Kirke

– OVF tilhører hele det norske folk

Human-Etisk Forbund er ikke fornøyd med at verdiene i Opplysningsvesenets fond havner hos Den norske kirke.

I formiddag ble det kjent at statsråd Kjell Ingolf Ropstad vil sikre at milliardverdiene i Opplysningsvesenets fond (OVF) går til Den norske kirke. Det er ikke alle like fornøyde med.

– Vi mener prinsipielt at OVF tilhører hele det norske folk. Så er det en rekke problemstillinger som nå kan bli diskutert når stortingsmeldingen nå kommer. Det er mye som ikke er blitt tatt tak i, sier Trond Enger, generalsekretær i Human-Etisk Forbund (HEF).

LES OGSÅ: Milliardverdier går til Den norske kirke

– Kommunene bør få sitt

Enger og HEF mener en rekke av eiendommene som nå tilhører OVF burde gå til kommunene.

– For eksempel i Askim kommune der OVF eier en stor eiendom rundt kirken. På den ene siden er det en prestegård som gjerne må gis til kirken, men på den andre siden er det en stor folkepark som burde bli gitt til kommunen, sier Enger.

Han påpeker også at Universitetet i Oslo burde få sin egen eiendom og ikke betale ni millioner kroner i året i festeavgift til Den norske kirke for den, slik de gjør nå siden eiendommen tilhører OVF.

– Dette er ting som ennå ikke er blitt berørt fra regjeringens side og som vi håper er diskusjoner som vil komme på banen.

LES MER: Kamp om «arvesølvet»

– Mye nytt stoff

Norges Kristne Råd (NKR) er derimot helt enige med statsråd Kjell Ingolf Ropstad.

– Dette mener vi er helt riktig, sier Erhard Hermansen, generalsekretær i NKR.

Han kan ikke se at dette vil ha store konsekvenser for de andre kristne trossamfunnene.

– Det har i alle år vært uproblematisk at vi har et felles nasjonalt ansvar for å ivareta de gamle kirkebyggene, de er en av vår nasjonale kulturarv, sier Hermansen.

Den norske kirke er selv ordknappe rett etter nyheten om at hele verdien av OVF skal komme Den norske kirke til gode ble gjort kjent.

– Vi har forståelse for at departementet ønsker å se OVF i sammenheng med den totale finansieringen av tros- og livssyn. I denne meldingen er det mye nytt stoff. Vi må derfor lese dette grundig og vurdere konsekvensene av de foreslåtte endringene for Den norske kirke, sier Kristin Gunleiksrud Raaum, leder i Kirkerådet.

LES OGSÅ: Ropstad: – Vi skal sikre våre verdifulle kirkebygg for fremtiden

– Ikke noe stort engasjement

Ingrid Rosendorf Joys, leder for Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL), sier dette var som forventet.

– Det er ikke helt uventet og det har ikke vært så enormt mye oppmerksomhet rundt dette i STL. Vi har diskutert det på noen rådsmøter, men det er ikke noe stort engasjement knyttet til OVF hos oss. Det er HEF som har vært tydeligst på dette, sier Joys.

Hun sier verken Den katolske kirke eller de andre minoritetene i rådet har hatt noen sterke meninger om hvem OVF tilhører.

– Det aller viktigste må være å få orden på disse verdiene og at man får ordnet opp i boet. Denne stortingsmeldingen er et ledd i dette, sier Joys.

LES MER: Har kirken fått en ny festdag?

Saken oppdateres.

---

Opplysningsvesenets fond

  • Opprettet i 1821. Forvalter verdier som historisk har vært knyttet til Den norske kirke.
  • Er en av landets største grunneiere. Forvalter presteboliger, andre bygninger, festetomter, næringseiendommer, skog, vannkraftrettigheter, landbruksarealer og verdipapirer.
  • Skaper inntekter som brukes til å støtte ulike kirkelige formål og finansiere vedlikehold og drift av 363 presteboliger. I 2017 bidro OVF med 135 millioner til Den norske kirke.
  • Inntekter fra festetomter er en stor inntektskilde.

---

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke