Nyheter

På kollisjonskurs om sykkel-asylantene

«Bevisstløst», snerrer SV etter at KrF-lederen nå er kommet i tvil om Erna Solbergs «hastetiltak» er innenfor menneskerettskonvensjoner.

Bilde 1 av 2

Etter en runde om asylinnstrammingene som Stortinget brukte under en uke på å behandle før jul, inntar KrF-leder Knut Arild Hareide nå rollen som vaktbikkje.

For ifølge TV2 samler nå politiet inn hittegodssykler landet rundt for å returnere omkring 5500 asylsøkere på samme måte som de kom: På sykkel over Storskog. Og de skal ut i vintertiden.

– Noen betegner dette som iskaldt på mer enn en måte, sa KrF-leder Hareide ida han tok opp saken med statsministeren i årets første muntlige spørretime.

LES OGSÅ: Roper verdi-varsko om integrering

Hareide synes farten i regjeringens operasjon nå er så stor at han er oppriktig i tvil om regjeringen opptrer i pakt med menneskerettighetskonvensjoner.

Derfor ba han statsministeren om garanti for at Norge ikke opptrer på tvers av internasjonal rett.

SV-arrestasjon

SV reagerer nå på KrFs opptreden, fordi partiet burde visst bedre:

– KrF og andre partier må ha vært bevisstløse i gjerningsøyeblikket da de stemte for regjeringens forslag i november, sier talskvinne Karin Andersen.

– Riktignok gikk det fort, men det var ikke tvil om hva lovendringen og instruksen da ville innebære: Nemlig at alle, også de med turistvisum og utløpt oppholdstillatelse, ville bli returnert til Russland og uten garanti om at de faktisk kunne søke asyl der. Det bør bli slutt på «asylpanikken» i norsk politikk, sier hun.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

I en TV-duell med Hareide etter spørretimen lovet statsministeren å følge situasjonen nøye. Men i selve stortingsdebatten ville hun ikke innrømme overfor Hareide at regjeringen hadde fått vedtatt noe tvilsomt.

«Tilbød dem buss»

Solberg opplyste at «Norges fremste folkerettslige kompetansemiljø» hadde klargjort handlemåten.

Men ifølge TV2 skaper tilbakesendelsene også uro internt i UDI. Dessuten har menneskerettseksperter alt reist tvil om asylsøkerne vil få en reell behandling av søknadene sine i Russland.

LES OGSÅ: Støre i krysspress

Statsministeren påpekte at asylsøkerne jo kom fra et land som anses som sikkert – og som dessuten har undertegnet de aktuelle konvensjonene.

– Det var hele konseptet rundt den ekstraordinære lovbehandlingen: Vi skal returnere til russisk asylbehandling, fordi det var det første landet de reiste til, ut av en krigssone. Og dette er ganske avgjørende for om vi på Storskog har den situasjonen vi skal ha, forklarte statsministeren.

Det er heller ikke norsk ansvar at asylantene må returnere til Russland på sykkel. Det er det nemlig russisk regelverk som bidrar til.

– Vi har tilbudt bruk av buss, forsikret Solberg.

Er KrF blitt lurt?

Regjeringen fikk et solid stortingsflertall da de i førjulstiden la frem hastetiltak mot asylstrømmen over Storskog.

Forslaget ble stortingsbehandlet i rekordtempo – og var iverksatt i statsråd uken etter.

– Er KrF blitt lurt, slik at dere nå har fått kalde føtter?

– Vi har hele tiden fått høre at ordningen ikke skulle være i strid med folkeretten. Men KrF er opptatt av å være vaktbikkje i denne saken, svarer han Vårt Land.

– Viser ikke usikkerheten nå at dere burde stemt imot hasteinnstrammingen?

– Nei, for vi fikk forsikringer om at vi ikke brøt forpliktelser.

LES OGSÅ: Frykt i spagat

Belgia bommet

KrF-lederen minner om at Belgia fikk en smekk fra menneskerettighetshold etter at landet hadde returnert asylsøkere tilbake til Hellas.

– «Bevisstløse» sier SV om KrF?

– Nei. I alle forlik vi har undertegnet, er det nemlig en grunnplanke: Ingen tiltak skal bryte med konvensjoner. Om den planken ikke skulle være der lenger, vil situasjonen være ganske krevende både for KrF og Venstre.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter