Nyheter

=Oslo ut mot grunnleggeren

Daglig leder i gatemagasinet =Oslo tar avstand fra Anlov Mathiesens ruskritikk mot Blå Kors, Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon.

Den tidligere, mangeårige redaktøren i gatemagasinet =Oslo har vakt oppstyr med boken Omsorgsindustrien.

Der langet han ut mot ideelle rusaktører.

Mathiesen mener de setter middelet over målet – sin egen posisjon foran samarbeid og effektiv kamp for vanskeligstilte. I pressen gikk kritikken særlig utover Blå Kors, Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon.

LES KRITIKKEN HER.

– Faller på sin egen urimelighet

I en e-post Vårt Land har fått tilgang til, tar daglig leder Camilla Svingen i stiftelsen Erlik avstand fra «påstander og konklusjoner» i boken. Hun skriver:

• Erlik samarbeider godt med de ideelle rusorganisasjonene. Selgerne bruker tilbudene deres.

• Erlik mener ikke at de ideelle «opprettholder lidelse for å få bevilgninger».

• Erlik mener ikke at de ideelle tar valg på moralsk fremfor faglig grunnlag.

Svingen ser seg nødt til å skrive, fordi folk forbinder Mathiesen med gatemagasinet han var med på å grunnlegge. Hun skriver videre at alle hans påstander om =Oslo i dag «faller på sin egen urimelighet».

Svingen ønsker ikke å uttale seg til Vårt Land.

LES OGSÅ: Anlov Mathiesen: «Ideen om at tro og omsorg hører sammen er en utdatert floskel»

– Magasinet ble et mål i seg selv

Anlov Mathiesen understreker overfor Vårt Land at han er «landets største fan av gatemagasinkonseptet».

– Men i =Oslo ble det begått en del feil som jeg selv har mye av ansvaret for. Vi klarte ikke å bygge opp nye prosjekter for selgerne. Et sted på veien ble magasinet et mål i seg selv. Vi klarte heller ikke å samle oss som gatemagasinbransje, og i dag er de fleste utenom =Oslo på konkursens rand, sier eks-redaktøren.

Han sier at han har respekt for at stiftelsen Erlik ikke vil gjøre seg til uvenn med samarbeidspartnerne.

– Men jeg vet at meningene er veldig delte der. Det de sier nå, er ikke på vegne av dem på gata. Jeg har egentlig aldri kritisert lavterskeltiltak, men har sagt at mangelen på et helhetlig system kan føre til opprettholdelse av lidelse.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Liker å spissformulere meg

Blå Kors, Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon sa forrige uke til Vårt Land at de ikke kjenner seg igjen i bildet Mathiesen tegner av dem. Flere ga uttrykk for at boken har betimelige innspill, men at det blir vanskelig å diskutere når Mathiesen skyter vilt rundt seg.

– Det er en helt ok innvending. Jeg liker å spissformulere meg. Disse gruppene trenger noen som roper veldig høyt. Poenget mitt er at det burde de tre store, ideelle organisasjonene gjort. Det gjør de aldri. Det mest håndfaste eksempelet på det, er den komplette mangelen på samarbeid for å kreve et skikkelig ettervern. De kunne også vært mye mer risikovillige og nytenkende.

Utover denne kritikken mener Mathiesen at mye av ansvaret for rusomsorgens fallitt hviler på det offentlige. Strengere krav til behandlingsresultater ville for eksempel bidratt til bedre behandling og mer nytenkning i ideell sektor, mener han.

LES OGSÅ: Nye EU-regler truer ideell omsorg

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter