Nyheter

Oslo Høyre sier ja til surrogati

Oslo Høyres årsmøte vedtok ja til surrogati, eggdonasjon og assistert befruktning for enslige.

Det var mandag kveld at Oslo Høyres årsmøte stemte ja til å tillate ikke-kommersiell surrogati, eggdonasjon og assistert befruktning for enslige i Norge.

Andre Høyre-fylke som sier ja til surrogati

Dermed blir Oslo det andre Høyre-fylket som går inn for såkalt altruistisk surrogati – altså frivillig og ubetalt surrogati. Nylig vedtok Sogn og Fjordanes årsmøte følgende uttalelse:

«Ein må vurdere surrogati der dette er einaste alternativ. Det er vanskeleg at dette er tillate i utlandet men ikkje i Norge».

Vårt Land skrev nylig at flere sentrale Høyre-aktører er overrasket over hvor stor støtten til surrogati har blitt i en del fylkeslag.

I Oslo var ja-flertallet knapt, får Vårt Land opplyst av Høyres bystyremedlem, Geir Kvarme.

For elleve år siden fikk han selv barn ved hjelp av surrogatmor i utlandet. Han gleder seg over utviklingen i partiet og i samfunnet siden den gang.

LES OGSÅ: Press for friere bioteknologi i Høyre

– Jeg har kjempet for at dette skal være mulig i Norge. Nå registrerer jeg en veldige bevegelse i hvordan folk ser på surrogati. Debatten bærer i større grad enn før preg av kunnskap fremfor synsing, sier han til Vårt Land, og utdyper:

– Det er til barnets beste å få dette inn i gode, regulerte former her. Vi må ikke fortsette å sende fortvilte par ut i den store verden, der det finnes mange måter å få barn på som ikke er så gode og trygge som i Norge. Surrogati kan være en forsvarlig måte å få barn på. Det behøver ikke nødvendigvis være snakk om utnyttelse av kvinner og brudd på barnets rett til å kjenne sitt biologiske og genetiske opphav.

VÅRT LANDS LEDER: «Konservativ verdipolitikk»

Går mot thriller på Høyres landsmøte og på Stortinget i vår

På Høyres landsmøte rett over påske, skal partiet ta stilling til en rekke bioteknologiske stridsspørsmål. Blant dem er eggdonasjon, assistert befruktning for enslige – og surrogati.

Hva Høyre-landsmøtet lander på i disse spørsmålene, vil få betydning når Stortinget skal debattere og vedta endringer i bioteknologiloven i midten av mai.

Hva tror du om surrogatisaken på Høyres landsmøte, Kvarme?

– Jeg er tvilende til at vi får gjennomslag på landsmøtet, for motstanden er såpass stor i partiet ennå, Men for meg er det oppløftende at Oslo Høyre går inn for dette, svarer politikeren, som derimot tror landsmøtet vil si ja til eggdonasjon.

En kartlegging Vårt Land viser at Kvarme vil få rett; Høyre vil etter alle solemerker si ja til eggdonasjon på landsmøtet.

Som Vårt Land skrev mandag, seiler i stedet assistert befruktning for enslige opp som den store landsmøtethrilleren. Surrogati kan også bli en opphetet debatt, selv om det er langt unna ja-flertall i partiet. For som Vårt Land skrev nylig, er flere sentrale Høyre-aktører overrasket over hvor stor støtten til surrogati har blitt i en del fylker.

Aktørene peker også på nær full adgang for kvinner til å fryse ned egg som en mulig bioteknologi-overraskelse på landsmøtet.

LES OGSÅ: Går mot Høyre-ja til eggdonasjon

Skuffelse i KrF

Fra KrF-hold har blant annet Erik Lunde i Oslo uttrykt skuffelse over Oslo Høyres surrogati-ja:

Høyre-landsmøtet kommer imidlertid neppe til å si ja til surrogati og på Stortinget er det kun Venstre som er for.

Lunde må derimot regne med at Stortinget sier ja til eggdonasjon denne våren – uansett hva Høyre vedtar. Det er nemlig allerede ja-flertall på Stortinget, og i motsetning til i forrige periode så binder ikke regjeringsplattformen partiene til et nei-standpunkt, slik Vårt Land skrev nylig.

LES OGSÅ: Høyre-komité innstiller på nei til eggdonasjon

Høyres og bioteknologien

På fjorårets landsmøte var det spørsmålet om eggdonasjon som skapte dramatikk. Etter en opphetet debatt, ble spørsmålet utsatt til årets landsmøte etter påtrykk fra partiledelsen. Det vakte reaksjoner. Enkelte anklaget KrF-leder Knut Arild Hareide for å blande seg inn i Høyres programarbeid i et valgår.

Argumentet var at man slik kunne få en grundigere behandling av spørsmålet, og se det i med revideringen av bioteknologiloven og Høyres arbeid med nytt prinsipprogram. Det siste skal etter planen vedtas i 2019, men en komité ledet av nestleder Jan Tore Sanner la i februar fram en storresolusjon om bioteknologi som vil bli førende for debatten på landsmøtet.

Der anbefaler et flertall på seks mot tre å si nei til eggdonasjon og ja til assistert befruktning for enslige. Unge Høyre-leder Sandra Bruflot tok dissens på innstilingen om nei til surrogati. Hun mener det er på tide at Høyre debatterer spørsmålet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter