Nyheter

Polet kan få taxfree

Stortinget kan åpne for å la Vinmonopolet overta taxfree-salg av alkohol. Valget gir nemlig et nytt flertall.

Så sent som før jul i fjor ba Stortinget regjeringen «legge frem en sak» med full gjennomgang av alle konsekvenser ved å la Vinmonopolet overta taxfree-ordningen.

Det kom ingen slik sak fra regjeringen, men etter valget er det potensielle flertallet på plass. Sp vil nå være vaktbikkje for at en snarlig avgjørelse kommer.

– Om nødvendig vil vi på nytt fremme forslag om at Vinmonopolet skal overta salget av alkohol ved norske lufthavner, sier Sps helsepolitiske talskvinne Kjersti Toppe.

Partier med nøkler

For med KrF på vippen i Stortinget kan det være duket for endringer. I Aps stortingsprogram heter det at partiet vil «vurdere å la Vinmonopolet ta over driften av taxfree-ordningen når gjeldende avtale utløper». Forutsetningen er at «inntektene til offentlige og private flyplasser videreføres».

– Taxfree-omsetningen ved flyplassene er blitt så omfattende at den svekker Vinmonopolets stilling. For å trygge polet bør vi nå legge om ordningen, sier Sp-talskvinne Toppe.

Blå innrømmelse

Tidlig i forrige stortingsperiode fremmet Sp og KrF i fellesskap forslag om at Vinmonopolet skulle overta taxfree-salget. Da støttet SV forslaget. Det gjorde Ap også, men først nå har partiet programfestet et ønske om endringer.

– Ap vil være medspiller med andre partier for å få til en løsning her, sier partiets helsepolitiske talsperson, Ingvild Kjerkol, til Vårt Land.

LES OGSÅ: Lov å reservere anbud for ideelle

Økt skepsis

Trykket for endringer i taxfree-ordningen økte midt i forrige stortingsperiode. Helsepolitikerne ble stadig mer kritiske mot at ekspanderende alkoholbutikker vant større andeler på bekostning av Vinmonopolet.

Også Venstre hadde den gang et kritisk blikk på hele taxfree-systemet, men voktet seg for å stemme ned regjeringen.

For Høyre/Frp-regjeringen var nemlig i mot brå endringer. De ble imidlertid presset av opposisjonen til å foreta en gjennomgang av dagens taxfree-ordning.

Ønsker avklaring

Utredningen kom i fjor høst. Men den var uten konklusjon om Vinmonopolet faktisk burde overta det avgiftsfrie alkoholsalget ved flyplassene.

– Spørsmålet er uansett grundig nok utredet. Nå bør Stortinget bestemme seg. Målet må være å få et tydelig vedtak før fristen til å endre på dagens avtaler går ut, sier Toppe.

Også KrF ser frem til en avklaring:

– Om Sp fremmer eget forslag, vil jeg vurdere dette først. Men i sak er KrF helt enige. Vi har programfestet å la Vinmonopolet overta det avgiftsfrie salget, sier KrF-talskvinne og leder av Stortingets Helse- og omsorgskomité, Olaug Bollestad.

LES OGSÅ: Norge skal bli tøffere på tvangsretur

2,5 milliarder

Selskapet Travel Retail Norway (TRN) har konsesjon for taxfree-salg frem til dagens konsesjon utløper i 2022. Selskapet omsetter tobakk, alkohol, parfyme og søtsaker for om lag fem milliarder kroner årlig.

Avinor – som driver 45 flyplasser – henter inn 2,5 milliarder kroner som følge av utleie til taxfreesalg. Avinor er helt avhengig av disse inntektene. Og frykten for at de skal falle bort, er en hovedårsak til at distriktspolitikere i flere partier har kjempet mot endringer.

Har forhandlet

På forsommeren skrev Aftenposten at Avinor og Vinmonopolet alt hadde hatt samtaler om taxfree-ordningen. I følge avisen har Vinmonopolet utearbeidet en betenkning der konklusjonen er at statsselskapet kan bli tildelt en konsesjon gjennom stortingsvedtak, uten anbud i EØS-området.

Aps helsepolitiske talsperson er også informert om Vinmonopolets arbeid med saken:

– Vi har hatt tett dialog med polet, som har gjort en betydelig jobb i å designe mulige løsninger, sier Ingvild Kjerkol.

LES OGSÅ: KrF og Venstre temmet av eget bråk

Venstre-snu

Men i regjeringspartiene er det motstand mot at Stortinget skal avgjøre konsesjonssaken helt alene. Frps budskapet har vært at anbudsrunder må til – og at det i så fall må være Vinmonopolets vei til konsesjon.

Før stortingsvalget snudde dessuten partiet Venstre trill rundt. Press fra flyplass-lobbyister i eget parti gjorde at partiet under årets landsmøte vraket sitt nei til dagens taxfree-ordning.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter