Nyheter

Oversvømmes av søndags-protest

Kulturminister Thorhild Widveys høring om søndagsbutikker er blitt fullstendig kuppet av hverdagsfolk.

Inntil i går morges hadde nær 1.100 enkeltpersoner sendt inn sitt eget høringssvar til departementet. Der får arkivførere nå inn protester og synspunkter fra helt andre enn tradisjonelle, tunge næringsinteresser.

– Jeg vil selvsagt lese dem når høringen er omme, sa kulturminister Widvey til Vårt Land tidlig i forrige uke.

Men da hadde ikke høringsflommen på departementets nettside tatt av for alvor.

Høringen har nemlig pågått siden påske, og skal vare frem til frem til 30. juni. Men fra midten av forrige uke økte «bunken» betraktelig.

LES OGSÅ: «Clemet ser ikke sprengkraft i søndagsåpent»

Facebook-motor

I større høringsprosesser er adressaten først og fremst berørte organisasjoner og institusjoner, men det er også mulig for enkeltpersoner å sende inn svar elektronisk.

Det har enkeltpersoner funnet ut, men også aktivister i sosiale medier. Blant annet har to egne Facebook-grupper – Stopp søndagsåpent og Nei til søndagsåpne butikker – videreformidlet oppfordringer til selv å skrive høringssvar mot søndagsåpent.

– Søndagsåpne butikker et spørsmål som engasjerer svært mange. Når sosiale medier brukes til å mobilisere, kan det bidra til det man her ser, sier stipendiat Bente Kalsnes ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo.

Engasjement tenner

Hun er ekspert i hvordan sosiale medier påvirker en politisk dagsorden. Det at man lett kan sende av gårde et høringssvar elektronisk, senker i følge Kalsnes terskelen for å delta.

– Myndighetene har jo ønsket slik deltakelse. Det vi ser i denne saken, har også regjeringen opplevd før. Da var det reservasjonsstriden som fikk enkeltpersoner til å protestere i form av høringssvar, påpeker Kalsnes.

Demokratisering?

Hun er ikke sikker på at fenomenet faktisk er en ny form for demokratisering:

– Det vil alltid være spesielt engasjerte og aktive som deltar i denne typen markeringer, påpeker Kalsnes.

LES OGSÅ: Ingen annerledes­­­­-­ dag for disse

I tillegg til Facebook-gruppene brukes også nettsiden minsondag.no til å mobilisere, og der kan interesserte benytte et ferdigformulert høringssvar. Det kan justeres språklig etter smak.

Norges Bygdekvinnelag, Handel og Kontor, Framtiden i våre hender og Naturvernforbundet står oppført som støttespillere på nettsiden.

Reservasjons-protesten

Man må altså tilbake til reservasjonsstriden for å finne lignende protest fra grasrota. Den gang fikk helseminister Bent Høie inn 1628 høringssvar om forskriftsendringen. 1300 av dem kom fra privatpersoner – mens 253 kom fra kommuner, 49 fra organisasjoner og 26 fra offentlige organer.

Fra offentlige instanser og organisasjoner var svarene en normal mengde. Fra privatfolk var det rekord:

– Vi kjenner ikke til at det har vært et så stort engasjement fra privatpersoner i noen tidligere høring, fastslo Høie.

LES OGSÅ: Søndagsåpent er som kampen mot TV-monopoler

Ny høringsrekord

Men nå er det kommet inn nesten like mange – og det er ennå hele fem uker til søndagshøringen er over. Dermed går det mot høringsrekord.

Noen har svart helt enkelt: «Nei», «Ikke behov», «Ingen gode grunner» eller kort og godt «Nei til søndagsåpne butikker».

Andre privatpersoner har derimot brukt tid – og formulert argumentene selv. Flere av innskriverne har snudd på malen som har vært tilgjengelig på nettsiden minsøndag.no. Det finnes ja-svar i «bunken» også, men de er ytterst få.

Helt «normale» norske høringer mobiliserer aldri så mye: Da endringer i eksempelvis Arbeidsmiljøloven var ute på høring i fjor sommer og tidlig høst, mottok myndighetene 168 svar, deriblant en rekke fra enkelpersoner. Da var 131 instanser invitert til å svare.

Avspeiler trykket

Forbundsleder Trine Lise Sundnes i Handel og Kontor har selv skrevet et personlig høringssvar til Kulturdepartementet. Hun mener svarflommen avspeiler et trykk fra enkeltpersoner som reagerer på at myndighetene sier de vil gjennomføre søndagsåpent, på tross av advarslene fra organisasjoner.

– Det er oppmuntrende at så mange reagerer, på tvers av interesser. Engasjementet i saken er stort og vi i Handel og Kontor får daglig epost hvor butikkansatte er svært bekymret, sier hun.

– Men selv om alle i prinsippet kan sende inn: Kan ikke denne formen for aksjoner også ufarliggjøre høringer og gi dem mindre vekt?

– Det bør jo være positivt at terskelen for engasjement senkes. Enkeltmennesket får selv noe å si og summen av enkeltpersoner er også makt, svarer Sundnes.

LES OGSÅ: De grønne sier nei til søndagsåpent

Widvey skal lese

Kulturministeren var ikke klar over det økende omfanget da Vårt Land snakket med henne før pinse.

– Høringene skal bli lest, forsikret hun.

– Vil du se på enkeltpersoners svar?

– Ja, vi går igjennom alle høringene, svarer hun.

– Gir det vansker for saksbehandlingen?

– Det kan jeg ikke se, svarer Widvey.

Kulturdepartementet opplyser overfor Vårt Land om et jevnt tilsig av opp mot 20 per dag. Departementets eget regnskap var i går 985 journalførte høringssvar, men opplyser om et etterslep på «noen hundre svar».

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter