Nyheter

Pave Johannes Paul hadde sterkt vennskap med kvinne

Den katolske kirkes tidligere overhode pave Johannes Paul hadde et langvarig vennskap med en gift kvinne, ifølge BBC.

Den britiske rikskringkastingen har fått tilgang til hundrevis av brev og bilder som avslører det som omtales som et «intenst» vennskap mellom den nå avdøde paven og den polskfødte amerikanske filosofen Anna-Teresa Tymieniecka. Brevene er blitt bevart i det polske nasjonalbiblioteket i årevis uten offentlig innsyn.

Det er ingenting som tyder på at paven brøt sitt religiøse løfte om å leve i sølibat, ifølge BBC.

Filosofisk møte

Vennskapet begynte i 1973 da Tymieniecka kontaktet kardinal Karol Wojtyla, som da var erkebiskop i Krakow, og som skulle bli pave mange år senere. Den da 50 år gamle filosofen ønsket å diskutere en filosofibok han hadde skrevet og reiste til Polen for å møte ham.

LES OGSÅ: Historisk kyrkjekyss

De to bestemte seg for å samarbeide om en utvidet versjon av boken han hadde skrevet. I årene som fulgte møttes de mange ganger, noen ganger med kardinalens sekretær til stede, andre ganger alene. De skrev også mange brev til hverandre.

Telttur

Bildene av de to er blant annet tatt idet de var på skogsturer og skiferier sammen. Ett av dem er tatt når Tymieniecka besøker ham i Vatikanet etter at han ble pave. Pave Johannes Paul døde i 2005, mens Tymieniecka døde i 2014.

Ingen av hennes brev er offentliggjort, kun pavens. Marsha Malinowski, som forhandlet fram salget av brevene, mener at Tymieniecka ble forelsket i kardinal Wojtyla i begynnelsen av deres vennskap.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter