Nyheter

Oslo katolske bispedømme dømt for bedrageri

Oslo katolske bispedømme er dømt til å betale to millioner kroner i bot for medlemsbedrageri. Tidligere daglig leder er frikjent.

Oslo tingrett har sagt sitt i straffesaken mot Oslo katolske bispedømme (OKB): Å søke om støtte for medlemmer som ikke har gitt sin aktive tilslutning, i det omfang som OKB gjorde, er å anse som grovt uaktsomt bedrageri.

Tingretten har dermed gitt bispedømmet en bot på to millioner kroner, en bot som er tre millioner lavere enn det statsadvokaten ba om i sin prosedyre.

– Må ha aktiv tilslutning

Ingen av argumentene som bispedømmet la fram i retten, ble tatt hensyn til i dommen. Påstanden om at en katolikk døpt i Polen automatisk tilhører OKB når vedkommende bor i bispedømmet, førte ikke fram:

«Etter rettens syn kan det imidlertid ikke være kanonisk rett som i så stor grad regulerer forholdet mellom OKB og norske myndigheter, og i særdeleshet ikke forholdet mellom OKB og de statsstøtteutløsende bestemmelsene i trudomssamfunnslova.»

Etter rettens mening følger det av lovens § 9 at noen grad av aktiv tilslutning fra medlemmet til det lokale trossamfunnet må finne sted. Selv om det bare fremgår indirekte av lovens ordlyd, må dette likevel anses å være et lovkrav sett på bakgrunn av at antallet medlemmer danner grunnlaget for til dels betydelig økonomisk støtte fra det offentlige. Loven inneholder riktignok ikke noe formkrav til innmelding, det er det opp til det enkelte trossamfunn å bestemme. Men prest eller forstander skal påse at kravene til forsvarlig innmelding er fulgt. Telefonkatalogmetoden, som savnet ethvert kriterium for forsvarlig registreringsmetode blant annet ved fravær av aktiv tilslutning fra den enkelte registrerte, må etter rettens mening anses lovstridig.»

Les referatene fra retten her:

Aktor: Ligner trygdebedrageri

Ansatte ventet på det store smellet

Ba om fem millioner i bot

– Staten ble villedet

OKB hevdet også at staten aldri ble villedet av medlemstallene fra bispedømmet. Til det skriver retten at Fylkesmannen selv mener seg forledet og til og med anmeldte forholdet:

«Retten finner det hevet over enhver rimelig tvil at staten ble villedet av OKBs ulovlige registreringspraksis, som igjen førte til innsendelse av feil tallmaterialet som grunnlag for tilskuddsbetaling fra staten. Stønadsutbetalingen til trossamfunnene er et tillitsbasert system, og staten skal kunne stole på at de tallene som innleveres er korrekte. De har ingen undersøkelsesplikt»

Retten mente også at OKBs holdning at tilskuddsordningen bare var omtrentlig – en «om lag»-ordning – er en feiltolkning av loven:

«Retten viser videre til at «om lag»-formuleringen i lovens § 19 henspiller på forholdet mellom statens bidrag til de ulike trossamfunnene og budsjettet til Den norske kirke. Retten finner det utvilsomt at en ulovlig medlemskapsregistrering i et slikt omfang og over så lang tid som i denne saken, ligger langt utenfor «om lag».»

– Ikke vinnings hensikt

Den tidligere daglige lederen, Thuan Cong Pham, ble frikjent fordi retten mener han ikke oppfyller de subjektive vilkårene for straff. Det til tross for at det var han som underskrev og sendte inn kravbrevene og at han sto oppført som daglig leder i Brønnøysundregistrene.

«Selv om systemet med «telefonkatalogregistrering» og tilhørende fremsettelse av økonomisk krav var både ulovlig og kritikkverdig, finner retten at Pham i praksis ikke har sittet i en slik posisjon når det gjelder beslutninger om oppstart og vedlikehold av ‘telefonregistermetoden’ til at han med rimelighet skal kunne holdes strafferettslig ansvarlig.»

«Videre finner retten det ikke bevist at han hadde noen vinnings hensikt ved fremsettelsen av kravene, hverken personlig eller på vegne av OKB. Han skal dømmes ut fra sin egen forståelse av hva OKB hadde krav på av økonomisk støtte fra det offentlige. Pham forklarte i retten at han var overbevist om at det var mange flere katolikker innenfor OKB enn de fikk medlemsstøtte for. Blant annet på bakgrunn av en sterkt økende tilstrømning til kirken fra Polen og Litauen og et medlemsantall som ikke vokste proporsjonalt, var han av den bestemte oppfatning at de ikke fikk den støtten de hadde krav på. Noen uberettiget gevinst for OKB var ikke i hans tanker.»

– Jeg er glad og lettet for å bli frifunnet. Mest av alt for at familien nå får tilbake sin far, sier Thuan Cong Pham i en kommentar til Vårt Land.

– Frykter du en anke?

– Nei, egentlig ikke. Jeg har levd med denne saken i tre år, sier han.

Også bispedømmet er fornøyd med at den tidligere daglige lederen er frikjent:

– Selv om dommen ikke er rettskraftig, slår den fast at han ikke har gjort seg skyldig i straffbare forhold. Saken har vært en stor belastning for ham og hans familie, sier OKBs fungerende økonom, Sindre-Jacob Bostad til sitt eget nettsted, katolsk.no.

– Samtidig er vi skuffet over at bispedømmet er ilagt foretaksstraff. Det strider mot vår oppfatning av hva som har skjedd. Vi er ikke enig i boten, og skal nå lese domspremissene før vi beslutter om vi skal anke eller ikke, sier Bostad.

Statsadvokat Kristian Jarland vil også bruke ankefristen på 14 dager til å gå gjennom dommen grundig før han eventuelt anker.

– Jeg registrerer at tingretten er enig med påtalemyndigheten i at telefonkatalogmetoden må anses lovstridig. Når det gjelder daglig leder, har tingretten en annen vurdering enn påtalemyndigheten når det gjelder vilkåret om at han utover enhver rimelig tvil hadde vinnings hensikt, skriver han i en e-post til Vårt Land.

– Telefonkatalogmetoden godt kjent

Dommen mot bispedømmet er en foretraksstraff. Det kan idømmes når det begås feil av personer som handler på vegne av foretaket.

«Alle som var involvert i denne praksisen handlet på vegne av OKB. Det er kirkens økonomiske vinning som har vært hensikten, og det er ikke kommet frem noen opplysninger i saken om personlig vinning for noen ansatte.»

«Etter rettens mening hadde OKB gode muligheter til å forebygge den ulovlige registreringspraksisen. Det er ikke fremlagt noen instrukser over hvordan medlemsregistreringen skulle foregå. Videre er det etter bevisføringen på det rene at «telefonkatalogmetoden» var godt kjent både blant de geistlige og administrativt ansatte.»

Dommen var enstemmig.

I domsslutningen fra Oslo tingrett står det at OKB ble dømt for grovt bedrageri (straffelovens paragraf 271). Dette er en trykkfeil. Riktig paragraf er 271a som handler om grovt uaktsomt bedrageri.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter