Nyheter

Partikolleger stopper Venstre-lederens heldagsskole

Trine Skei Grande gikk først langt i å lansere Venstre-ja til den heldagsskolen som Ap og SV heier på. Så satte partifolk bremsene på.

Under helgens landsmøte vil lederen av Venstres oppvekstutvalg, Abid Q. Raja, presentere en innstilling fri for forslag om heldagsskole. I stedet lanserer Venstre-tenkerne en hybrid: AFO (Aktiv fritidsordning).

Under forrige Venstre-landsmøte tok Grande overraskende til orde for at partiet skulle vurdere ja til heldagsskolen under årets landsmøte.

– Tapte du etterpå slaget om heldagsskolen?

– Nei. Jeg synes det er viktig å kaste inn ting, uten at det skal være sånn at man stemmer for eller mot meg. Utvalget vårt har jo utviklet en helt ny modell her, og det har vært en debatt i partiet. Og heldagsskolen vil nok bli diskutert under helgens landsmøte, svarer Grande.

LES OGSÅ: Venstre sender kontantstøtten på skraphaugen

Liberal motstand

Unge Venstre rykket tidlig ut mot Venstre-ja til heldagsskole. Så ble spørsmålet også vurdert i partiets oppvekstutvalg. Etter det Vårt Land forstår, var stemningen for heldagsvarianten svært dårlig på grasrotplanet.

For i Venstre er det fortsatt skepsis mot offentlig heldagspreg, og i partiet reiser man fort liberal motstand mot tendenser til tvang.

Fra Grande kom det likefullt nyorientering i fjorårets tale:

– I hele mitt politiske liv har jeg vært mot heldagsskolen. Nå har jeg kommet i tvil, sa hun.

LES OGSÅ: Slik talte Grande om heldagsskolen i fjor

Friske reaksjoner

I et intervju med Vårt Land like etterpå avviste Grande at forslaget hennes helst skapte assosiasjoner til sosialistiske partier.

– Sosialistene bør ikke eie begreper som har «hele dagen» i seg, sa hun.

Men reaksjonene lot ikke vente på seg. Forbundsleder Elisabeth Rusdal i Norges Barne- og Familieforbund sa «jeg er rasende på Trine Skei Grande og Venstre».

Utdanningskrav

Nå satser Venstre på en slags mellomvariant, der SFO omdøpes til AFO. Ordningen skal ha statlig rammeplan for innhold. AFO skal inneholde leksehjelp, kultur, frivillige organisasjonsaktiviteter. Pedagogisk personell skal være på plass – og det skal være utdanningskrav til å jobbe der.

Ikke minst: For lavinntektsgrupper skal AFO være gratis – og det skal gjøres forsøk med å tilby AFO til og med 7. klasse.

– Hvor lenge skal barna daglig oppholde seg i AFO?

– Ordningen skal være frivillig. Som i dag trenger du ikke være der i det hele tatt. Men AFO vil bli fylt med innhold. Og tilbudet skal ikke vare lenger enn i dag, sånn halv fem-fem, svarer Raja.

LES OGSÅ: Støtten til kontanter smuldrer opp

Plikt likevel?

Men overfor Vårt Land avviser ikke Raja at partiet etter hvert kan gjøre AFO til en plikt for mange barn.

– Venstre har aldri snakket om heldagsskole før det ble nevnt i forrige landsmøtetale. I denne omgang sier vi AFO. Vi er åpne for å vurdere om vi senere skal gjøre dette obligatorisk, sier Raja.

Det kan gå mot frisk heldagsdebatt, kompromisset til tross. Under pressekonferansen før partilandsmøtet bekreftet både Grande og Raja at det vil bli fremmet et forslag om ja til heldagsskolen.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

KrF-motstand

KrF har i lang tid vært sterk motstander av heldagsskolen. Også i Høyre gjør opplegget at sentrale politikere ser rødt. Men internt i mange partier er oppvekstpolitikken nå i støpeskjeen.

Barneminister Solveig Horne opplyste i Stortinget i går at et regjeringsutvalg nå vurderer alle ordninger. Barnetrygd og kontantstøtte er blant virkemidlene som gjennomgås.

– På veldig mange områder deler jeg familieverdiene til KrF og ikke minst fellesskapsverdiene til Ap og SV. Dette er ikke i strid med de liberale prinsipper i Venstre. Hvis jeg kan være med på å utvide dette rommet i Venstre, så er jeg glad for nettopp det, sier Raja.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter