Nyheter

På flukt fra Myanmar: ‘Jeg tenkte det var bedre å bare dø’

På knappe to måneder har 600.000 rohingya-muslimer flyktet fra Myanmar til Bangladesh. Før flukten tenkte høygravide Hanida at det var bedre å bare gi opp.

Bilde 1 av 3

Fluktdramaet fra Myanmar tar ikke slutt. En befolkning på størrelse med Oslos innbyggertall har siden slutten av august flyktet til Bangladesh. Der venter en tilværelse med utbredt mangel på mat, vann og innkvartering.

Mer enn halvparten av flyktningene er barn. Blant dem er barna sjubarnsmoren Hanida klarte å få med seg på den dramatiske flukten fra hjemlandet, over et fjellområde og gjennom en uveisom jungel.

LES MER: Ble nektet å fly inn mat

Føltes håpløst

Før flukten tenkte den høygravide kvinnen, som verken klarte å gå eller springe, at hun aldri ville makte flukten fra landsbyen:

– Jeg skjønte at jeg ikke kom til å klare å gå over fjellet og tenkte at det var bedre å bare dø, forteller Hanida til et team fra Redd Barna som har møtt henne og andre rohingya-flyktninger i Cox’s Bazar i Bangladesh.

Krykkene hennes var borte, huset stod i flammer og hæren skjøt og lemlestet folk. Hun forteller at smerten i bena og magen nesten ikke var til å holde ut. Men ektefellen tok henne på ryggen og bar henne de to dagene det tok å krysse fjellet.

LES MER: Lider under buddhistisk islamofobi

Dramatisk fødsel

Hanidas siste barn ble født under dramatiske omstendigheter bare noen dager etter at familien kom seg til Bangladesh, medbrakt kun klærne de hadde på seg. Også fødselen skulle bli en høydramatisk historie.

Familien hadde ingen penger til medisinsk hjelp da fødselen startet, men naboer i teltet ved siden fikk tak i en bil for å få henne til sykehuset. I et kaos av trafikk og mennesker rakk de aldri frem, og fødselen skjedde langs i pøsende regn på landeveien.

– Jeg ble så lykkelig av å se datteren min for første gang at jeg glemte all smerte og situasjonen vi var i, forteller Hanida.

LES MER: – Suu Kyi var aldri idealist

Flesteparten er barn

Av mer enn 600.000 rohingya-muslimer som er ankommet Bangladesh siden slutten av august, er godt over halvparten barn, ifølge UNICEF.

– Mange av flyktningbarna i Bangladesh har vært vitne til grusomheter i Myanmar som et barn aldri skulle ha sett, og de har lidd enorme tap, sier UNICEF-sjef Anthony Lake.

Dermed er det et enormt behov for mat, rent vann og vaksiner som beskytter mot sykdommer som lett sprer seg i nødssituasjoner. I tillegg trengs hjelp for å behandle traumene, samt skoletilbud som gir framtidshåp.

Masseflukten og rapporter om grove overgrep mot den muslimske minoriteten har fått FNs generalsekretær António Guterres til å anklage Myanmar for etnisk rensing, i det han kaller «et humanitært og menneskerettslig mareritt».

LES MER: Myanmar – likevel sjenerøst?

Nedbrente landsbyer

Human Rights Watch har satellittbilder som viser at minst 288 landsbyer er delvis eller helt ødelagt av branner i delstaten Rakhine i Myanmar siden 25. august.

Bildene avslører at landsbyer og boliger for rohingya-muslimer er spesielt plukket ut og ødelagt. De viser også at 66 landsbyer har brent ned etter 5. september, selv om landets leder Aung San Suu Kyi har sagt at militærets operasjoner kun pågikk fram til denne datoen.

Fattige Bangladesh har nå lagt fram planer om å bygge det som kan bli verdens største flyktningleir. Leiren skal ha plass til rundt 800.000 rohingyaer.

LES MER: Nobelprisvinner strever med løftene

Primitive forhold i leirene

Ettbarnsmoren Majuma forteller til redd Barna at militæret angrep landsbyen og satte fyr på familiens hus. Etter krevende flukt i voldsomt regn er de i sikkerhet i en primitiv leir i Bangladesh.

– Vi har det bedre her i Bangladesh, fordi vi er trygge fra menneskene i Myanmar, men sønnen min er syk. Han har diaré og feber. De fleste rundt oss er syke og jeg har allerede hørt om fem personer som har dødd av sykdom, forteller Majuma.

Drømmen er å kunne vende hjem til et Myanmar der myndighetene anerkjenner rohingyaenes rettigheter.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter