Nyheter

Oslos rødgrønne byråd kutter i støtten til migranthelsesenter

Papirløse migranter sviktes i helsevesenet, avdekker kartlegging. Oslos rødgrønne byråd gir en million mindre til Helsesenteret for papirløse migranter.

– Blir forslaget til kutt en realitet, vil Helsesenterets tilbud reduseres, sier Linnea Näsholm, hun er virksomhetsleder på Helsesenteret for papirløse migranter, som drives av Kirkens Bymisjon og Røde Kors Oslo.

– Det sittende byrådet har i større grad anerkjent behovet for Helsesenteret ved å stille med finansiering på 1,5 millioner siste året. Kuttes dette nå, vil det merkes godt på tilbudet vi kan gi en sårbar gruppe.

Sammen med 180 frivillige klarte Helsesenteret å behandle 800 pasienter i fjor, samt gjennomføre 3.170 medisinske konsultasjoner.

Senteret mottar støtte fra Ekstrastiftelsen, Helsedirektoratet og Oslo kommune. Men nå mener Oslos rødgrønne byråd, Arbeiderpartiet, SV og MDG, at senteret kan klare seg med langt mindre i kommunal støtte. Deres forslag til tilskudd for 2020 er barbert med en million kroner, ned fra 1,5 til 0,5 millioner kroner.

LES MER: Vil straffe Arne Viste med fengsel og millionbot

Nullet støtten for 2020

Da Velferdsetaten i Oslo kommune satte opp forslaget for tildelinger av midler til frivillige og ideelle organisasjoner i 2020, ble Helsesenteret for papirløse migranter nullet ut. I innstillingen skriver Velferdsetaten at «tilbudet når ikke Oslos borgere, og det er overlappende med offentlige tilbud om akutt helsehjelp».

Näsholm reagerer sterkt på formuleringene:

– Senterets tilbud når absolutts Oslos borgere. Nettopp fordi de det gjelder er papirløse, har de ikke fast adresse i Oslo, men de bor i hovedstaden. Mange har bodd her i mellom fem og ti år.

– Senterets tilbud er slett ikke overlappende, for mens det offentlige kun tilbyr akutt hjelp, tilbyr vi ordinære helsetjenester som de papirløse er avskåret fra å få. Gjennom henvisninger bidrar også Helsesenteret til at papirløse får tilgang til vurdering og behandling i spesialisthelsetjenesten, noe de har krav på.

Oslos helsebyråd, Tone Tellevik Dahl (Ap), fulgte ikke Velferdsetatens innstilling om å nulle ut tilskuddet. Men hun finner bare rom for å gi Helsesenteret 500.000 kroner neste år, viser tildelingsnotatet hun har sendt helse- og sosialkomiteen i bystyret.

LES MER: Mottaksdriver: Ureturnerbare går til grunne

Svekket livskvalitet

Mens Oslos politikere forbereder behandlingen av 2020-budsjettet, publiserer førstelektor Trine Myhrvold ved Fakultet for helsevitenskap ved OsloMet en artikkel i Journal of Clinical Nursing. Forskeren har spesielt sett på psykiske helse, livskvalitet og levekår hos papirløse migranter, og kartleggingen er tuftet på intervjuer med 90 personer som har brukt Helsesenteret.

Hovedfunnet i forskningen dokumenterer at gruppen har dårlig livskvalitet:

– De har marginale levekår med dårlig økonomi, opplever å ikke ha mulighet til å bestemme over eget liv, men er prisgitt andre, sier Myhrvold.

Hun påpeker at et alvorlig hinder for helsehjelp til papirløse, er at helseforetak og leger ikke får refusjon av Helseøkonomiforvaltningen for behandling av denne gruppen.

Myhrvold peker på en løsning: Helse- og sosialtjenestene i Kommune-Norge må samarbeide mer og bedre for å kunne hjelpe papirløse migranter.

Frivillige må stille opp

På Helsesenteret for papirløse migranter i Oslo avventer Linnea Näsholm Oslo bystyres behandling av støttekuttet på en million kroner:

– Ender vi opp med bare 500.000 fra kommunen, vil vi få utfordringer med å finne midler andre steder, for pengene trengs. Men det skulle være unødvendig å be frivillige organisasjoner om å yte enda mer når vi snakker om Oslos egne innbyggere.

LES MER: De lever på utsiden i Norge

SV heier på senteret

Da Oslo kommune første gang bevilget penger til senteret, 400.000 i 2017, var SVs bystyrerepresentant Ivar Johansen en av de som heiet sterkest på støtten:

– Jeg heier fremdeles på Helsesenteret, så her må SV se hva som kan gjøres når bystyret behandler tildelingene.

Han vil ikke forskuttere utfallet, men har tro på en løsning.

---

Papirløse

  • Papirløse migranter er mennesker uten gyldig oppholdstillatelse i Norge.

  • De fleste er asylsøkere som har fått endelig avslag på søknaden.

  • Gruppen består også av personer som ikke har papirer ved ankomst Norge, og personer som aldri har vært registrert hos myndighetene.

  • Flere er såkalte ureturnerbare; de kan ikke tvangsreturneres fra Norge fordi hjemlandene nekter å ta imot dem.

---

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter