Nyheter

Pinsevennene bygger samme menighet på flere steder

«Flerstedskirker», en hovedtrend i amerikansk kirkeliv, er på full fart inn i Norge.

STOKKE I VESTFOLD: – Prinsippet er «én kirke – flere steder». Det er gjennom denne modellen de store kirkene i USA har hatt sin vekst de siste årene, sier Andreas Hegertun, pastor i Filadelfiakirken i Oslo og pressetalsmann i Pinsebevegelsens lederråd.

Én kirke – 16 steder

– Megakirker som Saddleback i California og Willow Creek i Chicago så at de nådde et tak i antall mennesker som det var hensiktsmessig å samle på ett sted. Så nå er Saddleback i stedet blitt en «flerstedskirke» med 16 ulike lokaliseringer innenfor en radius på én times biltur, forteller Hegertun.

– Mye av veksten i Pinsebevegelsen i Norge de siste årene har skjedd gjennom slike «flerstedskirker», som Intro og Bergenskirken Salt, sier Sigmund T. Kristoffersen, lederen i Pinsebevegelsens lederråd, til Vårt Land.

Dette er den desidert største frikirkelige bevegelsen i Norge, med et samlet medlemstall på om lag 43.000 i 327 selvstendige, frittstående menigheter. Men mer og mer etableres det «bevegelser i bevegelsen», ulike nettverk med felles overordnet ledelse, visjoner, strategi og profil. Noen av nettverkene er lokale, andre mer eller mindre nasjonale – og noen krysser også grenser mellom nasjoner.

LES MER: Pinsepastor Halldorf advarer mot å bytte kirke

Rekordmange deltakere

Rekordmange, 1.700 pinsepastorer og ledere, er denne langhelgen samlet i tre døgn til LED16 – Norges største kristne lederkonferanse. De fyller bevegelsen Smiths Venners gedigne konferansesenter i Stokke, og hovedtemaet er «Jesus synlig for neste generasjon».

Pinsebevegelsens to hovedmål fram mot år 2020 er 50 nye menigheter og levende barne– og ungdoms- arbeid i alle norske pinsemenigheter.

Kristoffersen ser en klar sammenheng mellom disse målene. Han er opptatt av å vitalisere eksisterende menigheter, men peker samtidig på at «all statistikk viser at den beste måten å nå nye mennesker med det kristne budskapet, er gjennom å plante en ny menighet».

LES MER: Katolikk ble mottatt som pinsevenn

39 nye menigheter på fem år

Fra 2011 til nå er det startet 39 nye menigheter i Pinsebevegelsen. Under ti pinsemenigheter er i samme periode nedlagt. Men mange menigheter er små, har minimal virksomhet og ikke noe organisert barne- og ungdomsarbeid.

En stor andel av konferansedeltakerne tilhører selv ungdomsgenerasjonen. Og suksessen til ungdommelige nysatsinger som Intro og Salt setter sitt tydelige preg på konferansen. Disse og flere andre menighetsnettverk med lokalisering flere steder og en felles tenkning og overordnet lederskap, har oppstått de senere år.

– Min lojalitet er til min storfamilie; Pinsebevegelsen i Norge. Motoren i bevegelsen vår er lokalmenigheter, sier Øystein Gjerme.

For 11 år siden var han med på å stifte Salt Bergenskirken, som i dag omfatter forsamlinger i Nordhordland, Os, Voss og sentrumsmenigheten med én hovedgudstjeneste og to søndagskveldsgudstjenester på et utested.

LES MER: Dette fylket har flest kirkebesøk

Vil være menighetsgründere

– Vi opplever at vi har et gründermandat til å bidra til å plante nye menigheter. Vår tanke er å være en flerstedskirke i Bergensregionen i første fase. Senere vil vi gjerne satse andre steder og i andre land. Men vi har det ikke så travelt at vi bygger noe som ikke kan leve videre. Vi har lært av historien at det ikke er lurt å gå for fort fram, sier Gjerme.

Mange menigheter i det pinsekarismatiske terreng har hatt kort levetid. Og mange mindre menigheter, som i utgangspunktet ofte ble etablert som såkalte «utposter» fra større pinsemenigheter, sliter tungt.

LES MER: – Pinsevennene skuslet bort potensial, mener forsker

– Tiden med den isolerte pastoren er forbi. Det er ikke minst for menighetsledere nødvendig å være en del av en større sammenheng. Fordelen med flerstedsmenigheter er at ressursene når lengre, at flere får trening og bli brukt som ledere, og at lederne opplever kollegialt felleskap. Man får dessuten identitet i noe som er stort selv om man tilhører en mindre enhet, og man får større kvalitet i hele virksomheten, mener Øystein Gjerme – hovedpastor for alle menighetene i Salt-nettverket.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter