Nyheter

Per Sandberg tar opp kampen mot flergifte

– Flerkoneri er fullstendig uakseptabelt og har ingen plass i vårt samfunn, sier konstituert innvandrings- og integreringsminister Per Sandberg (Frp).

Onsdag lanserte regjeringen sin nye «handlingsplan mot negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse». I den er det også foreslått en rekke tiltak for å få bukt med flerkoneri i Norge.

Ulovlig i Norge

— Vi skal vurdere lovverket for innstramninger for å avdekke flerkoneri, og problemer som kan følge med, som misbruk av velferdsordninger, skriver Per Sandberg i en 
e-post til Vårt Land.

De skal også sørge for mer kunnskap om flergifte. Dessuten vil de se på regelverk og praksis for familieinnvandring, og blant annet vurdere om en person som allerede har hentet ektefelle til Norge bør forhindres å hente ny ektefelle.

Å ha flere ektefeller samtidig er ulovlig i Norge og kan straffes med bot eller fengsel inntil ett år Likevel forekommer flerkoneri her til lands — og det er et økende problem, skrev Vårt land i en artikkelserie i sommer.

LES MER: Muslimer og polyamorøse ønsker flergifte

Går under radaren

Loven ­omgås ved at mannen er juridisk gift med én, men «­religiøst gift» med flere. I Norge finnes det ikke et forbud mot utenomrettslige, religiøse «vigsler». Staten anerkjenner ikke disse ekteskapene,­ og flerkoneri går dermed under radaren.

– Helt uakseptabelt at flerkoneri skjer i Norge i 2016, sa innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug til Vårt Land, og lovet å ta saken med i den nye handlingsplanen.

Overrasket minister

Da Vårt Land i januar avdekket at nesten 2.000 muslimer har krysset av for at de «godtar» eller «kan kanskje akseptere» polygami på en muslimsk datingside, uttalte hun:

– Jeg er overrasket over at det finnes personer som åpent viser så lite respekt for norske lover.

Hun sa også at det «informeres om norsk lovgivning både i ­mottak og i introduksjonsprogrammet og det vil være opp­læring om dette i et 50 timers program om norsk kultur og ­norske verdier».

LES MER: Hun bor i et land der flerkoneri er forbudt, men må dele mannen sin med en annen kvinne: Han er gift med begge.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter