Nyheter

På frierferd før KrFs drama i vest

Hele KrFs toppledelse har reist Vestlandet på langs. Sjarmoffensiven skal løfte partiet langt over sperregrensa – og skjulte reserver lokkes fram.

Bilde 1 av 5

I en sjelden varm septemberkveld i Fredheim Arena i Sandnes høster Knut Arild Hareide uventet sterk applaus ved avslutningen av KrF-ledelsens ukelange Vestlands-turné.

For med klappsalvene forsto et klart flertall de 170 tilhørerne i forsamlingshuset KrF-lederens personlige og tunge forsvar for at han gikk i den Pride-marsjen, som skapte så mye uro blant kristenkonservative i vest.

– Og det er faktisk første gang noen har spurt meg om denne saken under vestlandsturneen vår, sier en litt lettet Hareide.

LES OGSÅ: Veteran-opprør mot KrF-profilen

Vestlands-kortet

KrF-ledelsens besøksturné fra Møre og Romsdal i nord til Rogaland i sør har selvsagt gitt rom for å dempe uro: Snakke direkte med velgere som lurer på om KrF er på ferd mot et ukjent, moderne sted og et «skummelt» rødt sidevalg.

Men også en ganske annen strategi ligger bak. Møteserien ble klekket ut før de siste bølgene med uro i partiet og handler om å øke antallet stemmer der avstanden til potensielle nye velgere er minst.

Da er tre vestlandsfylker en nøkkel: De forsyner nemlig KrF med så store stemmetall på landsbasis at de faktisk avgjør om KrF får valgsuksess neste høst.

– Hvordan vi gjør det på Sør- og Vestlandet, har stor betydning for hvor godt det går for oss, medgir Hareide.

Nye velgere

Bare Rogaland alene sørget ved forrige valg for 16 prosent av KrFs samlede valgresultat. Sammen med Hordaland og Møre og Romsdal trakk de 38 prosent av KrF-stemmene.

Sur stemning i velgerlandskapet vestpå kan altså være direkte farlig for KrF – og tryggheten godt over sperregrensen. Men samtidig er styrken i vest døråpner til mer godvilje.

I vestlandsfylkene – samt Agder – har hverdagsvelgere på partileder Hareides alder et vennligere og nærere forhold til kristne verdier enn andre steder i landet. Partitopper tenker at KrF i vest mer målrettet kan hanke inn den nye typen velgere som ikke nødvendigvis er aktive kristne, men som tenner på flere av KrFs verdisaker.

LES OGSÅ: KrF mener Listhaug må rydde i egen avkristning

Tradisjon og vekst

I Rogaland finnes dette spennet. Og mens Hareide, generalsekretær Hilde Frafjord Johnson og nestlederne Dagrun Eriksen og Olaug Bollestad snakker med næringstopper og gjester fylkets sykehus, reiser Vårt Land sørover i fylket til Nærbø i Hå kommune, der partiet vokser og kjernevelgere er på vakt.

– Et medlemsmøte i Hå KrF er en ung forsamling, forklarer Andreas Bjorland, 35 år og gruppeleder for KrF i kommunestyret.

Det skyldes blant annet tilsig fra kraftsentrumet Tryggheim – en skolekjempe som drives av Norsk Luthersk Misjonssamband. Der fikk KrF 61 hele prosent ved forrige skolevalg.

– Merker dere noe lokalt rop blant velgere etter samarbeid med Ap og Jonas Gahr Støre?

– Støre har en bedre posisjon i KrF enn Jens Stoltenberg. Men snakker du med den eldre garde, er det enorm skepsis til Ap. Det er fordi de store slagene i verdispørsmål tapes mot Ap. Hukommelsen blant de litt eldre er sterk, forklarer Bjorland.

Regjerings-snakk

Ingrid Friestad, elev ved Tryggheim videregående skole og nestleder i Rogaland KrFU, bekrefter at KrFs regjeringsvei er et hyppig samtaletema lokalt akkurat nå.

– Vi yngre er nok åpnere – og mer skeptiske til Høyre og bindingen deres til Frp, svarer hun.

Men begge bekrefter at lokale kjernevelgere nå følger KrFs modernisering og programprosess med både kritiske og avventende blikk.

– I debatter om fornyelse bør KrF gå forsiktig frem. Velgerskaren er ømfintlig for store forandringer. Partiledelsen gjør en kjempegod jobb, men det oppstår uro som ikke skaper noe godt. Det er ikke lurt, sier Bjorland og tenker på Hareides deltagelse i Pride-marsjen i Oslo.

– Vi bygger ikke partiet ved å lage for mye støy. For vi ønsker jo alle at KrF skal bli stort.

Ungdomsleder Friestad tror det trengs litt Ole Brumm-tenkning: «Ja takk, begge deler».

– Vi må være åpne, men mange tenker at vi kan jo ikke hive bort alt og si at alt om homofili er greit og at muslimer kan gjøre som de vil i samfunnet. Da går jo KrF helt vekk fra grunnverdier. Vi må modernisere – men det bør ikke bety at vi gir opp verdier fordi vi skal modernisere oss, sier hun.

LES OGSÅ: Frp på sjarmtokt til kristen grasrot

Nykvesset

Til kveldsmøtet på Fredheim i Sandnes samme kveld, kommer det folk som trolig bærer på den samme uroen som KrF-folk på Nærbø. Men det rusler også inn nye, nysgjerrige som kan ha appetitt på et moderne KrF.

I spørsmålsrunden etterpå var det bare ett om Pride-marsjen. Også mulig uro om regjeringsvalg uteble. For Hareide har i talen sin møtt konservativ bekymring med nykvessede ord som om kristendommens plass – noe forsamlingen likte.

– Det er bare KrF som løfter ekteskapet mellom mann og kvinne, sa Hareide.

Og nettopp foran grasrot i Rogaland der Frp har venner i kristelig sektor, tok Hareide et generaloppgjør med Sylvi Listhaugs (Frp) ferske kristenflørt.

Hareide høstet kraftig applaus for filleristingen av Frp. Også slike oppgjør inngår i KrFs nye kamp i vest.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter