Nyheter

Paven: – En viktig reise for økumenikken

Pave Frans er på plass i Sverige. Han ble mottatt på flyplassen Sturup ved Malmö av statsminister Stefan Löfven og dro deretter til Kungshuset i Lund for å møte kongefamilien.

LUND/MALMÖ, SVERIGE: Men nå er det kirkelivet som har fokus for Den katolske kirkes toppleder. På flyturen fra Roma til Malmø gjorde 79-åringen det klart at han først og fremst ser på dette som «en viktig reise for økumenikken».

Pave Frans' deltakelse i den økumeniske feiringen av reformasjonen i Lund domkirke mandag ettermiddag, og senere på ettermiddagen i et storstevne i en idrettsarena i Malmö, har skapt enormt stor oppmerksomhet både lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

Mange veier var mandag avstengt både i Malmö og Lund, og det var trafikkaos mange steder. Politi og sikkerhetsfolk var i aksjon overalt, og store folkemengder stilte seg opp i området rundt Lund domkirke for å få et glimt av den populære kirkelederen.

LES OGSÅ: Norsk preses skal introdusere paven.

Forlot Den katolske kirke

Markeringene som Det lutherske verdensfobund (LVF) har tatt initiativet til, tar utgangspunkt i at det snart har gått 500 år siden starten på reformasjonen. Den førte til at en stor del av befolkningen i Europa forlot Den katolske kirke. I protestantiske Sverige ønsker paven å fremme et budskap om samarbeid mellom ulike grupper av kristne.

– Man ønsker å legge de gamle konfliktene bak seg og gå videre med forståelse og dialog, sier den svenske katolske biskopen Anders Arborelius til nyhetsbyrået TT.

I Europa var de første århundrene etter reformasjonen preget av religiøs strid, forfølgelse og krig mellom katolikker og protestanter. Arborelius sier det ble innført dødsstraff for katolikker i Sverige i 1617.

– Så det er en 400-årsmarkering som henger der i bakgrunnen, påpeker Arborelius.

LES MER: Pavebesøket skal plastre sår etter 500 års splittelse

Bønn om samhold

Erkebiskopen i den svenske lutherske folkekirken (Svenska kyrkan), Antje Jackelén, sier:

– Vi skal sammen med hele den økumeniske familie i Sverige be om at feiringen vil bidra til kristent sammenhold - i vårt land og i hele verden.

Lærdom av Luther

I et bredt intervju med det svenske katolske tidsskriftet Signum sier pave Frans følgende om hva Den katolske kirke kan lære av den lutherske tradisjonen:

– Jeg tenker på to ord: Reform og Bibelen, sier paven.

– Først reform: Luthers hensikt var fra begynnelsen å gjennomføre en reform når kirken befant seg i en vanskelig situasjon. Luther ville fremskaffe medisin i en krevende periode. Men det ledet til en splittelse, ikke en reformprosess for kirken som helhet.

LES OGSÅ: Den norske kirke forstod ikke pavebesøkets betydning

Om det andre ordet, «Bibelen, som er Guds ord», sier paven:

– Luther tok et avgjørende steg gjennom å sette Guds ord i hendene på folket.

Og han oppsummerer slik:

– Betydningen av reformer og av Bibelen er de to fundamentale elementer som vi kan få en fordypet forståelse av gjennom å se på den lutherske tradisjon.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter