Nyheter

Overtok protest-bunken Høie sa nei til

Ikke bare overtok Sp og KrF tusenvis av protester mot fosterreduksjon. Nå møter de Bent Høie med stortingsoppgjør også.

I neste uke fremmer nemlig Kjersti Toppe (Sp) og Olaug Bollestad (KrF) et felles stortingsforslag om at fosterreduksjon skal forbys.

– Nå tar vi vårt ansvar i denne saken og får saken til behandling i Stortinget, sier Bollestad.

Dermed er generalsekretær Liv Kjersti S. Thoresen i organisasjonen Menneskeverd tilfreds, etter å ha møtt stengt dør hos helseminister Bent Høie (H) nylig.

Han nektet nemlig å ta i mot de 20.000 underskriftene som organisasjonen hadde samlet i protest mot fosterreduksjon.

– Vi slapp ikke til hos Høie og helseministerens folk. Det er vi veldig overrasket og skuffet over. Jeg har ledet organisasjonen i 12 år og aldri opplevd ikke å få et møte i slike aktuelle saker, sier Thoresen.

Symbolsk støtte

Onsdag stilte derimot helsetoppene i Sp og KrF opp i Stortingets vandrehall for å overta bunken med underskrifter fra Menneskeverd. Slik markerte Bollestad og Toppe felles front mot Høie.

– Det er et stort engasjement om saken ute blant folk. Vi skal ta vårt ansvar for å få diskutert saken i Stortinget. For her er det ingen medisinsk gevinst, mener KrFs Bollestad.

– Det er rart at helseministeren skyver denne saken under teppet. Man skal ikke ha debatt – og man skal ikke motta underskrifter. Det er jo rimelig spesielt, sier Sps Toppe.

LES OGSÅ: Når ein helseminister får angst, er det grunn til uro

40 år siden

Striden om deler av abortloven startet etter at lovavdelingen i Justisdepartementet slo fast at abort av friske tvillinger før 12. uke i svangerskapet er innenfor dagens lovverk. Både i KrF og deler av det medisinske fagmiljøet kom reaksjonene raskt.

Man fant det spesielt at en slik sak ble avgjort av jurister i et departement – og ikke etter en grundig prosess som involverte etiske og medisinske parter. Fosterreduksjon var ikke medisinsk mulig da abortloven ble vedtatt for 40 år siden.

Høringer også

Organisasjonen Menneskeverd startet innsamlingen av underskrifter i mars. Målet var å få til en ny, politisk behandling av saken.

– Når KrF og Sp nå fremmer et representantforslag, så må jo saken til Stortingets helsekomité. Det er vi tilfreds med, sier generalsekretær Thoresen.

Dermed kan det gå mot komitéhøring og påfølgende stortingsdebatt. Og da er temaet der helseminister Bent Høie mener det hører hjemme: I Stortinget.

LES OGSÅ: Høie: «Feil diagnose, Vårt Land»

«Lov må endres»

At saken ikke hadde på hans kontor å gjøre, var selve begrunnelsen for å avslå et møte med organisasjonen Menneskeverd om fosterreduksjon.

– Om dette skal forbys, må abortloven endres. Det er ikke aktuelt for denne regjeringen. Et ønske om å endre loven må Menneskeverd derfor ta opp med partiene på Stortinget, skrev Høie i et debattinnlegg i Vårt Land nylig.

LES OGSÅ: Ber Stortinget behandle tvillingaborter

Protest-ild

Også internt i KrF har det vakt undring at helseministeren ikke en gang ville møte organisasjonen Menneskeverd. Åpningen for fosterreduksjon er et tema som opptar grasrota i KrF sterkt.

Men også på motsatt fløy i landskapet tenner saken protestild: I avisinnlegg og sosiale medier hevdes det at fosterreduksjon hører selvbestemmelsen til.

– Kan ikke motstandere anklage KrF for igjen å bidra til basketak og polarisering av abortsaken, Bollestad?

– Nei. Forslaget vårt handler om en presisering i loven. Det var ikke mulig å gjøre fosterreduksjon i 1975. Dette er en medisinsk, juridisk og etisk utfordring og politikerne kan ikke overlate dette til juristene alene. Skal vi kunne drøfte utfordringer må vi kunne løfte saken inn i Stortinget.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter