Kirke

Pastor går sterkt ut mot Roy Godwin: – Jeg blir opprørt

Pastor Erik Andreassen skulle forsvare predikanten Roy Godwin mot krasse angrep fra en journalist i Human-Etisk Forbunds nettavis. Så oppdaget han at han var enig med henne.

– Jeg hadde nok sneket meg ut bakveien i oppgitthet over Roy Godwins preken før journalisten i Human-Etisk Forbund gjorde det, sier Erik Andreassen, pastor i Oslo misjonskirke Betlehem.

Han møtte journalist Aslaug Olette Klausen til en samtale i podkasten til Fri tanke, som er Human-Etisk Forbunds nettavis. Foranledningen var en reportasje Klausen skrev i Fri Tanke, der hun beskrev sin egen sterke reaksjon på den walisiske predikanten og retreatlederen Roy Godwins forkynnelse på et Oase-stevne i sommer:

«Jeg blir fysisk dårlig. Kvalmen treffer meg som et slag i magen, og sprer seg, i takt med hvordan Godwin går fra påstander om at han helbreder hjernekreft og andre kreftformer, til å oppfordre forsamlingen til å overse symptomer om de vedvarer. Dette etter tidligere også å ha bedt dem se bort fra menneskelig visdom og kunnskap. Det er da jeg reiser meg, går ut, og kjenner på mer enn eget utenforskap».

Roy Godwin har turnert i Norge de seneste årene i regi av Oase-bevegelsen, til stor suksess. I disse dager er han igjen i Norge, der han også besøker menigheter i Den norske kirke. I en del av sine taler forteller Godwin om tegn og mirakler på retreatstedet Ffald-y-brenin, der han er daglig leder.

LES MER: Roy Godwin på ny Norges-turné

Opprinnelig skeptisk

Erik Andreassen reagerte da han leste Klausens reportasje om Godwins Oase-besøk på Fri Tanke.no.

Journalisten måtte ha misforstått Godwin, skrev Andreassen på Twitter.

– Min umiddelbare reaksjon var at journalister med utenfrablikk noen ganger misforstår kristne sammenhenger, forklarer han til Klausen i podkasten.

Etter en dialog på Twitter, bestemte de seg for å møtes til en samtale om forskjellen på utenfra- og innenfraperspektivet i kristne sammenhenger.

– Det er ofte en forskjell på det jeg som kristen hører og ser, og det noen utenfra ser. Det er en spennende dynamikk, som også er relevant i debatten om filmen Disco. Jeg tror vi som kristne kan lære mye av utenfrablikket, sier Andreassen.

Han hadde selv hørt Godwin tale ved flere anledninger, og mente Klausen måtte ha oversett distinksjoner og forbehold i det Godwin sa. Men da Klausen sendte pastoren opptaket fra talen Godwin holdt på Oase-stevnet hun var til stede på, ble han overrasket.

– Jo mer jeg hørte, jo mer fikk jeg forståelse fra ditt perspektiv. Jeg ble mer og mer urolig. «Sier han faktisk det?», tenkte jeg. Det var mange ting jeg reagerte på.

LES MER: Erik Andreassen om Disco: – At sektbegrepet brukes er stigmatiserende for alle i frikirkelige miljøer som overhodet ikke er sekteriske

Forteller om helbredelse

Pastoren og humanetikeren er naturligvis ikke enige i alle tolkningene av Godwins tale. Men i podkasten kommer de frem til noen punkter de begge er svært kritiske til:

• På opptaket uttaler Godwin at «de fleste av de vi ber for blir vidunderlig helbredet».

• Han forteller en historie om at 2000-3000 mennesker «faller i Guds kraft» i Londons gater, og med det blokkerer veien til parlamentet. Han spesifiserer ikke når dette skal ha skjedd.

• Han snakker om at mennesker blir helbredet ved å fortsette å takke Gud, selv om symptomene på sykdommen kommer tilbake. Godwin sier man skal ignorere symptomene, og si de er løgnere. Han sier også at man skal se bort ifra menneskelig kunnskap om sykdom, og stole på Gud.

LES MER: Roy Godwins retreatsenter i Wales får besøk fra hele verden, men selv reiser han kun til Norge for å tale

Reagerer sterkt

Andreassen reagerer sterkt på disse delene av Godwins forkynnelse i denne talen. Han presiserer at han ønsker Oase-bevegelsen alt godt, og at han ikke kan si noe om Godwins øvrige forkynnelse, men kun kritiserer denne ene talen.

– Jeg tror ikke det er sant at flesteparten av de han ber for blir vidunderlig helbredet. Enten så overdriver han, eller så juger han. Det er veldig problematisk når det sitter syke og sårbare i salen, sier pastoren i podkasten.

Han etterlyser større etterrettelighet i historiene om helbredelse og vekkelse, som for eksempel fortellingen om vekkelsen i London.

– Vi hadde hørt om det på nyhetene hvis flere tusen mennesker hadde blokkert Londons gater. Og han forteller ikke noe om når dette skal ha skjedd, om det er 40 år siden eller i forrige uke.

Aller sterkest reagerer Andreassen imidlertid på det Godwin sier om hvordan man blir helbredet.

– På denne typen møter kan syke mennesker oppleve at smertene forsvinner en stund, kanskje av placebo eller eufori. Men hva skjer når de kommer hjem igjen, og smertene kommer tilbake? Det er uetisk å snakke om helbredelse på denne måten.

Andreassen mener Godwin i denne talen legger mye av ansvaret for helbredelse over på den syke.

– Han sier du må takke Gud og ignorere smerte for å bli helbredet, og at flesteparten faktisk blir friske. Da legger han ansvaret på den syke, i stedet for å si at Jesus er midt i din lidelse og sår. Jeg tror Gud kan helbrede, men jeg tror ikke han er avhengig av det jeg gjør for å få det til. En slik Gud er i tilfelle en veldig liten Gud, sier han i podkasten.

LES MER: – Oase har fått et ufortjent dårlig rykte

En del av en stil

Erik Andreassen utdyper noe av kritikken mot Godwin til Vårt Land.

– Jeg har aldri før kritisert en annen predikants preken på denne måten, og liker ikke å gjøre det. Men det går en grense når det som sies i en preken kan bli til belastning for mennesker som er syke.

– Kunne du invitert Roy Godwin til Oslo misjonskirke Betlehem?

– Den talen kunne aldri ha blitt holdt i Oslo misjonskirke Betlehem. Det er mye som ikke kan bevises i kristen tro, men det som kan bevises må i alle fall være sant. Det bør være en minstestandard.

Andreassen mener Godwin på mange måter plasserer seg innenfor trygt innenfor klassisk helbredelsesforkynnelse, som du finner i mange menigheter i Norge.

– Men det er noe av problemet. Dette er blitt en slags sjanger, der man har mindre krav til etterrettelighet og sannhet. Det er som om man legger vekk noe av den kritiske sansen man ellers har.

Vårt Land har forsøkt å komme i kontakt med Roy Godwin via hans norske kontaktpersoner, men har ikke lykkes i å komme i kontakt med ham.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke