Nyheter

Pastoren ville ikke hete Pastor

Det var ikke så enkelt å være pastor Arne Pastor. Nå har adventisten byttet navn.

– Det fungerte ikke så godt å hete Pastor. Det ble veldig mange misforståelser på grunn av dette. Jeg ble pastor Pastor. Det ble rett og slett en ulempe i forbindelse med jobben, og jeg brukte mye energi på å forklare folk hva etternavnet mitt var, sier Arne Bredesen.

Adventistpastoren, som opprinnelig kommer fra Ungarn, het egentlig Zoltán Pázstor. Da han flyttet med familien til Norge i 2011 bestemte han seg for å bytte fornavn og endre skrivemåten på etternavnet for å gjøre det enklere for nordmenn å uttale navnet hans og dermed lette integreringen.

Hjelp fra barna

Barna fikk bestemme hans nye fornavn.

– Jeg valgte en gang navn til dem, og syntes det var på tide at de fikk velge navn til meg. Vi brukte en navnebok og kom fram til Arne. De er kjempefornøyde med det, og jeg har godtatt det. Det eneste ønsket jeg hadde var at navnet skulle være lett å uttale og skrive både på norsk, ungarsk og engelsk.

Men å få folk til å forstå at Pastor var både etternavnet og yrket hans, viste seg å bli strevsomt. Han ba derfor barna om hjelp igjen.

– Barna mine hadde venner som het Bredesen. De likte navnet, så da endte vi på det. For min skyld kunne vi ha hett hva som helst, men jeg synes det fungerer bra. Min nære familie har nå alle tatt norske navn, og vi tok etternavnet for rundt én måned siden, sier Bredesen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Er den samme

Ifølge SSB er det drøyt 1.500 mennesker med Bredesen som etternavn i Norge. Fire personer går under kombinasjonen Arne Bredesen. Pastoren har ikke fått noen negative reaksjoner fra slekta i Ungarn på at han har byttet bort familienavnet.

– De setter pris på oss uansett. Jeg er samme person som før og har ikke endret noe i hjertet eller hodet mitt. Jeg har fortsatt samme slektninger, venner og medarbeidere, sier han og understreker:

– Dette har ingenting med politikk eller nasjonalisme å gjøre. Det handler kun om hva som er praktisk for meg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter