Nyheter

Oslo får kristen lærerutdannelse

Oslo hadde i 35 år en kristen lærerskole. Så ble den tvangsovertatt av staten.

I 1912 tok Oslo lærerskole i mot de første studentene. 105 år senere skal studenter på nytt kunne gå inn til en lærerutdanning i Oslo drevet av kristne organisasjoner.

– Dette er en stor dag for NLA og for kristenfolket i Norge, sier Erik Waaler til KPK.

Han rektor på NLA Høgskolen, en privat, kristen høgskole som ble etablert i 2013 da NLA Høgskolen i Bergen ble fusjonert med Mediehøgskolen Gimlekollen i Kristiansand og Høgskolen i Staffeldtsgate i Oslo. NLA ble etablert i 1968 som en kristen lærerhøgskole under navnet Norsk lærerakademi.

LES MER: NLA ønsker å starte i Oslo

Statsstøtte

NLA Høgskolen har lenge jobbet for å få statsstøtte til å etablere et studium for allmennlærere i Oslo. Høgskolen ønsker å være et alternativ til den offentlige lærerutdannelsen med en forankring i det kristne menneskesynet.

I vår ble arbeidet kroner med penger. I forliket mellom de fire borgerlige budsjettkameratene, Høyre, Frp, Venstre og KrF, om revidert nasjonalbudsjett, har Solberg-regjeringen gått med på å finne fram statsstøtte til en ny lærerutdanning i Oslo:

• NLA Høgskolen får i år 1,2 millioner til oppstartarbeidet.

• Neste år får høgskolen 3,6 millioner kroner.

• Statsstøtten skal trappes opp til årlig å ligge rundt 18 millioner kroner.

– NLA Høgskolen får midler til å starte opp en lærerutdannelse i Oslo fordi det trengs flere lærere, og støtten er også en anerkjennelse av skolen, sier Hans Olav Syversen (KrF), leder i Stortingets finanskomité.

Realisere

NLA Høgskolen tilbyr i dag en deltids lærerutdannelse på Østlandet sammen Høgskulen i Sogn og Fjordane. Den går i år på Gardermoen, og fra høsten tilbys den ved Høgskolens avdeling i Oslo. Rektor Waaler satser på å være i gang med fulltids lærerutdanning i Oslo fra høsten 2017.

– Men her må vi få se nærmere på hva bevilgningen innebærer og hvordan planene lar seg realisere. Dette vil bli klart i god tid før kommende studenter skal ta stilling til det, sier han til KPK.

LES MER: Alt klart for kristen høgskolefusjon

Liberale

Når Oslo på nytt får en kristen lærerutdannelse, plukker NLA Høgskolen opp arven fra Oslo lærerskole. I 1912 etablerte seks organisasjoner, Norges kristelige lærerforbund, Lærernes vennekrets i Kristiania, Det norske lutherske indremisjonsselskap, Kristiania indremisjon, Norges kristelige ungdomsforbund og Kristiania stiftskomité en privat, kristen skole for utdannelse av lærere. De ønsket en skole som kunne virke som en motvekt mot de offentlige lærerskolene, der liberal teologi hadde fått innpass, forteller boken Tradisjon og fornyelse i norsk allmennlærerutdanning. Etter en tid overtok Indremisjonsselskapet skolen.

Offentlig

I 1946 kunngjorde Gerhardsen-regjeringen at staten ville overta Oslo lærerskole. I en stortingsdebatt om overtagelsen omtalte daværende kirke- og undervisningsminister, Kaare Fostervoll (Ap), lærerskolen som en «sektskule». I to runder, i 1946 og 1947, vedtok Stortinget at skolen skulle bli statlig

– Vi kan si at staten nasjonaliserte lærerskolen, sier KrFs Syversen, og legger til:

– Den gangen mente regjeringen at bare staten skulle drive lærerutdannelsen.

Klare

70 år senere sier Stortinget ja til at Oslo på nytt skal få en kristen lærerutdannelse.

– Våre medarbeidere i lærerutdanningen i Bergen jobber med utvikling av studieplaner for den nye 5-årige lærerutdanningen som skal innføres for alle lærerutdanninger i Norge fra høsten 2017, sier rektor Waaler.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter