Kirke

På søndag åpner pinsemenigheten i Haugesund dørene. – Vi skal gjøre alt for at det er trygt, sier pastor

I Haugesund forbereder Tabernaklet Pinsemenighet sin første gudstjeneste på nesten to måneder. Flere velger å vente.

– Det er en god følelse å kunne samles igjen, selv om det fremdeles ikke er optimalt, sier pastor Mark Wootton i Tabernaklet Pinsemenighet Haugesund.

På søndag skal de feire sine første gudstjenester på to måneder. Helsemyndighetene har fra 7. mai gitt grønt lys for offentlige arrangementer med inntil 50 personer. Det er gode nyheter for en forsamling som lenge har ventet på å treffes.

– Selv om vi har hatt online gudstjenester, har tilbakemeldingen fra menigheten vært gjennomgående: Vi ser så frem til å samles fysisk igjen. Det er sånn det skal være. Det kristne livet er et liv i fellesskap, som ikke kan gjøres digitalt, sier pastoren.

LES OGSÅ: Mange lukkede kirker på søndag

To gudstjenester

Møtebesøkende over og under 50 år vil blir fordelt på to forskjellige gudstjenester til ulike tidspunkt.

– Hva tenker du om ansvaret dere har for smittevern?

– Det er et ansvar vi tar på alvor, noe vi har gjort fra første stund. Når dørene åpner, skal vi gjøre alt vi kan for at det er trygt, sier Wootton.

Tabernaklet forholder seg til en veileder Norges Kristne Råd har utarbeidet i samarbeid med helsemyndighetene. Listen over retningslinjer er lang. Det må være minst én meters avstand mellom hver person. Verken salme­bøker, mikrofoner eller instrumenter kan brukes av flere uten å vaskes først. Dessuten må alle fremmøtte registreres ved ankomst.

Menigheten er dessuten pålagt å utnevne en smittevernansvarlig som sørger for at alle reglene følges. Dersom man er syk eller har symptomer, blir man bedt om å holde seg hjemme.

– Denne uken forbereder vi de frivillige teamene på retningslinjene og sørger for godt renhold. Vi formidler også informasjon til menigheten, sier Wootton.

Venter med åpning

Mange kirker og menigheter vil vente med å feire gudstjeneste.

– En del pinsemenigheter er så store at det blir vanskelig å starte opp med vanlige gudstjenester når grensen er 50 personer, sier Ingunn E. Ulfsten, daglig leder i Pinsebevegelsen.

De har sendt ut Norges Kristne Råds smittevernveileder til alle landets pinsemenigheter. Mens større pinsemenigheter fremdeles vil sende gudstjenester digitalt, vurderer små og mellomstore menigheter å starte fysiske gudstjenester denne søndagen eller neste.

– Det er nok få som setter i gang med søndagsskole allerede fra denne søndagen, siden det både tar litt tid og er krevende å få på plass smittevernreglene for barn, sier Ulfsten, som påpeker at det blir ressurskrevende enn vanlig å gjennomføre gudstjenester.

– Man må ha en egen sikkerhetsansvarlig og rigge lokalene på en annen måte, sier Ulfsten.

Også i Den Evangelisk Lutherske Frikirke venter de fleste menighetene med å åpne til etter 17. mai, opplyser synodeformann Jarle Skullerud.

– Flere prioriterer å åpne noen barne- og ungdomsaktiviteter til uka, sier han.

Ivrige

– Noen menigheter er
 kanskje litt vel ivrige etter å
 komme i gang og ser ikke nødvendigvis hvor mye som kreves, sier
generalsekretær Øyvind Haralds­eid i Misjonskirken Norge.

Det er menighetene selv som avgjør, men ledelsen sentralt har sendt ut retningslinjer som utdyper
 ansvaret menighetene har.

Mark Wootton i Tabernaklet Haugesund forteller at søndagens gudstjeneste blir kortere enn vanlig og uten søndags­skole og kirkekaffe. Selv om mange gleder seg til gudstjeneste, tror ikke pastoren grensen på 50 personer blir nådd.

– Vi teller ofte antall besøk­ende. I denne tiden må vi se mindre på tall og heller se på det viktigste, som er den enkeltes gudsliv og disippelskap. Kanskje det ligger en læring for oss i dette, sier Wootton.

LES OGSÅ:

---

Fakta:

  • Veilederen fra NKR trekker­ fram fire grunnpilarer for å unngå smitte­spredning:
  • Syke personer skal ikke delta på kirkelige arrangementer.
  • God hygiene.
  • God avstand og minst mulig kontakt mellom personer.
  • Minst mulig felles bruk og ­berøring av inventar og utstyr.

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke