Nyheter

Pengekrise i FNs hjelpeorganisasjon for palestinere

FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger må sparke halvparten av de utenlandske ­ansatte og vurderer utsatt skolestart ved 700 skoler.

Tallene er blodrøde for FNs byrå for palestinske flyktninger 
(UNRWA):

Gjelden er på 101 million dollar.

330 millioner dollar mangler for å nå budsjettmålet for i år, som er på 680 millioner.

Det skriver det uavhengige nettstedet for humanitære nyheter, IRIN.

Fondet har siden oppstarten i 1949 stadig slitt med å få inn nok penger. Men nå bør varsellampene­ blinke, mener UNRWAs generalkommisjonær Pierre Krähenbühl. Han kaller situasjonen for deres mest alvorlige finaniselle krise noensinne.

UNRWA har ansvar for helse, utdanning og velferdstjenester for registrerte palestinske flyktninger i Midtøsten.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ut året

I en pressmelding skriver organisasjonen at de vil kunne fortsette med livreddende tjenester ut året. Det vil si helseprogrammer, nødhjelp, sosial­tjenester og sanitasjon.

Til IRIN sier professor Rex Brynen ved McGill University at UNRWA alt har kuttet til beinet. Han er ekspert på palestinske flyktninger.

Omlag hundre ansatte skal bort, rundt halvparten av de utenlandske ansatte, ifølge IRIN. De fleste av disse er ansatt på korttidskontrakter, opplyser ­UNRWA i pressemeldingen.

LES MER: Norge og Egypt krever inn penger til Gazastripen

Skolestopp

Ifølge Zizette Darkazally, UNRWAs talskvinne i Libanon, står nå en av de helt grunnleggende tjenestene for tur: utdanning.

UNRWAs mer enn 700 skoler på Vestbredden, Gaza-stripen, Jordan og Libanon må nå øke størrelsene på klassene, kutte en del lærerstillinger og muligens utsette skolestart.

– Alt vurderes nå, sier Darkazally til IRIN.

Til Dagbladet sier avtroppende UNWRA-sjef i Gaza, Robert Turner, at de ikke har nok penger til å åpne skolene etter sommeren. UNWRAs generelle fond er ikke stort nok til å lønne lærerne utover høsten.

– Vi håper at Norge kan ­bidra med mer. Hvis ikke vi får inn flere penger her, risikerer vi at 240.000 skolebarn ikke har skole­ å gå til når skoleåret starter igjen, sier Robert Turner.

Norge er den femte største bidragsyteren til fondet, ifølge ham.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Kriser gir svikt

Krisene i Syria og på Gaza-stripen er hoved­årsaken til gjelden. Forleden forsvant også 25 millioner over natta på grunn av svingninger i valutakurser, skriver IRIN.

På Gaza-stripen har antall mennesker med behov for mat skutt i været siden årtusenskiftet, fra 80.000 til 860.000 i fjor.

De største bidragsyterne, USA og EU, har nå giverhendene bundet som følge av kriser i Syria, Irak og Nepal, samt ebola-­utbruddet i Vest-Afrika.

En europeisk diplomat i ­Jerusalem bekrefter dette overfor IRIN. Organisasjonen får kun en liten andel av midlene sine fra FN sentralt.

Nå håper UNRWA på støtte fra Gulf-statene, forteller Darkazally­. Ifølge IRIN er dette sannsynligvis det eneste som kan monne uten bidrag fra Vesten. Foreløpig har de gjort ekstra midler tilgjengelige i tilfelle nødsituasjoner, men ikke økt støtten til hovedbudsjettet.

Generalkommisær Krähenbühl begynte i juli en økonomisk frierferd til de såkalte BRIC-landene (Brasil, Russland, India og Kina). Russland har i år gitt to millioner dollar.

Enkelte har kritisert UNRWA for å være for byråkratisk. Reformer, som å involvere mottakerne i avgjørelser, har blitt foreslått.

LES MER: Statsløse palestinerne er flyktningene ingen vil ha

Gaza-penger uteblir

I Gaza mangler også penger til gjenoppbygging. I fjor lovet om lag 40 land 3,5 milliarder. 70 prosent av beløpet skulle betales innen utgangen av 2015, skriver NRK. Kun 27 prosent var kommet inn i mai i år, ifølge Verdens­banken. De største donorene, Kuwait, Quatar og Tyrkia har ikke ­betalt noe.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter