Over 1000 europeiske parlamentarikere har signert et opprop som fordømmer Israels planlagte annektering av Vestbredden. Annekteringen, som er en del av Donald Trumps fredsplan for regionen, skulle egentlig begynt onsdag 1. juli, men har blitt utsatt på grunn av koronaviruset.

Oppropet som er et initiativ fra den tidligere israelske stortingspresidenten og leder av organisasjonen Jewish Agency Avraham Burg, er adressert til EU og europeiske utenriksministre.

Oppropet innledes slik:

«Vi, parlamentarikere fra over hele Europa som er forpliktet til en regelbasert internasjonal orden, deler alvorlige bekymringer rundt President Trumps plan for Israel-Palestina-konflikten og den nært foreliggende planen om en israelsk annektering av territorier på Vestbredden. Vi er dypt bekymret for presedensen dette vil sette i øvrige internasjonale relasjoner».

Signert av flere norske stortingspolitikere

– Jeg er veldig bekymret for det som skjer i Israel og Palestina nå. Selv om verden har oppmerksomheten andre steder bør ikke fokuset gå vekk fra viktigheten på Vestbredden, sier stortingspolitiker Åsmund Aukrust (Ap), som er en av de norske politikerne som har undertegnet oppropet.

Med tanke på den siste tidens opptrapping av konflikten, mener han det er viktig for Europa å finne nye måter å tilnærme seg Israel og Palestina.

De norske politikerne som har signert oppropet er:

* Kari Elisabeth Kaski (SV)

* Petter Eide (SV)

* Lars Haltbrekken (SV)

* Audun Lysbakken (SV)

* Arne Nævra (SV)

* Nicholas Wilkinson (SV)

* Svein Roald Hansen (Ap)

* Torstein Tvedt Solberg (Ap)

* Åsmund Aukrust (Ap)

* Mathilde Tybring-Gjedde (H)

Skulle begynt 1. juli, men Israel utsetter annekteringen på grunn av koronaviruset

Tidligere denne uken sa Israels forsvarsminister Benny Gantz at statsminister Benjamin Netanyahus planlagte annektering av områder på den okkuperte Vestbredden utsettes på grunn av koronakrisen.

– Alt som ikke har med kampen mot koronaviruset å gjøre, må vente, sa Gantz.

– Hva mener du om at Israel utsetter en annektering på grunn av koronakrisen, Aukrust?

– Det er en veldig tragisk kommentar, når folkeretten er så viktig, sier Ap-politikeren.

 

LES MER: