Nyheter

Pinsepastor hevder han er uskyldig

Tirsdag må pastoren som er tiltalt for millionbedrageri, svare for seg i retten.

Det var Kristelig studieforbund (K-stud) som anmeldte pastoren våren 2014. Bakgrunnen var at han i løpet av 2012 og 2013 ble tildelt 2.542.521 kroner i støtte av forbundet.

Diktet opp foredrag

Pastoren skal ha oppgitt at de 2,5 millionene blant annet skulle brukes til foredrag og kurs i regi av menigheten der han var styreleder. K-stud hevder kursene og foredragene ikke har blitt holdt, eller bare delvis holdt.

I tiltalen hevdes det også at pastoren skal ha forfalsket fakturaer, som han deretter skal ha brukt som dokumentasjon og regnskapsbilag på fiktive husleieforhold.

Vårt Land er ikke kjent med hvor mange medlemmer menigheten til tiltalte har, men den står ikke på regjeringens liste over trossamfunn som er godkjent for tilskudd fra stat og kommune.

LES MER: Pastor tiltalt for bedrageri

Sier han ikke er skyldig

Rettsaken går for Oslo tingrett tirsdag og onsdag denne uken.

– Hvordan forholder pastoren seg til tiltalen?

– Han sier at han ikke er skyldig, og utover det har jeg ingen kommentar, sier pastorens forsvarer Robina Hussain. Hun ønsker ikke å si hva tiltalte legger vekt på i sin forklaring.

Det har ikke lyktes Vårt Land å komme i kontakt med den tiltalte pastoren.

Både tiltalte og fornærmede skal forklare seg i retten på tirsdag. I tillegg er det innkalt syv vitner, blant annet daglig leder i K-stud, Hege Irene Fossum.

– Jeg vil komme inn på hvorfor vi mener det kan være overrapportering av kurs og mislighold av midlene og forklare konkret hva dette består i, sier Fossum.

Hva håper dere utfallet av saken blir?

Vi ønsker en grundig behandling av saken, og har ingen mening om hva utfallet skal være. Vi har overlatt det til rettsapparatet å avgjøre hva som har skjedd, og kommer tilbake med flere kommentarer når dommen er falt, sier Fossum.

– Gode nok rutiner

K-stud er et pedagogisk samarbeidsorgan med 76 medlemsorganisasjoner og samarbeidspartnere. Hvert år får de flere millioner kroner fra Kunnskapsdepartementet, som de fordeler til medlemmenes studieaktiviteter. I 2015 fikk de 9, 8 millioner.

– Har rutinene deres for å hindre misbrukt vært gode nok?

– Vi har omfattende rutiner for godkjennelse av studieplaner, kontroll av kursdokumentasjon og oppfølging gjennom internkontroll. Denne saken viser at rutinene fungerer, sier Fossum.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Seks års strafferamme

Pengene K-stud deler ut går til alle typer organisert læring for voksne, og kan være bibelgrupper, bønneseminar, lederkurs, opplæring i kor og lignende.

Pinsepastoren, som holder til i Oslo-området, er tiltalt for grovt bedrageri av 2,5 millioner kroner. I tillegg er han tiltalt for falsk forklaring og dokumentforfalskning. Strafferammen for grovt bedrageri alene er på seks års fengsel.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter