Nyheter

Pastor må i fengsel for million-underslag

En pastor i en liten innvandrermenighet er i Oslo tingrett dømt til fengsel i ett år og ti måneder for grovt bedrageri, falsk forklaring og dokumentforfalskning.

Mannen var anklaget for å ha svindlet til seg drøyt 2,5 millioner kroner i offentlig studiestøtte i 2012 og 2013. Pengene ble utbetalt gjennom Kristelig Studieforbund (K-stud), som kanaliserer offentlige midler til kristne virksomheter som driver kursvirksomhet. Det var K-stud som anmeldte mannen.

LES MER: Svindeltiltalt pastor skylder på kollega

Knusende tingrettsdom

Dommen som tingretten avsa tirsdag, er knusende. Mannen blir ikke trodd på noen punkter.

I oppsummeringen skriver retten:

«Etter rettens syn innebærer bevisene i denne saken også at bedrageriet til dels har vært motivert av et ønske om personlig berikelse. Retten viser til at en betydelig del av støtten er utbetalt fra menighetens konto til ...... personlig. Det dreier seg dessuten om et misbruk av en offentlig støtteordning til allmennyttige formål. Overtredelse utgjør derfor et markert tillitsbrudd. Til dette kommer at bedrageriet har pågått over to år, med utstrakt bruk av uriktige dokumenter for å oppnå støtte.»

Retten skriver videre at det i denne saken ikke er «sporet opp noen personer som har holdt kurs i samsvar med den innsendte dokumentasjonen».

LES MER: Pastor tiltalt for kurs-bedrageri

Mange ikke-eksisterende adresser

I søknadene er det oppgitt en rekke kurslærere, med adresser som ikke eksisterer, og en rekke kurssteder med adresser som ikke eksisterer.

Den tiltalte pastoren har i retten vist til at det dreier seg om personlig med ulovlig opphold i Norge, noe som gjør at de ikke har benyttet riktige adresser.

Men retten konkluderer: «Når uriktige adresser forekommer i et så stort omfang, tilsier det at søknadene ikke er reelle.»

Til tross for rettens manglende tro på pastorens forklaringer, er erstatningsbeløpet til K-stud satt lavere enn de 2,5 millioner kroner som var angitt i tiltalen.

«Det er ikke dokumentert nærmere for retten noen oversikt over nøyaktig hvilke kurs det er utbetalt støtte for. Grunnlaget for å avgjøre omfanget av avholdte og ikke-avholdte kus er dermed noe mangelfullt. Også hva gjelder bedrageriets omfang må enhver tvil komme tiltalte til gode. Etter rettens syn tilsier bevisene at de har skjedd en vesentlig overrapportering av avholdte kurs. I mangel av andre holdepunkter mener retten samtidig at det må gjøres et betydelig sikkerhetsfradrag for eventuelle kurs som kan ha vært holdt».

I Oslo tingretts domslutning slås det fast at pastoren dømmes til å betale 1,5 millioner kroner til Kristelig Studieforbund innen to uker.

LES MER: Pastor sier han er uskyldig

Halvannet års ubetinget fengsel

Av fengselsstraffen på ett år og to måneder utgjør den ubetingede delen ett år og seks måneder.

Pastoren ble dømt til fengsel i ett år og ti måneder for grovt bedrageri, falsk forklaring og dokumentforfalskning. Han dømmes også til å betale 1,5 millioner kroner til Kristelig Studieforbund.

Det er ikke kjent om mannen ønsker å anke dommen.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter