Nyheter

Paven overrasker: Jeg har gått i terapi

Psykologiens forhold til religion har gitt kristne et anstrengt forhold til terapi. Pavens åpenhet kan gjøre det enklere for andre å oppsøke hjelp, sier sykehusprest.

– I seks måneder gikk jeg til en kvinnelig psykoanalytiker for å klare opp i ting. Hun var alltid der, forteller pave Frans i et intervju.

Da Frans gikk til terapi, var han fortsatt «bare» Jorge Mario Bergoglio, 42 år, leder av jesuittordenen i Argentina.

Skepsis til terapi

Sykehusprest ved Modum bad, Jon-Erik Bråten, tror pavens åpenhet kan føre til at flere kristne som trenger terapi vil oppsøke hjelp.

– I mange kristne sammenhenger har det vært, og er fortsatt, en skepsis til terapi. Mange har vært redde for å møte en terapeut som vil ta fra dem troen og utfordre virkelighetsoppfatningene med alternative forklaringer, sier han.

På Modum bad tilbyr de alltid sjelesorg sammen med terapi fra psykologer. I fjor benyttet nesten halvparten av pasientene seg av dette tilbudet. Sykehuspresten ser ingen motsetning mellom sjelesorgen han gir, og terapien som psykologene gir.

– Det går hånd i hånd og kan utfylle hverandre. Noen ganger kan til og med terapi bidra til at mennesker kan få det bedre i sitt eget trosliv, sier han.

LES OGSÅ: Slipper ikke Gud inn i terapirommet

Forklarer sykdom med demoner

Størst skepsis til terapi finner man i de lavkirkelige miljøene, ifølge Bråten. Her dukker det også opp pastorer og andre ledere som forklarer psykiske lidelser med demonbesettelse. Det reagerer Bråten veldig sterkt på.

– Jeg skulle ønske at dette hørte fortiden til, men jeg møter jevnlig mennesker som sliter psykisk og som har fått den psykiske lidelsen forklart på denne måten, sier han.

Slike forklaringer bidrar bare til mer lidelse og større byrder, mener han, blant annet fordi det hindrer folk som trenger hjelp i å oppsøke den.

– Skadelig praksis

Leif Jacobsen, blant annet kjent som tidligere styreleder i Levende Ord, har lang fartstid både i pinsebevegelsen og i trosbevegelsen. Han kjenner også til pastorer som «rusher til for å stille demondiagnose ved hvert minste fenomen».

– De gjør stor skade, sier han.

Han mener at skepsisen i miljøene var rettet mot enkelte retninger innen psykologien, ikke terapi generelt.

– Man var kritisk til retninger som har et matrealistisk syn på mennesket som et videreutviklet dyr, sier han.

I Jacobsens tid i Levende ord var det både psykiatere og psykologer i medlemsmassen.

– Når skal man gå til pastoren og når skal man gå til psykolog?

– Sjelesørgere må ikke gå inn på den medisinske arenaen. Jeg er teologisk utdannet, og da lærte vi å se etter symptomer for å vurdere om man skulle henvise videre, sier han.

Jacobsen har også konferert med fagpersoner i fortrolighet for å få råd om hvordan han skal vurdere enkeltpersoner.

Sykehusprest Bråten forteller at det ikke bare er kristne som har blitt mindre skeptisk til psykologi. Terapeutene har også blitt mer åpne for eksistensielle spørsmål.

– Religionspsykologien vokser fram som fag. Det forskes på relasjonen mellom tro og fysisk og psykisk helse. Det finnes mye forskning som bekrefter troens betydning for menneskers liv, både på godt og vondt.

Åpne jesuitter

Pavens psykologbesøk skjedde da han som Jorge Mario Bergoglio var leder for jesuittordenen i Argentina som da var et militærdiktatur.

– Det er vanskelig å vite nøyaktig hva som gjorde at han gikk til terapi, men det kan hende at det var knyttet til saker han måtte håndtere som jesuittleder. Det var helt klart en spent periode både i Argentina og internasjonalt for jesuittene, sier Austen Ivereigh, forfatter av The Great Reformer: Francis and the Making of a Radical Pope.

– Men det kan også hende at han bare ønsket å få ryddet opp. Jesuitter er kjent for ikke å være redde for å søke profesjonell hjelp. De ser på psykoterapi og sjelesorg utfyller hverandre, sier hun.

Intervjuet med pave Frans er gjort av sosiolog Dominique Wolton. Han publiserte denne uken en bok, Pope Francis: Politics and Society, basert på tolv dybdeintervju med lederen for Den katolske kirke.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter