Nyheter

Paven setter døra på gløtt for kvinnelige diakoner

Pave Frans åpner for å utrede kvinnelige diakoner. – En mild forsnakkelse, hevder norsk katolikk.

I Den katolske kirke kan bare menn være prester og diakoner. Det kan det bli endring på, etter at pave Frans i forrige uke uttrykte at han vil utrede muligheten for vielse av kvinnelige diakoner.

Pavens utspill har vakt sterke reaksjoner i Den katolske kirke.

– Forsnakkelse

– Jeg tror det kan ha vært en mild forsnakkelse, i håp om å komme kirkens kvinner i møte, sier Eirik Steenhoff, teologistudent og tidligere leder i Oslo katolske studentlag. Han tror ikke paven personlig er for kvinnelige diakoner.

– Kommentaren falt i en uformell sammenheng, og viser at han tar spørsmålet om kvinners rolle i kirken på alvor. Likevel tror jeg ikke det betyr at han selv går inn for å ordinere kvinnelige diakoner, sier Steenhoff.

Men Hanneke Ørne Bruce, leder i den norske grenen av reformbevegelsen Også vi er kirken, jubler over uttalelsen:

– Det er virkelig på tide at kvinner får en annerledes og bedre posisjon i kirken. Jeg ser ingen problemer, hverken teologisk eller på andre måter, med at kvinner kan bli viet som diakoner. Kvinner har alltid hatt en viktig funksjon i kirken, men de har ikke alltid vært så synlige. Dersom kvinner kan bli diakoner, vil det bidra til å gi kvinner en tydeligere rolle, mener hun.

LES MER: Mener pave Frans er oppskrytt

Spontan

Etter pavens uttalelse, har katolikker diskutert heftig hva paven mente. Noen mente paven nå hadde satt døren på gløtt også for kvinnelige prester. Vatikanets pressetalsmann var rask med å avkrefte dette.

Steenhoff tolker uttalelsen som et eksempel på at pave Frans er mer spontan i uttalelsene enn sine forgjengere «og kommenterer kontroversielle spørsmål uten nødvendigvis å se på seg selv som en politisk aktør.»

Derfor har Steenhoff, til tross for pavens utsagn, ingen tro på at kirken vil tillate kvinnelige diakoner i nærmeste fremtid.

– Dette handler ikke om politisk likestilling, men tradisjonen vår kirke er tuftet på. Jeg tar pavens uttalelse på alvor, men dette spørsmålet er blitt avklart mange ganger. Diakonatet er en forlengelse av presteskapet, som tradisjonelt har vært mannlig. Jesus var inkarnert som mann, og valgte tolv mannlige apostler som på en måte er urbildet av prestetjenesten. Det kommer aldri til å forandre seg.

Oppgaver

I antikken fantes det kvinnelige diakonisser. Kirkehistoriske studier har blant annet vist at det fantes kvinner som forrettet sykesalvingens sakrament, og i følge Ørne Bruce finnes det også i dag kvinner som utfører oppgaver som til en viss grad overlapper diakonenes. Hun mener tydelige roller for kvinner vil gjøre det enklere for katolikker å benytte seg av tjenester de allerede tilbyr.

– Kirken kan bli bedre på å synliggjøre mangfoldet. Det er ikke bare prester som gjør alt, men også lekfolk – både kvinner og menn.

Hun legger til at det kan være nyttig på andre måter:

– Kirken er en av de viktigste integreringsarenaene i Norge. Gjennom kirken kan vi møtes, virke sammen og bygge menighetene sammen. Her tror jeg kvinnelige diakoner kunne hatt en viktig funksjon, sammen med de mannlige, sier Ørne Bruce, som håper en utredning vil føre til at kvinnelige diakoner tillates.

LES MER: Dette er sakene pave Frans har markert seg i

Trå varsomt

– På sikt vil vi komme frem til at dette er riktig. Men vi vet at Den katolske kirke utvikler seg langsomt, så det kan nok ta tid før det skjer.

Hun mener det er naturlig at pavens budskap tolkes i ulike retninger:

– Pave Frans må trå varsomt. Han ønsker forandring i kirken, men vil ikke skape splid. Paven vil inkludere alle. Derfor uttaler han seg ikke så bastant, men velger heller å stille spørsmål som åpner for dialog, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter