Nyheter

Påsken fra A til Å

H for hytta, P for Pilatus, E for engel. Vi lar alfabetet hjelpe oss gjennom sentrale og mindre sentrale sider ved påsken.

A for Agnus dei: Latin for «Guds lam», et av begrepene som blir brukt om Jesus. Uttrykket har røtter i den jødiske påskefeiringen (se Z).

B for Betlehem: Det går en tydelig linje fra juleevangeliet, der det viktigste skjer i Betlehem, til påskebegivenhetene i Jerusalem.

C for cirka: Jesus var cirka 33 år da han døde og sto opp igjen.

D for da Vinci: Leonardo da Vinci (1452-1519) har malt verdens mest kjente bilde av den første nattverden (se K). Motivet er malt direkte på veggen i Santa Maria delle Grazie, som er en kirke og et kloster i Milano i Italia.

E for engel: Da kvinnene kom til graven påskemorgen, steg en engel ned fra himmelen, rullet steinen foran graven til side og fortalte dem at Jesus var stått opp.

F for ferie: Påsken kommer med ekstra «rød-dager» på kalenderen: skjærtorsdag, langfredag og 2. påskedag (mandag).

G for Getsemane: Getsemane er navnet på hagen der Jesus ble pågrepet av romerske soldater (se R).

H for hytta: 4 av 10 drar på påskeferie, ifølge en fersk undersøkelse fra Virke. Halvparten av disse drar på hytta.

I for INRI: «Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum» er latin og betyr «Jesus fra Nasaret, jødenes konge». Dette skrev Pontius Pilatus (se P) på et skilt som han hengte på Jesu kors.

J for Jesus: Påskens kjernebudskap er at Jesus døde på et kors for menneskenes synder og sto opp igjen.

K for kommunion: Kommunion er et annet ord for nattverd, det kristne fellesskapsmåltidet. Nattverden ble etablert (innstiftet) av Jesus skjærtorsdag.

L for langfredag: Dagen da Jesus ble korsfestet kalles langfredag – fordi den er lang og sorgtung. På engelsk heter dagen «Good Friday», men vi vet ikke sikkert hvorfor. Det kan handle om «good» i betydningen «hellig», men det spekuleres også på om det egentlig skal være «God friday».

M for Maria: Jesu mor, Maria, var blant dem som var der da Jesus ble korsfestet. Maria Magdalena fant graven tom (se G) søndag morgen.

N for Nikea: På kirkemøtet i Nikea i 325 ble det bestemt at første påskedag skulle være første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn (se V). Nikea heter i dag Iznik og ligger i Tyrkia.

O for oblat: Det lille, kjeks-aktige brødet som brukes i nattverden, (se K) kalles en oblat.

P for Pilatus: Pontius Pilatus var romernes (se R) representant i Jerusalem. Det var han som til slutt dømte Jesus til døden.

Q for Quo vadis: «Quo vadis?» er en historisk roman utgitt i 1896, av polske Henryk Sienkiewicz. Den handler om apostelen Peter, som til tross for sin menneskelige svakhet ble utpekt av Jesus til en viktig leder i urkirken.

R for Roma: Romerriket er et av historiens mektigste imperier. Mellom 115 og 117 e.Kr. var riket på sitt største. Da kontrollerte romerne hele Middelhavet samt et område som strakte seg fra Irskesjøen til Persiabukta.

S før søndag: Rettssaken mot Jesus ble gjort raskt unna for å få saken avsluttet før sabbaten, jødenes helligdag, som starter fredag ettermiddag og varer til lørdag etter solnedgang. At Jesus sto opp fra de døde på en søndag, er grunnen til at dette er den kristne helligdagen.

T for å toe: Pilatus forsto ikke hva galt Jesus hadde gjort, men ga til slutt etter for presset fra folkemengden. Han vasket da hendene og sa: «Jeg er uskyldig i denne mannens blod. Dette blir deres sak.» Dette er opphavet til begrepet «å toe sine hender» (toe = vaske), som betyr å fraskrive seg ansvar.

U for ultrafiolett: UV-stråling har en rekke skadelige effekter på levende celler, så husk solkrem hvis du skal på fjellet.

V for vårjevndøgn: Første påskedag faller på første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn. Vårjevndøgn inntreffer når natt og dag er like lange, og det skjer når jordens akse står vinkelrett i forhold til sola. Dette skjer 20. eller 21. mars.

W for winner: Påskebudskapet kan oppsummeres med at livet vant over døden.

X for X-kors: Alle apostlene (Jesu tolv nærmeste disipler) bortsett fra én, ble drept for sin tro. Han som het Andreas ble korsfestet på et x-formet kors, som derfor kalles et Andreaskors.

Y for yksi: Yksi betyr én på finsk. Kristendommen er én av tre store religioner som har det til felles at de tilber én gud.

Z for 7: Bokstaven Z sto opprinnelig på sjuende plass i det latinske alfabetet. Sju er et hellig tall i jødedommen, og jødene feirer påske (pesach) til minne om utferden fra Egypt.

Æ for ære: «Deg være ære» er en av de mest kjente påskesalmene. Teksten er skrevet av sveitseren Edmond Louis Budry i 1885 og oversatt til norsk av Arne Fjelberg i 1947.

Ø for øst: Sola står opp i øst. Fra gammelt av sies det at påskemorgensola danser av glede over Jesu oppstandelse.

Å for åker: Da Judas hadde tatt livet sitt, kjøpte overprestene en åker for de 30 sølvpengene han hadde fått for å forråde Jesus. Åkeren ble brukt som gravplass for fremmede.

Kilder: SSB, Store Norske Leksikon, bibel.no, Wikipedia, NTB

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter