Kirke

Pinsetreff: – Dette er den ultimate sommerferie for barn

Spesialtilpasset program for alle alderstrinn har gjort sommerstevnet på Hedmarktoppen til et høydepunkt for barnefamilier. Tidligere var aldersbestemte arrangementer kontroversielt blant pinsevenner.

Bilde 1 av 4

– Dette er den ultimate sommerferie for barn. Her har de godteri og venner, sang og lek, sier Ingrid Wold.

Hun har nettopp vært på åpningsmøte for alle generasjoner under Pinsebevegelsens årlige sommerstevne, og utenfor Hedmarkshallen i Hamar vrimler det av folk. Wold speider over festivalområdet etter ektefellen og barna for å finne en matbit.

– Barna gleder seg mer til dette enn mange andre ferieting. De flyr rundt og leker, og alle har venner. Jeg setter pris på at det er noe for både voksne og barn og kvalitet på det som skjer, sier Wold.

LES OGSÅ: Vil utvide bildet av kristen åndelighet

Flere deltakere

Fram til avslutningsmøtet søndag ventes 2.500 besøkende til sommerstevnet på Hedmarktoppen.

Selv om Pinsebevegelsen har lang tradisjon for å samles til sommerstevne, har det vært en god økning i antall deltakere de seneste 10 årene. Mye skyldes en større satsing på barn og unge, mener styreleder på Hedmarktoppen, Vidar Botn.

– Unge foreldre elsker dette konseptet. Det var en stabil stamme med deltakere tidligere, men de unge uteble. Nå er det mer tilpasset en moderne familie, sier styreleder Vidar Botn.

De viktigste grepene har vært å kutte ned på antall møter og ha flere korte seminarer, legge om til en moderne møtestil og gi barna større plass på fellessamlinger, i tillegg til spesialtilpassede opplegg for ulike alderstrinn.

– Det har vært avgjørende å ha et bra opplegg for barna. Vi ønsker å være for alle, enten man er pensjonist eller veldig ung, men det er den kommende generasjonen som er viktigst for sommerstevnet, sier Geir Byberg, som har ledet stevnet i elleve år sammen med ektefellen Linn Byberg.

For Ingrid Wold og familien har det aldersbestemte opplegget, der barn og ungdom deles inn etter fem ulike alderstrinn, fungert utmerket.

– Da har de det gøy og det passer til dem. Aldersinndelingen gjør også at de alltid gleder seg til å komme på neste nivå, sier Wold.

LES OGSÅ: Utfordrer eldre pinsevenner

Møtte motstand

Mens Sommerstevnet har fått en sterkere familieprofil, arrangerer Pinsebevegelsen egne festivaler for ungdom og godt voksne, som har fått navnene Ufestivalen og 50+.

For dagens sommerstevner har en slik aldersinndeling vært et fruktbart grep. Tidligere var det kontroversielt.

– Jeg vil si at all planmessig inndeling har møtt motstand blant pinsevenner. Man har nok tenkt at aldersinndeling er noe menneskeskapt og et oppbrudd fra de rent guddommelige innslag, sier Einar Nymoen, pastor i Salemkirken Sandefjord.

I boken «Pinse for alle», som tar for seg den norske pinsebevegelsens historie, fortelles det om motstand mot å holde generasjoner adskilt på arrangementer.

I 1944 tok Sommerstevnet på Hamar «bestemt avstand fra den utglidning – som dessverre har forekommet – av samfunnets utskillelse av ungdommen som en spesiell gren, med ungdomsleirer, ungdomsuker og ungdomsmøter. Av Guds store nåde har pinsevennene aldri hatt eller har noen vanskeligheter med å samle eller beholde ungdommen, bare ilden brenner».

Motstanden mot aldersinndeling kan forklares med sterke fellesskapsidealer. Siden den gang har den generelle samfunnsutviklingen gitt større oppmerksomhet mot ungdom som en egen gruppe og gjort det mer naturlig med egne arrangementer for ulike aldersgrupper, mener Nymoen.

– Selv i Pinsebevegelsens tidlige periode var det forståelse for at barn måtte ha et eget opplegg. Men da man var ferdig med barneårene ble man en del av menigheten, og det var kanskje et ideal at alle var samlet for å oppleve gudsnærværet i møtene. Man hadde nok også en naiv forventning til at «pinsens ild» ville gi en indre drivkraft til å delta og føre generasjoner sammen, sier Nymoen.

LES OGSÅ: Generasjonskløften som forsvant

På barnas premisser

I dag er det praktiske grunner til at ulike aldersgrupper har egne arrangementer på Hedmarktoppen. Både Sommerstevnet, Ufestivalen og 50+ fyller hele festivalområdet og det ville vært umulig å gjøre alt samtidig, forteller Geir Byberg.

– Men jeg tror heller ikke det går at alle samlinger skal være for alle. En 19-åring vil nok heller være med på noe spesielt tilrettelagt, og jeg synes det er viktig at ungdommen får herje i fred, sier han.

Tidligere har Vårt Land omtalt utviklingen i ungdommers holdning til foreldregenerasjonen. Mens tidligere ungdomsgenerasjoner opplevde en stor avstand til voksne, viser undersøkelser fra at Ungdata at dagens ungdom trives bedre med foreldrene sine enn noen gang før. I lys av slike tendenser har blant annet Storsalen og Oslo Soul Children startet gudstjenester på tvers av generasjoner.

– Finnes det rom for å gjøre mer sammen på tvers av generasjoner, gitt slike tendenser?

– Ja, jeg tror det. Men hvis man vil samle alle på de gamles premisser, da går det ikke. Men å samles på barnas premisser kan gå, siden eldre har evnen til å glede seg over at unge er der, sier Byberg.

---

Sommerstevnet 2019

  • Pinsebevegelsens hovedstevne for alle generasjoner på Hedmarktoppen i Hamar.
  • Arrangeres fra 2. - 7. juli.
  • Talere er blant annet Niklas Piensoho, Siri Iversen, Øystein Gjerme, Andreas Hegertun og Egil Svartdahl.
  • I tillegg til Sommerstevnet har Pinsebevegelsen egne stevner for ungdom (Ufestivalen) og eldre (50+).

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke