Nyheter

Pakistansk minister avsatt i blasfemistrid

Den pakistanske regjeringen gikk mandag på et stort nederlag i betent blasfemistrid. Ytterliggående islamister tvang regjeringen til å avsette justisministeren.

I tre uker har islamister demonstrert og paralysert deler av den pakistanske hovedstaden Islamabad. Sentrum i striden: Profeten Muhammeds plass i en ny versjon av eden som politikere må avlegge for å stille til valg.

LES MER: Jager gudsbespottere

Anklager minister

Demonstrantene har særlig rettet skytset mot justisminister Zahid Hamid. Han beskyldes for å ha godtatt en ordlyd i den nye edsavleggelsen som svekker Muhammeds enestående posisjon som Guds profet og sendebud.

Protestantene mener dessuten at eden ble omformulert slik at også medlemmer av den forfulgte muslimske ahmadiyya-minoriteten skal kunne stille til valg, og de anklager ministeren for blasfemi.

Demonstrantenes fremste våpen har vært en daglig sitt-ned-aksjon i et sentralt veikryss utenfor Islamabad. Det har ført til store trafikkproblemer som har lammet deler av hovedstaden, med voksende raseri fra pendlere og andre av byens innbyggere som er påført store forsinkelser og andre ulemper.

LES MER: TV-show stengt for blasfemi

Vant fram

Etter en dramatisk helg med harde sammenstøt, seks drepte og flere hundre skadde, kunne islamistlederen Khadim Hussain Rizvi mandag avblåse masseprotestene, etter meldinger om at landets justisminister går av.

– Etter forsikringer fra forsvarssjefen avblåser vi nå sitt-ned-aksjonen, sa Rizvi i en tale til rundt 2.500 demonstranter fra islamistgruppen Tehreek-i-Labaik Ya Rasool Allah (TLY).

Professor Arild Engelsen Ruud ved Universitetet i Oslo betegner regjeringens sparking av justisministeren som en solid seier for demonstrantene.

– Her har regjeringen gått på en kraftig smell, sier Ruud.

Religiøs kulturkamp

Striden er del av en større kulturkamp mellom relativt sekulære krefter i regjeringen som ønsker en modernisering av Pakistan, og mer ytterliggående grupper i landet som gjerne bruker blasfemianklager til å fremme sin sak.

Tehreek-i-Labaik Ya Rasool Allah (TLY) er en av flere relativt små, men sterke islamistgrupper i Pakistan med evne til å få ut på gatene tilhengere for sine ytterliggående religiøse tolkninger.

– Islamistene er flinke til å mobilisere i stridssaker som dette, men klarer ikke i like sterk grad å mobilisere til oppslutning ved valg. Pakistans strenge blasfemilovgovning er en av deres fremste mobiliseringssaker, sier professor Arild Engelsen Ruud.

LES MER: Hun sitter på dødscelle – han ble drept

Økt press?

Ruud frykter at islamistenes gjennomslag i denne saken kan føre til økt press der det blir enda vanskeligere for dommere å avvise mange av de tallrike anklagene om blasfemi som blir reist.

– Det rettes fryktelig mange blasfemianklager i Pakistan, og ofte blir blasfemiloven misbrukt som et påskudd for å ramme noen av helt andre årsaker. Det trenger ikke være noe mer enn at en person mister en bok på bakken som inneholder Allahs navn, eller et vondt ord over brønnen, før det rettes blasfemianklager, sier forskningslederen ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved UiO.

Kristne og andre minoriteter i Pakistan er ekstra utsatt for blasfemianklager, i et land der over 95 prosent av befolkningen er muslimer.

Har beklaget

Den pakistanske regjeringen under ledelse av statsminister Shahid Khaqan Abbasi har for lengst beklaget og hevdet at de omstridte endringene i den nye versjonen av eden skyldtes en feil.

Det førte likevel til voldsomme sammenstøt lørdag, da over 8.000 politifolk i fullt opprørsutstyr rykket inn for å fjerne rundt to tusen demonstranter. De tok i bruk tåregass, gummikuler og batonger, men ble møtt av illsinte islamister som kastet stein og satte fyr på biler, fast bestemt på ikke å gi seg. Og mandag kunne de juble da justisminister Zahid Hamid måtte trekke seg.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter