Nyheter

Paven røsker til mot kristent dobbeltliv

Den katolske kirkes overhode er hard mot hyklere. – Det får folk til å mene at det er bedre å være ateist enn kristen.

«Jeg kjenner deg ikke!» Det er svaret Jesus vil gi til personer som lever et hyklersk dobbeltliv, ifølge pave Frans.

I en preken under en morgenmesse i Vatikanet i slutten av februar, kom han med de tydelige ordene. Paven tegnet følgende bilde av hva som vil skje på dommens dag når en hykler står foran Jesus:

«Husker du meg ikke? Jeg gikk til gudstjeneste, jeg holdt meg nær til deg, jeg tilhørte dette fellesskapet. Husker du ikke alle pengene jeg ga?»

«Ja, jeg husker. Alt du ga var skittent, alt du ga var stjålet fra de fattige. Jeg kjenner ikke deg», er svaret vedkommende vil få.

Utspillet har fått mye oppmerksomhet og er omtalt av store mediehus som CNN og Reuters.

Skandale på skandale

Paven eksemplifiserte ved å vise til mange nyhetsoppslag om arbeidsgivere som undertrykker de ansatte og ikke betaler en rettferdig lønn, eller personer som hvitvasker penger.

– Disse skandalene kan du lese om i avisene hver dag, sa han.

Han mener at personer som later som om de er katolikker, men følger sine egne egoistiske drifter ødelegger seg selv og skaper forakt for troen. I katolsk terminologi betyr skandale å føre til anstøt – å skyve noen bort fra troen eller ut i synd.

– Vi hører det overalt, at livene deres får andre til å mene at det er bedre å være ateist enn kristen, sa han.

Å føre andre bort fra troen eller til synd, regnes som en grov synd i Den katolske kirke. Paven talte blant annet over Markusevangeliet, der Jesus sier at det er bedre å drukne enn å føre andre til fall.

Ønsker å provosere

Biskop Bernt Eidsvig i Oslo katolske bispedømme mener paven bruker provokasjon for å få dem han ønsker å påvirke til å bringe sitt liv i overensstemmelse med troen.

– Å leve et slikt dobbeltliv er i praksis en form for ateisme siden man er katolikk i det ytre, men ikke gir Gud rom i det indre, sier Eidsvig om dialogen mellom hykleren og Jesus som pave Frans presenterte.

Han forstår godt at slik livsførsel av katolikker setter troen i et dårlig lys.

– Hvis ditt liv ikke henger sammen med troen, blir troen noe negativt som legitimerer urettferdighet og ondskap. Dermed forhindrer det tro, for hvem vil da tro på noe som har urettferdige konsekvenser, forklarer Eidsvig for Vårt Land.

LES OGSÅ: Reagerer på at prester får 25 millioner uten å jobbe

– Viktige ord også for lutheranere

Generalsekretær i Norsk Luthersk Misjonssamband, Øyvind Åsland, mener pavens formaning er en bibelsk og god formaning.

– Jeg tror paven sier noe viktig når han snakker om de som på grunn av sin dobbeltmoral gjør at folk opplever kirken som helt uaktuell og heller blir ateister. Dette er svært ransakende og viktige ord for også for oss lutheranere i Norge, sier han.

Han viser til at Gud flere ganger i Bibelen reagerer på at hans folk ikke har hjertet med seg når de feirer høytider. Jesus sier det samme om bønn og faste, at det ikke skal være for å vise seg fram.

– I vår vekkelsestradisjon er det mye snakk om ikke bare å ha et fromt ytre, men å kjenne Jesus og ha et hjerteforhold til ham.

Åsland tror at det kun er én ting som avgjør hva som skjer i dommen:

– Det er om du kjenner Jesus og er kjent av ham. Det er det eneste grunnlaget å leve og død på. Samtidig er det noen frukter av troen som Bibelen snakker mye om som kjærlighet, tålmodighet og elske hverandre.

Til krig mot mafiaen

Det er ikke første gang pave Frans angriper undertrykkere. Under et besøk i 'Ndrangheta-mafiaens kjerneområde i Calabria sa at paven at gruppen «dyrker ondskap» og at medlemmene «er bannlyst».

– Mafiaens medlemmer tilhører ikke det kristne fellesskapet. De er ekskommunisert, sa pave Frans i en tale sommeren 2014.

En ekskommunikasjon innebærer at man ikke kan motta sakramenter, blant annet nattverd.

LES OGSÅ: Mener Oslo Symposium forfekter en annen religion

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter