Politikk

Polen - et land i klem

Dagens Polen er en europeisk gigant med 39 millioner innbyggere, men ved inngangen til 1800-tallet holdt den tidligere stormakten på å forsvinne.

Polsk historie beveger seg fra stolte topper til desperate bunnpunkt. Fyrst Mieszko 1 var en landnåmsmann av rang, og regnes som Polens grunnlegger etter at han i 966 lot seg døpe og gikk inn for å kristne befolkningen i det fruktbare slettelandet ved Østersjøen.

LES OGSÅ: Det finnes ikke priser nok for alle de gode menneskene. Heldigvis.

Mektig rike

Gjennom en periode på flere hundre år i middelalderen vokste Polen til et mektig land, og ble Europas største rike i union med Litauen. Det skulle ikke vare. På slutten av 1700-talet ble Polen kastet ut i krig og kaos, og tre ganger ble landet splittet mellom Russland, Preussen og Østerrike.

Polen som selvstendig stat ble utradert fra kartet fram til slutten av 1. verdenskrig. Dermed har den polske befolkningen måttet betale en høy pris for den strategisk viktige beliggenheten, i klem mellom mektige og ekspansive naboer som Russland og Tyskland.

LES OGSÅ: Polske nynazister etablerer seg i Norge

Nye grenser

###

2. verdenskrig kostet Polen millioner av liv, og den jødiske befolkningen ble halvert. Etter nazi-Tysklands nederlag beholdt Russland store polske områder, mens deler av det østlige Tyskland tilfalt Polen som kompensasjon.

Kommunistdiktaturet fra 1948 ble en prøvelse for et sterkt religiøst folk. Moskva bestemte det meste gjennom landets kommunistparti, men til alt hell ble ikke jordbruket kollektivisert. På 1980-tallet skulle særlig to polske skikkelser stige fram og gi nytt håp: Karol Józef Wojtyła og Lech Walesa.

LES OGSÅ: Vil lære alle om jiddisk kultur

1952: En åpnet massegrav i Katyn-skogen. Omlag 10.000 polske krigsfanger ble henrettet her i 1943 av det sovjetiske hemmelige politiet. Foto: Ap photo

Polsk pave

###

Førstnevnte var erkebiskop i Krakow og ble i 1978 valgt til pave, med navnet

Johannes Paul II. Den polske paven ble en viktig inspirasjon og drivkraft for den frihetskampen som drøye 10 år senere skulle ende kommunismens maktmonopol i Polen.

Men viktigste enkeltperson i denne kampen var verftsarbeideren Lech Walesa, som i Gdansk gjorde fagforeningen Solidaritet til spydspiss i kampen for demokrati.

LES OGSÅ: Seks grunner til fiendskapet mellom Iran og Saudi-Arabia

Foto: Wikimedia Commons

Nato og EU

Også etter den kalde krigen har Polens historie vært humpete. Landet fikk Nato-medlemskap i 1999 og EU-medlemskap fem år senere, og har med god hjelp av EU-midler hatt en sterk, økonomisk vekst. Samtidig har hundretusenvis av polakker de siste tiårene sendt penger hjem fra bedre betalt arbeid utenlands.

De tidligere så fattige bondelandet har sett både de friske og råtne fruktene av en tidvis uhemmet markedsøkonomi. Underveis har politisk korrupsjon svekket tiltroen til demokrati og valg blant mange polakker.

Nå har de fått en høyreorientert regjering som kombinerer innadvendt nasjonalisme, sosialt sinnelag og katolske familieverdier med skepsis til EU og flyktninger. Liberale og demokratiske verdier står under press, men Polen har med hell justert kursen ved tidligere korsveier.

LES OGSÅ: Øst-Europa står sammen mot flyktningstrømmen

###
Solidaritet sitt banner.

1989 - kommunismen kollapser:

Fagforbundet Solidaritet – anført av den modige verftsarbeideren Lech Walesa fra Gdansk – forhandlet i 1989 fram en overgang til demokrati med kommunistregimet. Dermed ble Polen det første landet fra Østblokken som kuttet båndene til kommunismen og Moskva.

LES OGSÅ: Slåss om rettighetene til Anne Franks dagbok

2005 – Kaczyński-tvillingene fester grep:

Presidentvalget i 2005 ble vunnet av Lov- og rettferdighetspartiets kandidat, Lech Kaczyński. Han og Jaroslaw Kaczyński er både biologiske og politiske tvillinger, og presidenten utpekte tvillingbroren Jaroslaw til statsminister.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

2010 – flystyrt rammer politisk elite:

10. april 2010 reiser president Lech Kaczyński og en rekke politiske ledere med fly til den russiske byen Smolensk. Der skal de markerer 70-årsdagen for Katyn-massakren, et massemord på polske intellektuelle, politikere og militære offiserer under andre verdenskrig, utført av Sovjetunionen.

###
Foto: AP Photo/Mikhail Metzel, File

Men landingen under ekstreme værforhold går galt. Både presidenten, kona Maria og 94 andre i flyet omkommer. Kort tid senere taper tvillingbroren Jaroslaw Kaczyński presidentvalget, men han er nå tilbake som landets sterke mann og det mange mener er den reelle regjeringssjefen.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk