– Pendlerpresten svekker tilliten til kirken

Avviklingen av boplikten gjør at flere prester ikke lenger bor der arbeider. – Tilliten til kirken som institusjon svekkes, mener forsker.

– Ved avviklen av boplikten forsvinner institusjonene som prestegården og prestefamilien har vært med et pennnestrøk, sier pensjonert prest Terje Seilskær. Her foran Bykle kyrkje, der han har vært prest.
Publisert Sist oppdatert

– Da Luther giftet seg med sin Katharina, skapte han en institusjon som er særegen for den lutherske kirken: prestefamilien og prestegården. Med opphevelsen av boplikten er denne 500 år lange institusjonen fjernet med et pennestrøk, sier Terje Seilskjær, som er pensjonert prest.

Alice Elnes er personalansvarlig i Møre bispedømme. Hun kjenner til konkrete tilfeller der pendler-presten ikke har klart å bygge menighetsliv på samme måte som den «fastboende presten».

– Når prestene bodde i sognene hvor de arbeidet, var de en del av lokalmiljøet. Man kunne møte presten på butikken, på skoleavslutninger og i idrettsforeningen. Menighetslivet gikk hånd i hånd med andre, ikke-kirkelige aktiviteter, forteller hun.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP