Kirke

Pells sak kan bli langvarig

En av Den katolske kirkes vanskeligste overgrepssaker kan bli avgjort først neste år.

Onsdag åpnet appelldomstolen i den australske delstaten Victoria høringer i ankesaken som den 77-årige kardinalen George Pell har reist, etter at en enstemmig jury i desember kjente ham skyldig i overgrep mot to korgutter i 1996 og 1997. Pell avviser anklagene.

Utfallet kan bli at Australias høyesterett får saken, og da kan det gå langt ut i neste år før den får sin endelige dom. Imens er Pell fortsatt kardinal, mens Theodore McCarrick i fjor sommer måtte gi fra seg kardinaltittelen etter at det kom fram anklager om seksuelle overgrep mot mindreårige. McCarrick ble i februar også fratatt retten til å virke som prest i Den katolske kirke.

Argus-øyne

Roma-reporter i den katolske avisen The Tablet, Christopher Lamb, mener saken mot Pell vil være som et verkende sår fram til den er avgjort, og at kirken nå blir fulgt med argusøyne i hvordan den håndterer alt som handler om seksuelle overgrep. Pell er også beskyldt for å ha bidratt til å at overgrepssaker ikke ble tatt tak i, og ifølge Lamb kan det ligge nok i bare disse anklagene til at han kunne blitt fratatt tittelen som kardinal. Som leder for Vatikanets finansdepartement var Pell den med tredje høyest rang i Vatikanet fram til han fikk permisjon fra stillingen i 2017.

Personer som har kommet til Pell mens han var biskop og erkebiskop med fortellinger om overgrep de kjenner til eller var utsatt for av andre enn ham, har også uttalt at de mener han møtte dem på en hard og lite imøtekommende måte. Noen har uttalt at han virket mer opptatt av kirkens behov og gikk i forsvar. Pell har erkjent at han som kirkeleder har betalt overgrepsofre i saker mot andre enn ham selv, og at han har krevd at de må sverge ikke å fortelle om sakene.

LES MER: Onsdag starter ankesaken til overgrepsdømt kardinal – Redd Barna mener publisitet forebygger overgrep

Vurderer ulikt

David Marr er australsk journalist og kommentator for avisen The Guardian, og mener det er verd å merke seg at Australias høyesterett har utvist en annen linje i overgrepssaker enn appelldomstolen i Victoria. Ifølge Marr har Australias høyesterett i flere overgrepssaker opprettholdt domfellelse i saker der appelldomstolen i Victoria har ment at saken ga grunn til tvil om bevisene holdt. Marr mener at dermed at appelldomstolen i Victoria stiller strengere krav til bevis enn det Australias høyesterett i gjør i sin praksis.

En australsk jusprofessor, Jeremy Gans, har ifølge The Guardian påpekt at den regjeringsoppnevnte australske kommisjonen som i fem år gransket overgrepssaker i både kirken og andre deler av samfunnet, har anbefalt reformer i domstolene. Han bemerker at Australias høyesterett i flere overgrepsdommer har sagt at de har klart å komme fram til enstemmige konklusjoner, selv om de i utgangspunktet hadde ulike meninger. Gans skriver i en kommentar på nettsidene til Melbourne Universitet at denne måten å opptre på er i tråd med anbefalingene fra den regjeringsoppnevnte kommisjonen, og at behovet for reform dermed er mindre akutt.

LES MER: Pavens nye regler i overgrepssaker får ris og ros

Umuligheter

Da høringene i appelldomstolen startet onsdag, la Pells forsvarer, Bret Walker, vekt på forhold som kunne tilsi at overgrepene umulig kan ha funnet sted. Han viste blant annet til at Pell kunne ha vært alene med de to korguttene i sakristiet i bare rundt seks minutter, og muligens mens døren inn dit stod åpen.

Et spørsmål som også blir gjennomgått i høringene, er om den første hendelsen Pell er anklaget for, skjedde en av datoene 15. eller 22. desember, da Pell var til stede i gudstjenesten.

Ifølge The Guardians reporter møtte Pell opp i retten. Torsdag er det påtalemyndighetens tur til å legge fram sitt syn på saken. Onsdag og torsdag denne uken er satt av til rettshøringene. Avgjørelsen vil trolig komme senere.

---

George Pell

  • George Pell er 77 år og ble utnevnt til kardinal i 2003. Han var medlem av kardinalrådet fra 2013 og leder for Vatikanets finansdepartement fra 2014 til juni 2017.
  • Tidligere har han vært biskop i Sydney og Melbourne.
  • I 2002 ble han anklaget for å ha begått seksuelle overgrep mot en 12-årig gutt mens han selv var prestestudent. Senere har det kommet flere anklager mot Pell.
  • I desember 2018 ble Pell kjent skyldig i voldtekt og andre overgrep mot to 13-årige gutter på 1990-tallet. Dommen ble offentliggjort i slutten av februar, og Pell fikk straffeutmålingen på seks års fengsel 13. mars.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke