgt inn på sikker plass til Oslos bystyre sist lokalvalg

• Geir Lippestad: Den kjente advokaten tok storeslem med 6.000 personstemmer og gikk fra en høyst usikker 33. plass til bystyret og byrådsmakt i 2015

• Birgit Skarstein: Reality-kjendisen og idrettsutøveren kjent fra Lars Monsen-programmet «Ingen grenser» rykket samtidig inn i Oslo-bystyret

• Kristoffer Joner: Den prisbelønte skuespilleren kjent fra blant annet «Mongoland» og «Naboer», ble samme valg stemt inn i Stavanger med over 1.000 personstemmer.

• Hilde Skovdahl: Skuespilleren som for mange er kjent som «charter-Hilde» ble valgt inn i kommunestyret i Horten i 2015.

• Ulrik Imtiaz Rolfsen: Filmregissøren av blant annet Izzat og Varg Veum Bitre blomster ble valgt inn som vara i Oslo bystyre i 2015

• Tove Karoline Knutsen: Spellemann-prisvinneren og sangeren har vært valgt inn til Stortinget fra Troms siden 2005.

Arbeiderpartiet har også rekruttert flere kjendiser til statsrådrollen: Musiker og Grand Prix-vinner Åse Kleveland ble kulturminister under Gro Harlem Brundtland i 1990 og satt i jobben frem til 1996. Det samme ble regissør og skuespiller Ellen Horn i 2000, i Jens Stoltenbergs første regjering.

LES OGSÅ: Ap starter valgkampen der de samarbeider med KrF og Venstre

Miljøpartiet De Grønne: «Kunst- og kulturpartiet»

• Lars Lillo-Stenberg: Den folkekjære frontfiguren i De Lillos ble stemt opp til varaplass i Oslo bystyre i 2015 fra sin opprinnelige 62. plass i 2015.

• Erlend Loe: Den bestselgende forfatteren og filmkritikeren sto opprinnelig nest nederst på MDGs valgliste i 2015, men ble stemt opp og inn til varaplass.

• Eivind Trædal: Samfunnsdebattanten som for mange er best kjent som kjæresten til Marie Amelie (og senere byråd Lan Marie Nguyen Berg) ble valgt inn i Oslo bystyre i 2015.

• Shoaib Sultan: Den tidligere generalsekretæren i Islamsk Råd og profilerte Antirasistisk Senter-rådgiveren ble valgt inn i Oslo bystyre i 2015.

Miljøpartiet har også flere kjendiser som forsøkte i 2015 eller prøver seg til høsten: Artistene Jan Eggum og Ida Maria sto på listene i henholdsvis Bergen og Nesna, mens komponist Maja Ratkje og komiker Shabana Rehman stilte i Oppegård og sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen sto på Oslo-lista. I år stiller blant annet artist Maj Britt Andersen fra Akershus og korrupsjonsjeger Eva Joly fra Oslo i tillegg til de kjente miljøorganisasjonslederne Arild Hermstad og Andrew Kroglund.

LES OGSÅ: MDGs programkomité går inn for eggdonasjon

Venstre: Klovner og hoffsjefer

• Per Inge Torkelsen: Komiker og selverklært klovn, kjent for formuleringer som «gi ungdommen en flaske brennevin før idretten tar dem». Torkelsen sitter i bystyret for Venstre i Stavanger.

• Carl-Erik Grimstad: Forfatteren og tidligere soussjef ved Slottet er varaordfører på Tjøme fra 2015 og nominert til stortingsplass til høsten.

• Abid Raja: Fritt Ord-prisvinneren hadde allerede mange år som advokat og samfunnsdebattant bak seg, og også gitt ut egen selvbiografi, da han i 2013 ble valgt inn på Stortinget.

• Brede Bøe: Komiker som tidligere har vært vara for Høyre på Stortinget og bystyrerepresentant i Fredrikstad. Nå er han leder av Moss og Rygge Venstre

Venstre har også hatt flere innvalgte kjendiser og støttespillere, blant annet: Hele Norges husstellærer Ingrid Espelid Hovig engasjerte seg lokalt i Oslo gjennom flere år og har stått på stortings- og bystyrelista for Venstre. Musiker og komponist Wolfgang Plagge satt i Bærums kommunestyre frem til 2015. Lege og kjendistranse Espen Pirelli Benestad har stått på Venstres liste i Grimstad fire eller fem ganger, og blant annet vært vara til bystyret. Supermodell Vendela Kirseboms eks-ektemann, Olaf Thommesen, har vært nestleder i Venstre og folkevalgt i Oslo bystyre. Og den profilerte Høyesterettsdommeren Cato Schiøtz satt som vara i Venstres bystyregruppe i Oslo frem til 2015.

LES OGSÅ: Venstre vil heller ha lyntog enn fly

Fremskrittspartiet: Fart, spenning og Ole Ivars

• Martin Schancke: Den tidligere rallykjøreren som også er kjent for temperamentet sitt, ble valgt inn i Frogn kommunestyre i 2003, hvor han i dag sitter som vara.

• Erik Schjenken: Ambulansesjåføren som ble kjent for å ha forlatt Ali Farah som ble slått ned i Sofienbergparken i Oslo, ble stemt oppover listene i Oslo og endte som 3. vara i bystyret og vara i miljø- og samferdselskomiteen i 2015.

Andre kjendiser som har prøvd seg for Frp: Ole Ivars-medlemmet William Kristoffersen sa ja til å stå langt nede på kommunestyrelista i Eidsvoll. Han ble til sin overraskelse stemt opp og inn som folkevalgt i 2011.

LES OGSÅ: Frp tar opp igjen kampen for øl på bensinstasjoner

Senterpartiet: Selveste «reality-partiet»

• Magnhild Vik: «Farmen-Magnhild» var en hårsbredd unna ordførervervet i Rauma kommune i 2015, og sitter som gruppeleder for Sp og kommunestyrerepresentant

• Emilie Mehl: «Anno»-vinneren fra den første sesongen av serien i 2015, satt ikke bare i Sentreungdommens sentralstyre mellom 2013 og 2015. Hun er også medlem av Hedmark fylkesting fra 2015.

• Else Marie Rødby: «Jakten på kjærligheten»-bonden fant ikke bare kjærligheten på TV i 2015. Hun ble også valgt inn i Hurum kommunestyre

Andre kjendiser som har prøvd seg for Sp: Også «Farmen»-Magnhilds meddeltaker Finn Olav Odde, som hun hadde en krangel med under innspillingen, er lokal Sp-politiker. De to ble invitert til å prate ut med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum etter innspillingen. OL-mester og roer Olaf Tufte har stått på liste for Sp, skuespiller Jon Eikemo har stilt på valg i Oslo. Og den doble reality-vinneren i «Farmen» og «Skal vi danse», Eilev Bjerkerud, er riktignok ikke politiker, men har vært aktiv i Senterungdommen og stemmer fortsatt Sp.

LES OGSÅ: Senterpartiet og regjeringen refses for å ville bruke bistand som utpressing

Rødt: «Gaza-legen» og «Nytt på nytt»-støtte

Mads Gilbert: Kjendislegen og forfatteren ble politiker etter at Rødt landet 15 prosent oppslutning i Tromsø i 2015. Han sitter i kommunestyret der.

Rødt har ikke så mange kjendiser valgt inn, men flere støttespillere: Forsvarsadvokat Harald Stabell sto på Rødts liste i Oslo i 2015. Egil «Drillo» Olsen har vært en kjent støttespilleri mange år, og det samme har humorist og forfatter Knut Nærum fra NRK-programmet «Nytt på Nytt», sportsanker Davy Wathne samt visesangeren Lars Klevstrand.

LES OGSÅ: Rødt velsignet forbud mot nye kommersielle barnehager

Sosialistisk Venstreparti: Sjakknerder og Paradise Hotel-velgere

• Hans Olav Lahlum: Den profilerte historikeren, forfatteren og sjakkentusiasten Lahlum har vært fylkesleder i Oppland SV i mange år, og er nominert til stortingsplass neste år.

SV har også kjendis-støttespillere: Blant annet har Svein Østby, kjent som «Charter-Svein» har sagt han stemmer SV. Det samme har Paradise Hotel-vinner Vida Lill Gausemel Berge.

LES OGSÅ: SV vil at kongen ikke skal kunne be om hjelp fra Gud

Kristelig Folkeparti: Med musikere i ryggen

• Anders Rambekk: Tidligere Odd- og Lillestrøm-spiller som sitter i kommunestyret i Porsgrunn.

Også KrF har noen kjendiser som støttespillere, hvorav mange musikere: Tidligere internasjonal boyband-stjerne Christian Ingebrigtsen og Idol-vinner og KrF-politiker sønn Alexander Denstad With er uttalte KrF-velgere. Også visesangeren Ole Paus proklamerte via Dagbladets forside sist stortingsvalg at han hadde begynt å stemme KrF.

LES OGSÅ: KrF kan oppleve skrekkscenario i biostriden

Partiet De Kristne: Humor-kongene

• Torolf Nordbø: Humoristen fra Finnøy har sittet som vara i Stavanger bystyre innstemt som KrF-representant, men meldte i desember overgang til De Kristne.

De Kristne har rekruttert flere humorister: Også Elvis-imitator Kjell «Elvis» Bjørnestad har stilt seg på listene, men kom ikke inn i kommunestyret i Lyngdal i 2015.

LES OGSÅ: Twitter kan gi flere kjendis-politikere

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter